Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hamižnost, obul se Bartoš do Babišova střetu zájmů. Kalousek zmínil mezinárodní ostudu

Autor: ČTK - 
10. června 2021
11:35

Čeští opoziční politici považují střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) za jasný, takže je nepřekvapuje usnesení, ve kterém jej odsoudil Evropský parlament (EP). Předsedové opozičních stran ČTK sdělili, že Babiš by měl záležitost řešit, v současnosti je totiž mimo jiné příčinou špatné pozice České republiky u partnerů v zahraničí. Premiér by podle nich měl odejít z politiky, nebo zajistit, aby holding Agrofert z jeho svěřenských fondů nepobíral dotace.

EP v právně nezávazné rezoluci vyzval orgány Evropské unie i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro Agrofert. Babiš dlouhodobě odmítá, že by byl ve střetu zájmů. „Usnesení EP jasně ukazuje, jak špatnou pozici má Česko pod vedením současné vlády u partnerů v zahraničí. Premiér dělá ostudu, vicepremiér plánuje cesty do Moskvy, ministr zahraničí je neviditelný. Tato vláda není schopna hájit zájmy ČR,“ napsal ČTK předseda ODS Petr Fiala.

Podle předsedy Pirátů Ivana Baroše se Česko a jeho obyvatelé stali rukojmími kvůli Babišově hamižnosti. 

„Hamižnost Andreje Babiše způsobila, že škody za nezákonné čerpání dotací a zakázek pro jeho firmy zaplatí běžní občané a podnikatelé. Ti se tak stali jeho rukojmími. Jen za 3 roky získal Agrofert nezákonně 20 miliard Kč. České úřady by měly okamžitě začít tyto prostředky vymáhat.“

Babišův někdejší předchůdce v křesle ministra financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil rezoluci za ostudu. 

„Pamatuji si hodně. Nepamatuji si ale žádnou takovou mezinárodní ostudu. Nepamatuji si žádného premiéra, který by svoji zemi takhle zhanobil a poškodil. Každý politik za hnutí ANO, který bude @AndrejBabis bránit, nebo jen mlčet, za to nese přímou odpovědnost,“ napsal na twitter.

Babiš dnes novinářům v Olomouci řekl, že EP svým usnesením pokračuje v zasahování do vnitřních záležitostí ČR. To odmítla na twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Slova premiéra, že rozhodnutí EP narušují naši svrchovanost, jsou nechutná. Pokud nechce, aby ho europoslanci řešili, ať dotace Agrofert nepobírá. To by ale jeho firmy za moc nestály,“ uvedla.

ČTK pak Adamová napsala, že nikomu se nemůže líbit, když lidé ze svých daní platí podnikání jednoho miliardáře, který jako předseda vlády může ovlivňovat podmínky ve svůj prospěch. Nabízí se podle ní tři řešení. „Buď Andrej Babiš odejde z funkcí, zcela se vzdá Agrofertu, anebo jeho firmy nebudou pobírat ani korunu z veřejných peněz. Dle jeho reakcí vidíme už dávno, že ani jedno nehrozí,“ uvedla.

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan ČTK sdělil, že rezoluci nepovažuje za žádné překvapení. „Opakovaně jsme upozorňovali, že pan premiér Babiš je ve střetu zájmu, a to nejen v čerpání dotací. Naprosto rozumím i rozčarování našich unijních partnerů, situace na naší politické scéně tomu vůbec nenahrává,“ uvedl. Ptá se, kolikrát ještě musí unijní orgány na problém upozornit, než se čeští ministři přestanou „schovávat“.

Předseda lidovců Marian Jurečka považuje Babišův střet zájmů za evidentní. „Měl by přestat dělat mlhu a respektovat konečný audit Evropské komise a střet zájmu vyřešit. Naše úřady by na to měly jasně reagovat, investiční dotace nevyplácet a již vyplácené požadovat vrátit do poslední koruny, aby to neplatil český občan!“ sdělil Jurečka ČTK.

Předseda KSČM Vojtěch Filip doporučuje Babišovi hledat způsob, jak být zároveň v politice a podnikat, aby při tom postupoval podle zákona. „U nás je to zejména změna občanského zákoníku v ustanovení o svěřenských fondech,“ uvedl.

 

E M ( 15. června 2021 21:07 )

A co říct na |Piráty. Údajně s Rakušanem vyhlásili losovačku - kdo si zaplatí 200 má možnost, v případě vylosování s nimi posnídat. Tož jsem si to spočítala. Posledně je volilo dohromady 808 650 voličů, pronásobím-li to těma dvěma stovkama tak mi to dá neuvěřitelnou sumu 161 730 000 Kč. Hezká nezdaněná sumička, za jednu snídani s nimi, taková hezká"malá domů"P. A ukázka co od nich můžeme čekat
nevěříte ttps­://www­.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor­/Za-200-Kc-mozna-vyhrajete-snidani-s-Bartosem-a-Rakusanem-667466

hejhej ( 14. června 2021 17:50 )

7vox7:
Udávači Stb byli na příkaz Havla skartování v prosinci 1989- fuguroval mezi nimi i Havlův strýc. V dostupných svazcich stb jsou ti, kteří za totáče pobývali na západě nebo tam měli příbuzné. Blbcům se to ale těžko vysvětluje, budou jako kafemlejnek blábolit stále dokola stejně jako ti blbečci, co nazývají příznivce premiéra koblihami.

hejhej ( 14. června 2021 16:11 )

Piráti jsou hnusná ,prolhaná, udavačská sekta. Ti zapřou i nos mezi očima, to, co tvrdili ještě před rokem už podle nich není pravda.Celé funkční období majíve svých prolhaných hubách jen premiéra a prezidenta, vítání násilnických migrantů - nyní to popírají,stejně jako ta zubatá jejich poslankyně ( jméno nevím) o přidělování muslimáků do bytů, který obývají 1 - 2 lidé, více pohlaví a jiné nesmysly. Piráti jsou škodná .

denisz ( 14. června 2021 02:54 )

Bez udání od Pirátů, Wagenknechta, iTI, by se tím v Bruselu nezabývali.
V jiných zemí EU je to horší, ale se do EU neudávají, takže se neřeší.

denisz ( 14. června 2021 02:49 )

Z bývalých Babišových přátel jsou nejhorší zaujatí nepřátelé, Wagenknecht a Ondráčka. Od Babiše nezískali žádané posty. Wagenknecht napadá Babiše všude a posílá na něj žaloby na různá místa. Na Soud Evropské unie, aby vyloučili Babiše ze zasedání o unijním rozpoč­tu(za­mítnu­to). Žalobu na střed zájmu, vlastnění medií, převzetí státu atd. Tváří se přitom, že jedná v zájmu demokracie, ne osobní pomstu. Když to instituce nepřijmou, či řeší zdlouhavě, žaluje i je. S tím jsou Piráti známí a už sami posílají Babiše „do tepláků“, přeborník právník Michálek. Takové dlouholeté urážení, by ustal málokdo a podával by žaloby na ochranu osobnosti. Babiš se také neudržel, ale jen o Wagenknechtovi prohlásil, že je psychopat (neovládá sebekontrolu a emoce), žalobník, ohrožuje peníze z EU. Za kritiku Babiše opět zažaloval. Soud rozhodl, že se má omluvit. Brutální urážení, podsouvání domněnek a spikleneckých teorii musí pouze Babiš snášet od Pirátů. Divná spravedlnost. . .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa