Nemoc přitom začala zcela nenápadně. „Danielku v polovině loňského srpna začalo občas pobolívat levé koleno.  V září jí pak nejvíc bolelo po hodinách tělocviku, po zátěži,“ popisuje maminka Lucie.

Dceru hned objednala k ortopedovi, který školačku poslal na rehabilitace s tím, že bolesti mohou být způsobené rychlým růstem mladé slečny. „Po měsíci rehabilitací Dáni koleno oteklo, my už teď víme, že to bylo dobře, protože tyto typy nádorů jsou jinak těžko rozpoznatelné,“ vysvětluje maminka.

Strach o vlásky, měsíce ve spacáku

V listopadu tedy Danielce provedli v Karviné magnetickou rezonanci a hned druhý den rodině volal primář z brněnské nemocnice u sv. Anny, že jde o zhoubný osteosarkom.  Holčička putovala na onkologii, začaly chemoterapie.

„Danielka začátky léčby psychicky snášela velmi těžce. Pan primář hned v počátku léčby Danielce nasadil antidepresiva a léky na úzkost. Mají to tak skoro všechny děti,“ popisuje maminka a dodává: „První, co Danielku zajímalo, bylo, jestli přijde o vlásky. Já jsem zase první tři měsíce spala ve spacáku na zemi nemocničního pokoje, abych byla s ní."

Nádor v koleni byl chirurgickým zákrokem z 90 % odstraněn, ale bohužel metastázoval do plic.  „Dani má za sebou řadu nekonečných chemoterapii, jejichž vedlejšími účinky má trvalé poškozený sluch, bude mít naslouchátka. Ale metastáze se naštěstí podařilo zničit,“ raduje se paní Lucie a dodává, že před sebou má holčička ještě poslední chemoterapie, pak ji čekají lázně a rehabilitace. Velkou oporou je rodině i Danielčin bratr Standa (10 let), který hraje hokej za HC RT TORAX Poruba.

Finanční starosti

Kromě obrovského strachu o život milovaného dítěte se rodiče musí postarat i o finanční stránku věci. Jeden rodič totiž v takové situaci obvykle zůstává v nemocnici s nemocným dítětem. „Existuje příspěvek na péči, o kterém mě ale nikdo neinformoval, až letos v květnu jedna maminka v nemocnici. Zažádala jsem o něj, ale získat ho není tak jednoduché,“ vysvětluje Lucie Jurníková.

„Neposuzuje se léčba (nemoc) dítěte, ale to, co zvládne splnit z devíti předem daných kritérií. Čím víc toho zvládne stejně jako zdravé dítě, tím menší stupeň pomoci dostane,“ popisuje Lucie, která teď čeká na verdikt zdravotní komise, zda má na dávku nárok. Pro rodinu navíc vznikla sbírka na dobročinné platformě Donio.

VIDEO: Desatero snížení rizika vzniku rakoviny

Video
Video se připravuje ...

Desatero snížení rizika vzniku rakoviny Videohub

Fotogalerie
6 fotografií