Úkaz v Praze začal v 11:42. V té době byla v hlavní kopuli desítka návštěvníků, včetně dětí, demonstrátoři a několik novinářů. Nástup zatmění provázelo lehké napětí – Slunce se totiž schovalo. Nakonec se ale vyčasilo a prostor kopule v pravidelných intervalech zalévala sluneční zář.

Maximum úkazu nad hlavním městem nastalo ve 12:38. Tehdy Měsíc překryl 17 procent slunečního disku. S největším, devatenáctiprocentním, zákrytem v tuzemsku se dnes počítalo na severovýchodě Čech. Na různých místech Česka se také nástup jednotlivých fází lišil o několik minut. V Praze jev skončil ve 13:35.

Návštěvníci Štefánikovy hvězdárny pozorovali jev pomocí dalekohledu opatřeného bezpečnostními filtry či přes speciální brýle - aby si nepoškodili zrak. V kopuli byla i projekce mapující, jak se do Slunce „zakusuje“ Měsíc.

Lidé si povídali a poslouchali demonstrátory, kteří je seznámili s řadou zajímavosti o Slunci i dnešním úkazu. Demonstrátoři také upozornili, že dalekohled v hlavní kopuli byl vyroben mezi lety 1905 až 1907 a původně sloužil k pozorování Měsíce. Do Štefánikovy hvězdárny byl od vdovy vídeňského astronoma Rudolfa Königa zakoupen v roce 1930. Vedoucí Štefánikovy hvězdárny Tomáš Prosecký dnes podotkl, že by měl letitý přístroj odjet příští rok na restaurování do Německa.

Zatmění Slunce. (10. června 2021)
Autor: Blesk:David Malík

Co je zatmění Slunce?

Zatmění Slunce nastane, když se Měsíc v novu ocitne na přímce mezi Sluncem a Zemí a při pohledu ze Země zakryje sluneční disk nebo jeho část. Pokud Měsíc zakryje celé Slunce, jde o úplné zatmění. Pokud je Měsíc v době zatmění na své výstředné dráze dále od Země, je úhlově menší a Slunce nezakryje po celé ploše. Pak jde o takzvané prstencové zatmění Slunce.

Obě zatmění jsou pozorovatelná jen v úzkém pásu na Zemi, kudy se rychle pohybuje měsíční stín. Na velké ploše mimo pás je zatmění možné spatřit jako částečné. Pás prstencového zatmění se tentokrát táhl od Kanady přes Grónsko až do části severovýchodní Sibiře, zahrnul i severní pól. Částečné zatmění spatřili lidé z velké části Evropy, Severní Ameriky, severozápadní části Atlantiku a severní poloviny Asie.

Další částečné zatmění Slunce viditelné z Česka bude 25. října 2022. Další takové úkazy nastanou v letech 2025, 2026, 2027, 2029 a 2030.

Fotogalerie
41 fotografií