Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus poprvé v hypermarketu: Absolutní šok! Z čeho všeho? A „zrůdu“ vstřebával i na výšlapu

Aktualizováno -
8. června 2021
13:43
Autor: simao - 
8. června 2021
12:00

Z Václava Klause, který zná detailně zákulisí politiky, zákonitosti ekonomie i správnou barvu planety, se na několik chvil stala Alenka v říši divů. Bývalý prezident vůbec poprvé vyrazil na nákup do hypermarketu řetězce Kaufland. Promluvil o tom v XTV poté, co si stěžoval na kauzu údajné miliardové půjčky pro SSSR, během které Klaus nasupeně a se slovy o „lidské zrůdě“ opustil při rozhovoru s moderátorem Radiožurnálu Vladimírem Krocem studio. Klaus to následně „rozdýchával“ nejen na nákupu, ale i při výšlapu v Krkonoších.

Exprezident Klaus i coby senior na prahu osmdesátky zažívá svá poprvé. Vůbec poprvé v životě zamířil na nákup do Kauflandu. A nevycházel přitom z údivu.

„To je úplně šílený, já zírám. Ty desítky těch metrů. Já jsem nemohl najít jogurt. Ptal jsem se někoho: to je támhle doprava, pak ještě dvě uličky do toho atd. Pak jsem zjistil, že jsou to jen jogurtové výrobky a ty jogurty pak byly zase ještě v dalším… Já, prostý člověk, který znám asi tři druhy jogurtů… Zážitek, happening, já bych o tom měl napsat úvahu, nebo esej,“ popisoval Klaus v rozhovoru pro XTV momenty, kdy se přiblížil běžným smrtelníkům.

Klaus, který 19. června oslaví 80. narozeniny, přiznává, že nakupuje jen střídmě a v menším obchodě. Do hypermarketu vyrazil poté, co zažil turbulentní týden. Čelí totiž spekulacím o tom, že po listopad 1989 mělo ministerstvo financí pod jeho vedením zaslat do SSSR půjčku ve výši 1,3 miliardy dolarů.  

Extempore v rozhlasu

Institut Václava Klause se proti článku Hospodářsých novin o nesplaceném ruském dluhu ohradil. A Klaus se sám vyrazil bránit nařčení na půdu Českého rozhlasu - rozhovor s moderátorem Vladimírem Krocem však skončil neslavně. Z pořadu 20 minut Radiožurnálu totiž bylo minut jen deset, Klaus se uprostřed rozhovoru zvedl, uvedl, že nemá smysl dál pokračovat a mezi dveřmi polohlasem ještě prohodil směrem ke Krocovi slova o „zrůdě lidské“.

Následně se v Klausově institutu dali do práce na plné obrátky - a na Radu Českého rozhlasu i Radu pro rozhlasové a televizní vysílání zamířily stížnosti na moderátorovo počínání.

„Buď je blbej, nebo je navedenej, a nebo je uplacenej, třetí nebo čtvrtá možnost už žádná není,“ glosoval v XTV Klaus výkon moderátora. Rozhlas se však Kroce zastal, otázky pokládal věcně a korektně, vzkázal mluvčí Jiří Hošna.

Sám Klaus na chvíli nechal zapomenout této „pěně dní“, jak označil pořádně vypěněné záležitosti kolem údajného ruského dluhu s Klausovým otiskem, jimž nyní čelí a vyrazil na zmíněný nákup. Později pak šel dramatické události posledních dní rozdýchávat na čerstvý vzduch.

Výšlap v Krkonoších

Klaus se o víkendu vydal do Krkonoš. Využil příznivého počasí, kterému přizpůsobil i svůj outfit. Exprezident oblékl červené triko, přes něj nasadil vestičku, navlékl tříčtvrťáky, nasadil si brýle, obul trekingové boty... a vyrazil vstříc procházce na krkonošské Portášky. 

Na čerstvém vzduchu tráví čas rád. Je pravidelným účastníkem výšlapů na Sněžku, cestu do Krkonoš si pak neodpustil ani v únoru při omezení cestování napříč okresy, kdy se vydal do uzavřeného Trutnovska. V krkonošském Černém dole má totiž exprezident apartmán.

Václav Klaus na výšlapu v Krkonoších (červen 2021) Václav Klaus na výšlapu v Krkonoších (červen 2021) | Facebook - Institut Václava Klause

Odplata za Vrbětice, stěžoval si Klaus. „Jsem sůl v očích“

Klaus přitom míní, že kauza kolem půjčky pro Sovětský svaz byla vyvolána jak kvůli spekulacím o jeho možném návratu do politiky, tak i kvůli jeho slovům k vrbětické kauze. Exprezident zpochybňoval aféru s dvojicí ruských agentů GRU, kteří měli vyhodit do vzduchu vrbětický sklad. A zpochybňoval jak závěry tajných služeb, tak i postup české vlády.

Klaus přitom čelí kritice, že jde na ruku právě Rusům. A to dlouhodobě. „Václav Klaus byl a je ruský agent, znovu aktivovaný po roce 2010,“ uvedl v červnu 2019 Miroslav Kalousek (TOP 09) na Klausovo konto. Klaus slova o agentech - stejně jako jeho nástupce v prezidentském úřadu Miloš Zeman - odmítá.

Po rozhovoru v Českém rozhlase si však postěžoval: „Nenávist části médií vůči mé osobě, která zas vybublala tady v té kauze, že jsem údajně tajně poslal nějaké miliardy dolarů do Sovětského svazu, znova dokazuje, že já jsem jim solí v očích.“

Klaus proto nyní tvrdí, že ho stihl trest za jeho vrbětické komentáře. „Já myslím, že celá tahle kauza, která se rozehrála s tím neexistujícím přesunem miliard dolarů do SSSR, já myslím, že to byla jistá odplata za Vrbětice, byla to odplata za to, že já jsem výrazně zpochybnil podle mého názoru dětinskou historku, kterou nám předvádí naše zpravodajské služby. A já myslím, že tohle byl trest. Kdyby náhodou nedošlo k Vrběticím a mým výrokům o tom, tak já myslím, že kauza údajné půjčky do Sovětského svazu by asi nikdy nebyla vytvořena,“ dodal v XTV.

Klaus na nákupu opět bez roušky?

Klaus přitom mluvil v rozhovoru mluvil i o narůstajícím státním zadlužení, které označil za obrovský problém, což si dle něj lidé neuvědomují. Ostatně i pro příští rok 2022 schválila Babišova vláda základní parametry rozpočtu se schodkem 390 miliard korun. Česko sice využilo malého zadlužení, rychlost zadlužování je však nyní jedna z nejvyšších v EU.

Podle profesora ekonomie Klause běžným lidem nedochází, co se děje. A dal to do souvislosti právě i se svým „objevem“ v Kauflandu v Kobylisích.

„Já jsem nikdy v tak velkém obchodě ještě nebyl, já jsem byl absolutně šokován. To jsou desítky metrů, že nedovidíte na konec. Byl jsem také šokován, že všichni lidé tam mají roušku, já ji nenosím nikdy. A byl jsem šokován, co všechno tam je,“ uvedl Klaus, který tak pravděpodobně na nákup opět vyrazil bez roušky či respirátoru.

Kaufland: Věříme, že se pan exprezident bude vracet

Na Klausův úžas nad provozovnou Kauflandu reagovala pro Blesk Zprávy tisková mluvčí společnosti Renata Maierl. „Těší nás, že pan exprezident zavítal do Kauflandu a že byl překvapen naší širokou a pestrou nabídkou. Věříme, že u nás byl spokojen a rád se do našich prodejen bude vracet,“ uvedla.

Při dotazu, zda zaznamenali minulý týden na dané provozovně potíž se zákazníky či zákazníkem, který by odmítl nosit roušku či respirátor, reagovala diplomaticky.

„To, zda měl, či neměl roušku, je pouze domněnka. Jsme přesvědčeni, že pan exprezident je svéprávný člověk a je schopný nést zodpovědnost za své činy a sám posoudit, zda se chová ohleduplně vůči svým spoluobčanům. My děláme všechno pro to, abychom zajistili maximální hygienická opatření a bezpečné nákupní prostředí pro naše zákazníky i zaměstnance,“ vzkázala mluvčí Kauflandu.

Upozornila na to, že vedle celé řady opatření jako jsou ochranná plexiskla u pokladen, vyznačené doporučení rozestupy, dezinfekční stanice, zvýšená intenzita čištění vozíků a košíků, vyvěšené instrukce, jak se bezpečně a ohleduplně chovat při nakupování či hlášení v provozovnách, jsou obchody zabezpečené i ostrahou. „U vchodů do našich prodejen přítomen pracovník ostrahy, který zákazníky na dodržování nošení ochrany dýchacích cest upozorňuje a bez ní je do prodejny nepouští,“ dodala Maierl. Proklouzl exprezident bez roušky?

Pokuty pro exprezidenta

Kvůli svému antirouškařství Klaus již řešil i problémy - a platil i pokutu 3000 korun za to, že vyrazil do zavřené restaurace v pražských Dejvicích. Další pokuta mu byla vyměřena za vystupování v centru Prahy, kde měl během připomínky 28. října i 17. listopadu roušku demonstrativně staženou pod bradou.

„Ano, byl jsem si 12. ledna pro oběd v restauraci v Dejvicích a za čtyři týdny jsem dostal pokutu. Na rozdíl od mých pokut, kdy pronáším projev, jsem usoudil, že ji zaplatím. Udělil mi ji pražský magistrát. Za tři měsíce jsem na to zapomněl – mezitím jsem dostal jiné pokuty,“ řekl před časem Klaus Blesku. Za staženou roušku mu magistrát vyměřil pokutu 10 tisíc korun.

„Částečně to považuji za hon na svoji osobu a částečně za skoro logický důsledek, že jsem osobou známou, kterou někteří lidé mají radost udávat,“ postěžoval si Klaus.

Václav Klaus v supermarketu Pronto v červnu 1998 Václav Klaus v supermarketu Pronto v červnu 1998 | ČTK/Tomáš Turek

O víkendu pak došlo i na jiné výročí. 30 let od otevření prvního supermarketu v Česku - dveře a kasy jihlavské Many se otevřely 6. června 1991. Klaus o několik let později - v roce 1998 - zavítal s vozíkem osobně i do supermarketu Pronto. Oproti dnešním hypermarketům to však byl jiný svět.

Klausovo podezření: Lidem nedochází, co se děje

Exprezident Klaus však nyní v Kauflandu dospěl i k závažnějšímu závěrů. Lidé si současnou tíživou situaci se zadlužváním země neuvědomují. Netuší šíři problému.

„My jsme vždycky byli opatrní, i v nejtužší komunistické éře jsme měli nejmenší státní dluh státní ze všech dalších komunistických zemí. Zajímavý fenomén, jak se zadlužilo Polsko, Maďarsko, Rumunsko. To my v 70. letech nic takového neměli,“ uvedl v XTV Klaus.

„Teď se to úplně rozsypalo a oni ti všichni ti lidé pořád vždycky říkají, že tím, že jsme vycházeli z nízkého základu dluhu, tak že si můžeme ještě trochu dovolit. Není to pravda. Ten dluh má svou dynamiku, váže se jedno na druhé, obsluha státního dluhu bude velká atd. Já to považuji za obří, obrovský problém. A lidi to netuší, podceňují,“ varoval Klaus v rozporu s vyjádřeními premiéra Andreje Babiše (ANO) či ministryně financí Aleny Schilerové (za ANO).

Maliny, jahody...

Klaus tohle prozření dal do souvilosti i se svým nákupem. „Pochopil jsem podle toho, co tam (v Kauflandu) všechno je a proti tomu, co já jsem si nakupoval v té Žabce, tak jsem prostě usoudil, že těm lidem pořád ještě nedošlo, že se něco děje. Oni jezděj do toho Kauflandu, ony jsou tam všechny možný maliny, jahody, tohle ze Španělska, tohle z této země... Já myslím, že lidi to netuší a předpokládal bych, že do říjnových voleb vybouchne nějaký kotel,“ dodal Klaus.

Video  Křest nové knihy Václava Klause: Covidismus s námi velmi zamával, míní exprezident 
Video se připravuje ...

František Los ( 19. června 2021 18:06 )

Já Klause nemusím, ale s těmi super a hyper markety má pravdu, k čemu je dobrý 10m dlouhý regál na kterém je jen mouka

xsahr ( 11. června 2021 14:13 )

Až na to že u nebo se nedělá čárka tudíž to může mít i význam: 1) blbej nebo navedenej 2) , a nebo uplacenej. 8-)

Xeen ( 9. června 2021 21:48 )

"Buď je blbej, nebo je navedenej, a nebo je uplacenej, třetí nebo čtvrtá možnost už žádná není,"
1.blbej
2.navedenej
3.uplacenej
3. a 4. možnost už není.
Neschopnost napočítat do tří dokazuje přesně jeho úroveň v znalostech z oboru ekonomie. A vlastně i všeho ostatního.

dulin ( 9. června 2021 18:27 )

Jo Vašíku,demence se zastavit nedá.

copy ( 9. června 2021 14:32 )

Klaus, taký bežný človek, čo už za komanča cestoval po USA a západnej Európe..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa