Vzácný druh dikobraza palawanského neboli filipínského pochází z ostrovů Palawan či Busuanga. Původně byl tento hlodavec v nebezpečí hlavně kvůli kácení lesa a lovu. Novou hrozbou je pro něj nyní tradiční čínská medicína.

Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka je byznys s dikobrazy na takové úrovni, že hrozí razantní snížení početnosti tohoto druhu ve volné přírodě. Ochranáři mluví o malých ostnatých hlodavcích jako o nových luskounech.

Pro pytláky jsou luskouni atraktivní kvůli jejich masu a šupinám, v případě dikobrazů jde o maso a jejich ostny a hlavně o bezoár (pozn. red. nestrávené zbytky potravy v trávicím traktu). Právě bezoár je atraktivní a cennou komoditou v Asii. Ovšem ne každý dikobraz bezoárem disponuje, podle Bobka se odhaduje, že jde o každé desáté zvíře. 

Neprokázané účinky

„Asi nemusím zdůrazňovat, že žádné léčivé účinky bezoáru nebyly prokázány a že jde o sázku na lidskou pověrčivost či rovnou o zneužívání těžké situace nemocných,“ uvedl Bobek. Ředitel Zoo Praha dále dodává, že je nutné účinně bojovat za ochranu dikobrazů a zabránit obchodu s těmito živočišnými produkty. 

Pražská zoo spolufinancovala Pangolarium v Laosu a podobnou záchranou stanici podporuje také v Indonésii. Toto zařízení bude sloužit pro luskouny a další druhy savců, jako jsou ohrožení dikobrazy. 

Donedávna jediná v Evropě

První mládě se v pražské zoo podařilo odchovat už v roce 2016. Do roku 2019 byla Zoo Praha jediná v Evropě, která takto vzácný druh dikobraza chovala. „Až posledních 12 měsíců bylo neobyčejně úspěšných, kromě nás dikobrazy palawanské aktuálně rozmnožily další dvě evropské zoologické zahrady,“ pyšnil se kurátor savců Pavel Brandl. Rodiče v obou zahradách pocházejí právě z pražské zoo. 

Video
Video se připravuje ...

Milionové ztráty Zoo Praha: Bobek o nulové podpoře státu, chaosu vlády i medvědí porodnici Blesk

Fotogalerie
5 fotografií