Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uhynul nejstarší obyvatel nejstarší zoo na světě. Želvě Schurli bylo asi 130 let

Autor: ČTK, mav - 
13. července 2021
16:42

Nejstarší zoologická zahrada přišla o svého nejstaršího obyvatele. Ve věku přibližně 130 let uhynul samec želvy obrovské jménem Schurli. Žil v někdejší císařské zoologické zahradě ve Vídni, nyní Zoo Schönbrunn, od roku 1953. "Mnoho návštěvníků zoologické zahrady ho znalo, dá se říct, věky," řekl zoolog Anton Weissenbacher.

Během fotbalového mistrovství Evropy 2016 ve Francii Schurli předpovídal výsledky zápasů, připomíná agentura DPA. Ještě před několika lety se navzdory svému věku podílel na vědecké studii, při níž si měl vzpomenout na řešení úloh, které si osvojil o devět let dříve.

Želvy obrovské, které žijí mimo jiné na Seychelských ostrovech v Indickém oceánu, se mohou podle dostupných informací dožít věku až kolem 200 let. Za nejstarší pozemské zvíře na světě bývá označována jiná želva obrovská jménem Jonathan. Žije na ostrově sv. Heleny v Atlantském oceánu v jednom místním sadu, ale pochází ze Seychel. Jeho věk je odhadován na zhruba 190 let.

Nejstarším tvorem Zoo Praha je Eberhad von Leipziger Hauptbanhof – želva sloní santacruzská, jaké žijí na Galapágách. „Do Prahy přišel ze Zoo Leipzig 12. září 1996 a od roku 1998 je stálým obyvatelem Pavilonu velkých želv,“ informuje zoo na svém webu. „V roce 1969, kdy Eberhard přišel do Lipska, byl již plně dospělý. Muselo mu být tedy nejméně třicet let,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Dnes to znamená přes osmdesát let.

Zobrazit celou diskusi