Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Studentce medicíny odhalili pražští lékaři nádor: Kvůli rakovině jí sebrali stehenní kost

Autor: jel - 
1. května 2021
14:02

Když bylo Kanaďance Kristě Boseové dvacet čtyři let, lékaři jí diagnostikovali osteosarkom. Jde o zhoubný kostní nádor, jehož léčba je velmi náročná. Závažný zdravotní stav odhalil doktor v Praze, kde byla Krista jako studentka medicíny na stáži. Krutou nemoc porazila, ale ta se jí po letech vrátila. Přestože s rakovinou bojuje už po druhé, i při chemoterapiích pokračuje ve svém úsilí stát se lékařkou a pomáhat ostatním. V cestě jí ale kromě rakoviny stojí také koronavirus.

Krista hodně cestovala a žila na různých místech světa. Poté, co se zamilovala do Brita Olivera (29), přestěhovala se za ním do Wimbledonu, kde spolu nyní žijí už pět let. Nejprve pracovala jako učitelka, ale pak si uvědomila, že se touží stát lékařkou, a začala proto studovat medicínu.

V roce 2017 přišly první problémy, po delším běhu nebo při lakrosovém zápasu se jí totiž udělalo špatně a byla z toho velmi vyčerpaná. Mívala oteklé nohy, které se jí třásly. Její krevní testy však byly v pořádku a lékaři nezjistili nic závažného. Odjela proto na studijní stáž do Čech.

V Praze si lékaři všimli, že má příznaky ostersarkomu a doporučili jí, aby se vrátila domů a ihned se začala léčit. Což se také stalo, čekalo jí sedm měsíců náročné terapie, dvě těžké operace a více než rok strávila na invalidním vozíku. Krutou nemoc porazila a svého snu stát se lékařkou se nevzdala.

Když začala loni první vlna koronavirové pandemie, sledovala, jak její spolužáci pomáhají v nemocnicích. Ona však do nemocnice nastoupit nemohla. „Během první vlny pandemie jsem se cítila velmi, velmi provinile, že nemohu pomoci,“ prozradila dívka pro CNN.

V říjnu přišla pro Kristu hrozná zpráva. Rakovina se jí vrátila. „Když mě začalo pobolívat na hrudi, říkala jsem si, že to musí být covid,“ popsala Krista s tím, že v nemocnici se bohužel ukázala strašná pravda. 

Přestože podstupuje další kolo chemoterapií, ze školy si volno nevzala a chodí pravidelně na cvičení. Zvládá to i přesto, že jí náročná léčba velmi oslabuje. Nemůže ovšem chodit do nemocnic a pomáhat tam, protože v případě, že by chytila koronavirus, mohla by zemřít. Praxe jsou ovšem nutnou součástí studia a tak Krista vidí velkou naději v očkování. V lednu již dostala první dávku vakcíny Pfizer.

Následně se dozvěděla skvělou zprávu, dostane nově vyvinutý lék, který ji sice rakoviny nezbaví, ale měl by jí zajistit minimálně šest měsíců bez chemoterapie a tak by za tu dobu mohla zvládnout dokončit školu. „Když mi to řekli, plakala jsem a smála se. Dává mi to šest měsíců, za tu dobu toho mohu hodně stihnout,“ uzavřela statečná budoucí doktorka.

 

begonie ( 1. května 2021 18:31 )

Smutný příběh Chudák holka...... snad se jí podaří rakovinu porazit a splnit si svůj sen být lékařkou.....

Zobrazit celou diskusi