Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Klaus oslaví 80. narozeniny na Hradě. Na party pro stovky hostů zazpívá i spolužák exprezidenta

Autor: Jakub Veinlich - 
10. června 2021
05:40

Exprezident Václav Klaus se vrátí na Pražský hrad. Právě v jeho zahradách oslaví 80. narozeniny. Pozvánku dostalo, nebo v následujících dnech dostane několik stovek hostů. Na party zazpívají také známí zpěváci, mezi nimi i Klausův spolužák z VŠE Ivan Mládek. Loni Klaus oslavu kvůli pandemii koronaviru zrušil, kulatiny už si pokazit nechce. 

V jednu chvíli budou příští týden v pátek na Hradě prezidenti hned dva. Ten současný Miloš Zeman, ale i jeho předchůdce Václav Klaus. Právě jemu tu bude 18. června od 15 hodin věnovaná pozornost především. Den před svými osmdesátinami v areálu, kterému šéfoval, uspořádá narozeninovou oslavu.

„Oslava se uskuteční v Jižních zahradách Pražského hradu,“ stojí na pozvánce, kterou Václav Klaus rozesílá osobně. Osmdesátku chce oslavit s řadou svých přátel včetně politiků i hudebníků.

„Pozvánku dostal i prezident Miloš Zeman,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí Institutu Václav Klause Petr Macinka. A jak zjistily Blesk Zprávy, Zeman pozvání i letos přijal. „Pan prezident se chystá Václavu Klausovi osobně poblahopřát,“ reagoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček

Klausovi zahrají Hejma, Mládek i Viklický

Své gratulace připojí také přizvaní hudebníci, které Klaus rád poslouchá. Snad na žádné akci, spojené s bývalým někdejším prezidentem, premiérem či ministrem financí Klausem nechyběl v posledních letech zpěvák Ondřej Hejma – frontman skupiny Žlutý pes. I tentokrát zpříjemní hostům narozeninovou party.

Mezi hudebními gratulanty bude ale také například jazzový pianista Emil Viklický, kterého Klaus v roce 2011 vyznamenal medailí Za zásluhy druhého stupně. Synem Viklického je známý režisér Vít Klusák – autor dokumentů Český sen, nebo Matrix AB o premiéru Andreji Babišovi.

Svým vystoupením přijde popřát Václavu Klausovi ale také jeho někdejší spolužák ze studií Vysoké školy ekonomické Ivan Mládek. Na pódiu ho doprovodí i jeho Banjo Band.

„On si mě pamatoval, protože jsem chodil často po škole s banjem. A pak také proto, že naše tehdejší přítelkyně byly kamarádky,“ vzpomínal Mládek v roce 2014 na společná studia s Klausem na VŠE pro Český rozhlas.

Zeman se dožadoval piva

Vloni Klaus tradiční narozeninovou oslavu kvůli pandemii koronaviru zrušil. „Vzhledem k ne příliš povzbudivé situaci po koronavirové krizi se pan prezident rozhodl, že teď není vhodná doba na velké oslavy. Tradiční hanspaulská společenská akce se proto letos konat nebude,“ řekl vloni Blesk Zprávám Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

V roce 2019 přišel za mírného deště popřát Klausovi na zahradu jeho Institutu například prezident Miloš Zeman.

„Co kdybyste mi dali něco napít? Aspoň pivo. Tady je teda obsluha, opravdu,“ dožadoval se Zeman hned po příchodu něčeho k pití.

„Málokdo tady byl tolikrát jako ty. Já jsem to tak počítal a zdá se, že ty jsi tady na té oslavě narozenin byl víckrát, než kolikrát jsi byl v Číně, dokonce. A to je docela zajímavá věc. Jestli ty nejsi víc agentem tady toho zámečku než té Číny,“ prohodil Klaus. „A ty ‚seš‘ ruský agent, jak říká Kalousek,“ kontroval Zeman předtím, než si oba prezidenti připili na zdraví společně pivem.

Mezi gratulanty v roce 2019 nechyběli samozřejmě synové Václav Klaus mladší i Jan. Přišli ale také někdejší premiér Petr Nečas s manželkou Janou, nebo moderátorka Jana Bobošíková, která byla v minulosti kandidátkou KSČM na prezidentku, bývalý pražský primátor Pavel Bém, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, či galerista Milan Knížák i kardinál Dominik Duka.

Oslavu tehdy organizoval Václavu Klausovi jeho dlouholetý protokolář Jindřich Forejt, který je v těchto dnech po mrtvici stále v péči lékařů. Jeho stav se ale od převozu do nemocnice postupně lepší. 

„Už 30 let nemám soukromé narozeniny, 30 let už jsou to narozeniny masové v nejrůznějších formách,“ pronesl Klaus při poslední veřejné oslavě v roce 2019. 

Video  Celý projev Zemana na Klausových narozeninách: Václave, vypadáš dobře!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Michal Snobl ( 10. června 2021 13:06 )

Jo proto na hradě ten vyšší rozpočet za minulý rok. Hradní mocipáni zbudovali z hradu velký chlív, že se tam žene veškerý hovězí.
Celé vlády i hrad za posledních třicet let, ostuda České republiky.

Uživatel_5524896 ( 10. června 2021 12:44 )

To snad není pravda ta banda gaunerů a hochštaplerů z bývalého Prognostického ústavu si dělá ze symbolu naší státnosti soukromou hospodu a pořádají tam trachtace, Pražský hrad není vesnickej kulturák!! Kam až chtejí dojít ve své nadutosti, arogancí, sebestřednosti a v pohrdání a kálení na hodnoty, které symbolizují tento stát?! A to ten zloděj per a "půjčovač státních peněz má ještě toélik drzosti vykřikovat že se vrátí do politiky. Nez ku..il toho v tomto státě už dost?L!

Janek1 ( 10. června 2021 12:12 )

sterníku dej si prášeček a hned budeš na tom lépe

Janek1 ( 10. června 2021 12:11 )

To už tam nebude jen jeden šašek, ale rovnou dva - na to by se dalo vybírat i vstupné.

Covid_19 ( 10. června 2021 11:03 )

KGB nebo CIA, u nás jsme měli KGB a tak mizeli lidé až za Ural....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa