Botanické a zoologické zahrady jsou po téměř čtyřměsíčním uzavření v rámci protiepidemických opatření opět přístupné od 12. dubna, povolen je ale jen vstup do venkovních expozic a počet návštěvníků je omezen na 20 procent kapacity.

Pražskou zoologickou zahradu v sobotu 8052 lidí. Před 11:00 zoo na facebooku ale uvedla, že dosáhla povoleného limitu návštěvníků v jeden čas a dočasně byla uzavřena, u tří vchodů v ten okamžik čekalo zhruba 100 lidí. Podle mluvčí Dosedělové se to stalo poprvé od otevření 12. dubna, minulý víkend nebyl tak pěkný jako dnešek a do zahrady nesměřovalo tolik lidí. Doporučila proto lidem, aby sledovali na webu zoo údaje o aktuálních počtech návštěvníků.

Velké množství lidí do zoo vyrazilo i v neděli hlavně dopoledne. „Dosáhli jsme povoleného limitu 4 000 návštěvníků v jeden čas a zoo byla dočasně uzavřena,“ objevilo se na facebookové stránce zoo krátce před jedenáctou hodinou. Fronty jako v sobotu se ale netvořily. Celkem dorazilo 7332 návštěvníků. 

Mluvčí botanické zahrady Michaela Bičíková ČTK napsala, že v neděli k 17:00 přišlo 2300 lidí. Celodenní návštěvnost tak podle ní bude nižší, než ta sobotní, kdy do botanické zahrady zavítalo kolem 3800 návštěvníků.

Ředitel botanické zahrady Bohumil Černý k tomu uvedl, že areál je v současné době v plném květu. Návštěvníky čekají rozkvetlé sakury, magnolie, slivoně a záhony s rozkvetlými narcisy, tulipány a dalšími jarními květinami. „Botanická zahrada navíc tento týden oficiálně zahájila další sezonu, kterou věnuje seznámení s jedovatými rostlinami. Informace k nim dostanete u expozice Stínomilných rostlin v Horní zahradě, která je přístupná z ulice K Pazderkám, od sídliště Bohnice,“ doplnil Černý.

Zoologické a botanické zahrady byly z rozhodnutí vlády v rámci restrikcí proti šíření nemoci covid-19 uzavřeny od loňského 18. prosince. Loni na jaře nesměly fungovat od 13. března do 27. dubna a kvůli druhé vlně epidemie znovu od 9. října do 2. prosince. Provoz byl už dříve v souvislosti s protiepidemickými opatřeními limitován maximálním počtem návštěvníků nebo zákazem vstupu do pavilonů.

Ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek na facebooku napsal, že zoo mrzí, že lidé museli stát ve frontách. „Není pro nás myslitelné znemožnit držitelům platných permanentek (a dalších typů vstupenek s dlouhodobou platností) návštěvu zoo tím, že začneme prodávat pouze online vstupenky platné na jeden konkrétní den,“ doplnil.

Pražská zoo je v současné době otevřena denně od 09:00 do 18:00, botanická zahrada o hodinu déle. Vstupenky do zoo lze zakoupit i on-line na webu zahrady a přes internet je možné pořídit také lístky do botanické zahrady.

Fotogalerie
107 fotografií