Byla to v podstatě jen shoda příznivých okolností, že se pražské zoo podařilo získat tento unikátní dokument z roku 1949. Film s názvem Neděle v pražské zoo od režiséra Josefa Čepeláka, který mimo jiné spolupracoval i na Československém filmovém týdeníku, vydražila zoo v internetové aukci.

„Byla to úplná náhoda. Na film narazila kolegyně Monika Dolejšová a trpělivě ho dražila, až nakonec aukci vyhrála,“ řekla Blesku mluvčí pražské zoo Lucie Dosedělová. „Navíc to bylo za pár stovek, konkrétně 850 korun. Byli jsme nadšení, že se nám ten film podařilo získat,“ doplnil ředitel zoo Miroslav Bobek.

Střípky se pomalu skládají

Film byl natočen na starém filmovém kotouči, a tak prvním krokem bylo snímek nejdříve digitalizovat. Následně z něj byly udělány screenshoty ze záběrů se zaměstnanci a návštěvníky a pomocí sociálních sítí teď zoo hledá, koho film zachytil.

Výsledky na sebe nenechaly čekat dlouho. „Pár dnů po zveřejnění mě kontaktoval syn fotografa, který v té době v zoo pracoval. Ten nám pomohl ztotožnit hned dva lidi, chovatele ledních medvědů pana Kinerta a chovatele tygrů pana Crháka,“ řekl Blesku Bobek. Kromě toho ze svých archivů identifikovala zoo chovatele slonů Josefa Krále staršího, který byl v té době výraznou postavou pražské zoo.

Video
Video se připravuje ...

Na Dívčích hradech byly vypuštěny 4 klisny koně Převalského Veronika Foltová

Pomůžou záznamy o cirkusu?

Na videu vidíme Josefa Krále se slonem Babym, kteří předvádí doslova artistické kousky. A není se čemu divit, v té době totiž v zoo fungoval klasický cirkus, kde sami zaměstnanci vystupovali se cvičenými zvířaty, někdy dokonce sami jako artisté. Důvod to mělo jednoduchý. V poválečných letech se zoo potýkala se zoufalým nedostatkem financí a tohle byl jeden ze způsobů jak nějaké peníze vydělat navíc. Například v roce 1940 zoo tímto způsobem vydělala 67 tisíc korun, což rozhodně nebyla zanedbatelná částka.

„V roce 1942 byl postaven stálý dřevěný cirkusový stan, ve kterém se konala vystoupení už v sezoně roku 1943 a pak až do roku 1951. Od té doby sloužil „stan“ jako skladiště transportních beden a jako karanténa. Zbourán byl až v roce 1986 a na jeho místě byly vybudovány expozice pro lachtany a tučňáky,“ píše zoo na svých stránkách.

Několik osob se tedy ztotožnit podařilo, pátrání nicméně pokračuje dále. „Pamětník a ošetřovatel Zbyněk Šíša mi slíbil, že záběry ukáže dalším pamětníkům a ozval se mi i Mirek Dolanský, jehož maminka tu tehdy provozovala zmiňovaný cirkus, ta nám také slíbila, že se na film podívá. Když jsem viděl tu zpětnou vazbu, určitě budeme v hledání pokračovat i nadále,“ slíbil ředitel.

Poznáte někoho? Kontaktujte zoo

Pokud byste měli nějaké informace, které by vedli jak k identifikaci pracovníků, tak i návštěvníků, kteří se ve filmu objevili, rozhodně zoo neváhejte kontaktovat. V případě zájmu pražská zoo je schopná poskytnout i samotný dokument v původní kvalitě. Ředitel ho sice částečně sdílel na sociálních sítích, ale je ve velmi omezené kvalitě a navíc není kompletní.

Nevěděli byste náhodou?

Zveřejnil(a) Miroslav Bobek, veřejný profil dne Pátek 16. dubna 2021

Fotogalerie
23 fotografií