Prořezávky zeleně k jaru patří, nutné je i kácení zeleně. Kolikrát stromy nevypadají na první pohled nemocně, ale uvnitř jsou napadeny škůdci nebo houbami a hrozí tak, že mohou někoho zranit. Letos na jaře to podle sociálních sítí vypadá tak, že se kácí více než dříve.

Kromě táhlé pře mezi aktivisty a Prahou 1 o záchranu 100letého javoru v Anenském trojúhelníku byly pokáceny vzrostlé kaštany na Malvazinkách. V tomto případě se místní obávali, že si kácení objednal majitel luxusní vily, která stojí opodál. Nakonec se zjistilo, že stromy byly nemocné. A takovýchto případů je po Praze více. Poslední kácení, které Pražany nadzvedlo ze žídlí, proběhlo na místě, kde by to čekal málokdo. Totiž v areálu botanické zahrady.

Zmizelo 20 vzrostlých stromů

Trojská botanická zahrada měla kvůli pandemii koronaviru dlouho zavřeno. Když se v pondělí 12. dubna otevřela návštěvníkům, čekalo je u dolního vchodu na první pohled nepříjemné překvapení. „Po dlouhém lockdownu jsem se těšila do Botanické zahrady. Včera jsem tam byla a z toho, co jsem tam viděla, jsem málem dostala infarkt. V dolní části od hlavního vchodu jsou vysekaný všechny stromy, keře, prostě vše. Devastace neskutečná. Toto bych v botanické zahradě nečekala. Rozumím, že jsou tam nějaké projekty, investice, ale čekala bych šetrnější formu,“ postěžovala si paní Božena K. ve facebookové skupině sdružující obyvatele Bohnic, Čimic a Troji.

Okamžitě se rozpoutala živá diskuze. Většina z diskutujících se zásahu divila stejně jako paní Božena. „Není to moc hezký pohled, také mě to překvapilo plus probíhající stavební práce, takže to není taková krása, jak jsme zvyklí,“ napsala svůj příspěvek do debaty Kateřina T. A všiml si toho i lokální web Proti plotu, který se zabývá především ochranou zeleně.

„V oblasti vstupu do zahrady z ulice Nádvorní došlo ke stržení starých nevyhovujících budov s cílem vybudování nového návštěvnického vstupu se zázemím. To je naprosto pochopitelný a pozitivní krok. Co nás v rámci iniciativy i obyvatele ale hodně zarazilo, bylo plošné pokácení celého pásu cca 20ks zdravých vzrostlých stromů nad pokladnou vč. vrby u jezírka, tedy exemplářů vysazených zakladateli zahrady v 70. letech minulého století,“ stojí na webu.

Zahrada se v místech chystá stavět

Botanická zahrada nepokácela stromy jen tak pro nic za nic. Plánuje tu výstavbu a to docela rozsáhlou. „Vykácení dřevin ve spodní části botanické zahrady, u vstupu z ulice Nádvorní, souvisí s projektem výstavby nového vstupního areálu, návštěvnického centra a zázemí pro zaměstnance botanické zahrady. Tento projekt je dlouhodobě plánován a byl zadán již v roce 2006,“ řekl Blesku ředitel botanické zahrady Bohumil Černý.

Pokácené stromy v botanické zahradě vzbudily mezi místními pozdvižení
Autor: Božena Kuchtová

Zahrada v této části plánuje výstavbu hned dvou nových objektů. Jeden bude sloužit jako multifunkční sál a druhý jako zázemí. Jejich okolí pak bude upraveno do takové podoby, aby navazovalo na provoz okolní části Ornamentální zahrady.

„Oba objekty jsou navrženy tak, aby se v rámci okolních expozic neuplatňovaly příliš výrazně nebo rušivě. Lehkost stavbám dodává velkoplošné prosklení některých stěn, které vizuálně propojí interiér a exteriér v jeden celek. Komunikačně propojuje oba objekty lehká pergola chránící návštěvníky proti dešti či letnímu slunci. Členění, měřítko a umístění odpovídá okolní zástavbě rodinných domů, takže je předpoklad, že navržený komplex zcela splyne se svým okolím. Jezírko navržené východně od víceúčelového objektu je součástí klidové zóny zahrady a bude v něm zajištěn umělý koloběh vody,“ popisují svůj projekt architekti Vratislav Danda a Radovan Kupka.

V rámci projektu zeleně přibude

Ředitel botanické zahrady také Blesku sdělil, že některé stromy musely být pokácené i v rámci bezpečnosti. Ohrožovaly totiž okolní pozemky. „V rámci projektu se počítá s výsadbou nové zeleně, a to ve vyšší míře než byl původní stav. Současně probíhá výsadba nových dřevin a rostlin v rámci celého areálu botanické zahrady v Troji. Chápeme, že současný stav může působit znepokojivě, ale veškeré projekty botanické zahrady do budoucna zvyšují komfort návštěvníků a věříme, že se nový areál bude líbit,“ uzavřel Bohumil Černý.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá botanická zahrada v Praze týden po jejím znovuotevření veřejnosti. (20.4.2020) David Zima

Fotogalerie
42 fotografií