Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Vinohradech vzniklo nové očkovací místo: Až 1440 lidí denně, pacienti se už nebudou míchat

Autor: ČTK - 
26. dubna 2021
12:41

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze navýšila kapacity očkování až na 1440 denně, zatím je využívá asi z poloviny. Nové očkovací centrum vzniklo na kraji areálu nemocnice, v pondělí ho otevřel ministr zdravotnictví a ředitel vinohradské nemocnice Petr Arenberger (za ANO). Celkem bylo v Praze podáno přes 460 000 dávek vakcíny, směřují sem i lidé z jiných krajů.

Původní centrum, otevřené na začátku letošního roku, bylo podle ministra umístěno v pátém patře léčebny dlouhodobě nemocných, což vedlo k nutnosti používat výtahy a míchat pacienty. „Chtěli jsme zlepšit komfort, aby také mohli pacienti pohodlně zaparkovat,“ dodal. U očkovacího centra, kam se vjíždí z ulice Pod Rapidem, je zhruba 40 parkovacích míst.

Kapacita očkování je 120 lidí za hodinu. „Zatím poběží na poloviční plyn, protože jsme neměli dostatek očkovacích látek. Věřím, že během tohoto a příštího týdne se kapacita zvýší,“ dodal Arenberger. Centrum využívá látku od firmy Pfizer/BioNTech, která má v květnu navyšovat dodávky. Už tento týden podle dřívějšího Arenbergerova vyjádření dodá přes 400 000 dávek.

Centrum je umístěno ve stavebních buňkách v dříve nevyužívané části areálu za heliportem pro přistávání vrtulníků s pacienty. Areálem nemocnice do něj nejde projít, vstup je ze strany od vozovny Strašnice nebo tramvajové zastávky V Olšinách. Po očkování lidé čekají venku v zastřešené čekárně. Podle zastupujícího ředitele nemocnice Jana Votavy bude prostor, který museli zpevnit betonovými panely, po ukončení očkování využit jako parkoviště pro nemocniční zaměstnance.

Očkovacích dávek proti koronaviru podali zdravotníci v Praze od konce loňského roku, kdy očkování v Česku začalo, přes 464 000. Téměř 182 000 lidí dostalo obě potřebné dávky. Obě čísla jsou ve srovnání krajů výrazně nejvyšší, vakcínu v hlavním městě ale dostávají i lidé z jiných regionů, zejména ze středních Čech.

Video  Epicentrum - Petr Arenberger  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa