Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus svérázně po svém odchodu z rozhlasu: „Jsem trochu hovňousek.“ A podal stížnosti

Autor: simao, ČTK - 
4. června 2021
20:13

Exprezident Václav Klaus předčasně ukončil svůj rozhovor v Českém rozhlasu, kde měl reagovat na otázky moderátora pořadu 20 minut Radiožurnálu Vladimíra Kroce k aféřé kolem údajné půjčky Sovětskému svazu. Klaus ve vysílání mluvil o „snůšce lží“, svůj odchod však nyní komentuje slovy, že je „trochu hovňousek“. Prý proto, že nedal moderátorovi pěstí. Kvůli rozhovoru však podal stížnosti.

Václav Klaus přišel do studia Českého rozhlasu a zpočátku se vše vyvíjelo bezproblémově. Nejprve dostal totiž dotaz na to, zda chystá návrat do aktivní politiky v době, kdy 19. června oslaví osmdesátiny.

„Já nevím, já jsem v jistém slova smyslu ve veřejném životě a v tomto smyslu nepřímo v politice permanentně,“ uvedl na úvod Klaus.

Jenže rozhovor se nevyvíjel tak, jak bývalý prezident doufal. Vyvrcholil Klausovými slovy: „Vůbec nešlo o půjčku Sovětskému svazu v té korespondenci (...) Vy jste se zbláznil snad a já nevím, jestli má cenu v tom pokračovat.“ Vyslechl si ještě poslední dotaz a dodal: „Ne, pane kolego, končím, protože myšlenka, že jsme něco tajili, končím, na shledanou.“ U dveří pak ještě zašeptal směrem k moderátorovi urážku a zmizel.

Klausovy stížnosti

Vyvolalo to řadu reakcí. Jedni Klause za jeho počínání odsoudili, druzí se naváželi do moderátora. Pro Klause tímto rozhovor zcela neskončil. Vrací se k němu totiž ve své stížnosti k Radě Českého rozhlasu (ČRo) a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Důvodem stížností je „extrémní nevyváženost a zaujatost“ Českého rozhlasu, stejně jako přímá účast rozhlasu „v šíření dezinformační kampaně“, kterou podle Klause proti němu vedou média z nakladatelství Economia. Na svém webu to dnes uvedl Institut Václava Klause (IVK). Vedení ČRo přijetí stížnosti potvrdilo a bude se jí zabývat.

Měl jsem mu dát pěstí, tvrdí Klaus

Rozhovorem se dál zabývá i Klaus. Pro XTV řekl, že neodešel rozčileně, ale demonstrativně. „Já myslím, že se trochu mýlí ti komentátoři, kteří to označí ‚rozčíleně odešel‘. Ne, já jsem prostě odešel jako výslovné gesto – jako demonstraci něčeho,“ tvrdí Klaus.

„Já jsem samozřejmě pouze zbaběle odešel, protože to chtělo dát tomu člověku pěstí. A já jsem trochu… Když jsem odcházel z toho ČRo, nebyl jsem rozčilený, ale trochu jsem zpytoval svědomí, že jsem to neudělal, že jsem poseroutka. To, že jsem to neudělal – že jsem mu nedal pěstí, je důkaz toho, že jsem trochu hovňousek. Asi stárnu...,“ poznamenal v XTV, tedy show moderátora Luboše Xavera Veselého, který budí kontroverze pro změnu jako člen Rady ČT a svůj vlastní pořad Xaver a host má rovněž i ve veřejnoprávním rozhlase.

 

Role v půjčce SSSR

Klaus sice Krocovi odpovídal na dotazy týkající se jeho údajné role v půjčce Sovětskému svazu, moderátora pořadu však obvinil ze lži. Podle ČRo byly položené otázky korektní a věcné.

Některá média minulý týden uvedla, že Klausem vedené ministerstvo financí odeslalo na přelomu 80. a 90. let do Sovětského svazu tajně půjčku přibližně 1,3 miliardy amerických dolarů. Klaus to opakované označil za lež.

Článek o tom, že Klausem vedené ministerstvo financí tajně odeslalo na přelomu 80. a 90. let do Sovětského svazu půjčku, otiskly Hospodářské noviny 25. května. Deník se odkazuje na dokumenty z Národního archivu, které vypátral ve spolupráci se serverem Aktuálně.cz, týdeníkem Respekt a protikorupční organizací Růžový panter.

Rozhlas brání Kroce: Pokládal otázky korektně

„Mohu potvrdit, že generální ředitel ČRo René Zavoral stížnost obdržel. Stížnost společně s vedením zpravodajství prozkoumáme. Více ji v tuto chvíli nebudeme komentovat,“ řekl ČTK mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Podle Klause „aktivním zapojením“ rozhlasu do šíření dezinformační kampaně „došlo k závažnému porušení poslání této veřejnoprávní instituce a jejímu nebezpečnému zneužití“. Požádal proto obě rady o prověření záležitosti a vyvození „patřičných důsledků“.

Rozhlas už dříve pochybení odmítl. „Moderátor pořadu 20 minut Radiožurnálu Vladimír Kroc pokládal otázky věcně a korektně,“ uvedl ve středu mluvčí ČRo Jiří Hošna. Rozhlas je podle něj přesvědčený o tom, že moderátor vedl rozhovor v souladu se zákonem o ČRo i jeho kodexem.

Klaus průběh diskuse označil za šok. „Totálně nepřipravený moderátor se vůbec nezajímal o skutečnou podstatu věci, kterou jsem v pořadu obsáhle vysvětlil, ale agresivně pouze dokola opakoval lži dezinformátorů z Hospodářských novin,“ napsal Klaus. Cílem moderátora podle něj bylo posluchačům „vštípit již dříve publikované lži“. Pokračování v diskusi podle něj nemělo smysl, a proto z pořadu odešel.

Klaus už v den zveřejnění článku označil informace za neuvěřitelnou snůšku lží. Podle něj šlo o předem připravený útok na jeho osobu, eventuálně s cílem blokovat jeho případný návrat do politiky.

Video  Křest nové knihy Václava Klause: Covidismus s námi velmi zamával, míní exprezident 
Video se připravuje ...

lunatic ( 6. června 2021 10:11 )

Co má děda pořád stou pěstí - jeho syn už 1 ránu dostal

frantacizek ( 4. června 2021 21:26 )

..na zem a NEUVÁLÍ TĚ TAM (vypadlo )

frantacizek ( 4. června 2021 21:25 )

tak ještě stále není pozdě, Václave. Pokud má Ondra z Oktagonu volno na kartě, můžete být furt zlatý hřeb letních open air fightů. Jen ten redaktor by nenavážil. Musel by si Václave akceptovat jeho stav a risknout, že tě nepošle takedownem na zem, nebo by musel on absolvovat dost nekompromisní ketodietu. Jako sparinga bych Václave navrhoval toho Xavera. Pokud si ho hodíš v přípravě přes rameno, pak ten redaktor už bude to lehko na bojišti..

boxer ( 4. června 2021 20:42 )

Nejsi jen hovňousek ,Ty jsi hlavně pi(us !!

jajas ( 4. června 2021 20:31 )

Tak teď si nejsem jistý, kdo měl dostat pěstí....ale určitě "někdo", komu by se aspoň na staré roky v té kebuli rozsvítilo....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa