Výstava World of Banksy byla v Praze k vidění už minulý rok. Výstava, která je populární po celém světě se vrací do české metropole v rozšířené podobě. V odsvěceném barokním kostele sv. Michala u Staroměstského náměstí je od 10. června do 30. září je k vidění přes 115 nejznámějších Banksyho děl.

Originály? Údajně ano

„Vycházíme z konceptu, který byl v Mánesu. Tedy část jeho děl, která jsou zde k vidění, vytvořili čeští street artoví umělci. Banksyho přirozené prostředí je ulice, tudíž je jasné, že jeho díla dostat do galerie není reálné,“  popisuje koncept výstavy její kurátor Jiří Jaskmanický. Podle organizátorů nechybí ani originály zapůjčené od soukromých sběratelů. Které to jsou, mohou návštěvníci ale maximálně odhadovat, konkrétně je totiž odmítají prozradit, údajně kvůli bezpečnosti.

Video
Video se připravuje ...

Výstava World of Banksy je k vidění v kostele sv. Michala Veronika Foltová

Nechybí zde například Napalmové děvče, v němž Banksy využil známé reportážní foto mladé dívky po americkém napalmovém útoku ve Vietnamu v 70. letech. Dívku na obraze umístil mezi Ronalda McDonalda a Mickey Mouse. Dále je k vidění i notoricky známý obraz dívky pouštějící balónek nebo podobizna Churchila stylizovaného do punkrokové legendy se zeleným čírem na hlavě. Tento obraz odkazuje na rok 2000, kdy v Londýně vypukly nepokoje známé jako Turf Wars (trávníkové nepokoje)

Fúze s barokním interiérem funguje

Prostory barokního kostela a Banksyho díla utvářejí společně rozhodně zajímavou atmosféru, jsou hodně členité, takže stačí popojít pár kroků a zpoza rohu vykoukne nějaký Banksyho výtvor. A stejně tak jako jsou jeho díla k vidění na ulicích, i tady je třeba hledat nejen ve výšce očí, ale i u země, na soklech, schodištích atp. Některé prostory kostela jako by byly stvořené přímo pro Banksyho. Do jednoho z výklenků například krásně zapadlo jeho dílo Utíkající vězeň, jehož originál vytvořil Banksy na zdech věznice v britském Readingu. Postava je nápadně podobná spisovateli Oscaru Wildeovi, který zde byl vězněn v letech 1895 až 1897.

Další z výklenků v druhém patře zase posloužil jako plátno pro promítání videoprojekce. „Videoprojekce jsme v Praze použili vůbec poprvé na světě, jsem přesvědčen, že to celý zážitek ozvláštní a umocní,“ řekl Jaskmanický.

Kdy: 10. června . 30. září 2021

Kde: kostel sv. Michala, Michalska 29, Praha 1

Za kolik: dospělí: 360 korun, studenti a senioři 190 korun

Fotogalerie
39 fotografií