„Maringotku jsem si přála několik let, pak poslala přání někam nahoru a už ji mám,“ radovala se na podzim Alena, která po ní toužila jako po místě, kde by mohla být občas sama a věnovat se svým koníčkům.

Velmi zchátralý domeček na kolech objevila v bazaru a rodina ho pořídila za 40 tisíc od majitele, kterému sloužil jako zázemí pro lesní dělníky. Stejně tak i jeho tatínkovi, který maringotku koupil od světských, tehdy ji ale ještě tahal kůň...

Skrýš pro bohémku

„Duší jsem velký snílek a bohém, miluju přírodu, svobodu, bytí ve svém světě. Tak trochu se to někdy tluče s péčí o šestičlennou domácnost,“ usmívá se při vyprávění pro Blesk.cz Alena. Svou rodinu nade vše miluje a roli čtyřnásobné mámy by nevyměnila za nic na světě, ale přeci jen někdy zatouží po samotě. „Potřebuju svou skrýš, kde můžu v klidu kreslit, hrát na příčnou flétnu nebo jen tak nečinně být,“ popisuje.

Rakovina se vrátila

Sen jí splnil manžel Radek, se kterým v té době prožívali těžké životní období, vrátil se mu totiž zhoubný nádor na mozku. „Poprvé manželovi lékaři nádor na mozku objevili v jeho 26 letech, po operaci vedl normální život, zanedlouho jsme se poznali a k mé nejstarší dceři Rozárce, kterou mám z prvního manželství, přibyli další sourozenci - Toník, Josífek a nejmladší Eliška,“ vzpomíná Alena.

Právě po narození čtvrté dcery se ale nemoc vrátila. Její manžel podstoupil další úspěšnou operaci, která ovšem už zanechala následky na zdraví, zejména epileptické záchvaty. „Za čtyři roky nemoc udeřila potřetí, znovu operace, bohužel nyní již histologie ukázala zhoubný nádor čtvrtého stupně,“ vypráví Alena.

Našel sílu a tvořil

Maringotka přišla rodině do cesty právě v průběhu Radkova ozařování po operaci. „Radek je typ člověka, který je plný nápadů, pořád něco tvoří, staví, rekonstruuje, opravuje. V maringotce trávil celou zimu a tvořil pro mě doupě a já mu za to moc děkuju. Také věřím, že proces tvoření měl pro něj i terapeutický význam,“ říká Alena.

Maringotka zatím stojí na dvoře u domu a čeká na převoz do sousedových švestkových sadů na kraji lesa. „Na léto tam se moc těším, kamarád mě poprosil, abych mu ilustrovaná knihu, a tak věřím, že právě v nové maringotce mně to půjde pěkně od ruky,“ usmívá se Alena.

Obyčejně krásný život

Být mámou čtyř dětí není snadné, jak vypadá život v šestičlenné rodině? „Když pominu běžné starosti, hromady prádla, hodiny strávené u plotny, neustálý nepořádek, tak jsem moc ráda mámou.

Naše děti jsou, určitě i skrze manželovu nemoc, velmi samostatné, hodně nám pomáhají a já si s vděčností uvědomuji, jaké máme vlastně štěstí a bohatý, naplněný život. Takový obyčejně krásný.  To je nejvíc, co člověk může mít,“ dodává Alena.

Blesk Podcast: Výměna manželek zostuzuje chudobu, říká socioložka Reifová

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Výměna manželek zostuzuje chudobu, říká socioložka Reifová Jiří Marek

Fotogalerie
16 fotografií