Koně Převalského získali v Praze nový domov. Na téměř dvacetihektarovou pláň na Dívčích hradech je dnes vypustili zaměstnanci Zoo Praha. Čtyři klisny koně Převalského byly do svého nového domova převezeny z chovné stanice v Dolním Dobřejově. Tento projekt, který pražská zoo připravovala asi 6 let, má hned několik cílů.

Detašované pracoviště na Dívčích hradech

„Jednak chceme oživit tuto krásnou historickou lokalitu. Asi všichni známe pověst o Dívčí válce a myslím, že by bylo škoda, aby tato lokalita byla zpustlá. Navíc jsou zde ideální podmínky, které maximálně koním Převalského vyhovují. Není to sice step jako v Mongolsku, ale hodně se jí blíží,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Koně budou mít pro plán i blahodárný účinek, alespoň v to ředitel zoo doufá. „Koně budou planinu pravidelně spásat, což by mělo napomoci návratu původních druhů rostlin a živočichů,“ dodal.

Čtyři klisny koně Převalského po příletu ošetřovatelé vypustily do ohrady, aby se aklimatizovaly.
Autor: Zoo Praha

To ale není všechno. Ještě jeden důvod zoo měla, aby zde zřídila takové menší detašované pracoviště. Ještě v průběhu tohoto roku by mělo dojít ke kompletní rekonstrukci zázemí i výběhu koní Převalského v areálu pražské zoo a na Dívčích hradech tak bude určitý čas jediná možnost, kde tyto poslední žijící divoké koně v Praze vidět.

Horké chvilky

První obyvatelky nového areálu přijely na Dívčí hrady v pondělí okolo druhé hodiny odpoledne. „Celá akce začínala v Dolním Dobřejově okolo osmé ráno, nejdříve jsme klisny museli oddělit od ostatních koní, poté probíhalo jejich naložení,“ popsal ředitel. Celá anabáze zabrala bezmála šest hodin.

Klisny cestovaly z Dolního Dobřejova v menším nákladním autě, přičemž každá měla svůj vlastní „cestovní box“. Na místě bylo nutné každý z boxů z auta vyložit, až poté byly klisny vypuštěny. Zatímco tři z nich zvládaly stresovou situaci poměrně klidně, z jednoho boxu bylo neustále slyšet dusání kopyt, klisna zkrátka chtěla ven co nejdříve. Když ji chovatelé vypustili, okamžitě se rozběhla přímo proti elektrickému ohradníku, který přeskočila a tryskem přeběhla několikrát celý areál. Areál je ale dvoufázově oplocen, proto se nestalo nic závažného.

Nekrmit!

Oplocení je dvoufázové schválně, zoo chce, aby se koně drželi co možná nejdále od lidí. Největším úskalím celého projektu totiž mohou být právě sami návštěvníci, kteří neodolají touze koně krmit.

„V žádném případě koně nekrmte! Ani mrkvičku, travičku nebo kousek zeleného, nic! Koně mají všeho dostatek a nekontrolovaným dokrmováním jim můžeme přivodit obrovské bolesti a mnohdy i smrt. Proto prosím všechny návštěvníky ještě jednou, v žádném případě „Převaláky“ nekrmte,“ zdůrazňuje ředitel. Areál hlídají kamery a přítomni budou i zaměstnanci zoo.

Později se přidá i hřebec

Až se klisny zabydlí, měl by je doplnit ještě hřebec. Podle ředitele by se ke klisnám mohl přidat zhruba v příštím roce. Do budoucna zoo počítá i s odchovem mláďat a jejich opětovným vrácením do jejich původní domoviny, tedy do Mongolska.

Video
Video se připravuje ...

Na Dívčích hradech byly vypuštěny 4 klisny koně Převalského Veronika Foltová

Fotogalerie
77 fotografií