Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Testování předškoláků v Praze 6: Pomocí PCR testů ze slin, školy hledají dodavatele

Autor: ČTK - 
21. dubna 2021
14:51

PCR testy ze slin se budou na covid-19 testovat předškoláci v mateřských školách, které zřizuje Praha 6. Jednotlivé mateřské školy vypsaly výběrové řízení na dodavatele sad odběrových vzorků a na laboratoře, které budou testy vyhodnocovat. S testováním by se mohlo začít v týdnu od 26. dubna, sdělila dnes radní pro školství v Praze 6 Marie Kubíková (ODS).

Do škol od minulého týdne chodí v rotační formě žáci prvního stupně základních škol a předškoláci v mateřinkách. Podmínkou je povinné testování dětí dvakrát do týdne, pro které stát zvolil antigenní testy. To kritizují některé samosprávy, podle kterých jsou testy málo citlivé a pro tyto účely nevhodné. Vedení Prahy a Středočeského kraje minulý týden vyzvala vládu, aby schválila přechod na PCR metodu.

„Na konci tohoto týdne bychom uzavřeli a vyhodnotili výběrová řízení a začali jednat s konkrétním poskytovatelem, který nám PCR testy nabídne v nejvýhodnější ceně,“ řekla Kubíková. Konkrétní cena tak bude známá až po výběru dodavatelů. Podle Kubíkové by však cena za test neměla dle předběžných nabídek přesáhnout 400 korun. Využívat se bude rovněž metoda tzv. poolingu, která cenu za provedený PCR test dále sníží.

Praha 6 nyní plánuje testování předškolákům hradit v plné výši. Podle starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) radnice na tyto účely vyčlenila 1,5 milionu korun. Částka by měla pokrýt financování odběrů a vyhodnocování výsledků testů předškoláků do konce školního roku.

V případě, že vláda umožní, aby v následujících dnech mohli školku navštěvovat i mladší žáci, tudíž by testy muselo pravidelně podstupovat více dětí, bude radnice na testy dětem přispívat. Část nákladů by tak nesli i rodiče dětí, které školky v Praze 6 navštěvují. „Příspěvek by byl odhadem asi pod sto korun,“ doplnila Kubíková. Uhrazení testů pro všechny děti by podle ní bylo pro městskou část finančně náročné. „Pokud na to stát nepřispěje, tak si nedovedu představit, že to městská část dokáže zaplatit všem,“ dodala.

Městská část Praha 6 zřizuje celkem 33 mateřských škol. PCR testy budou předškoláci podstupovat jednou týdně. Pokud bude výsledek testu některého z dětí pozitivní, bude muset celý dětský kolektiv nastoupit do preventivní karantény.

Testování i v dalších městských částech

Od 1. května bude v rámci pilotního projektu PCR testy ze slin v několika svých mateřských školách zkoušet i Praha 3, uvedl starosta městské části Jiří Ptáček (TOP 09). Na testování do 30. června radnice vynaloží z vlastních prostředků milion korun. V Praze již PCR metodou ve svých školách testuje Praha 9, a to s využitím tzv. poolingu, tedy s vyhodnocením více vzorků naráz. Do testování metody PCR pooling se zapojila také radnice Prahy 7.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa