Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schwarzenberg se zastal Feriho: Přehnané výpovědi holek. A zamíří do Sněmovny Sommerová?

Aktualizováno -
26. května 2021
21:15
Autor: ČTK, mach - 
26. května 2021
14:50

Oba mají rádi fajfku a zřejmě si notují i v názoru na ženy. Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg podpořil spolustraníka Dominika Feriho, který kvůli obviněním ze sexuálního predátorství vyklidil post ve Sněmovně a nezabojuje o mandát ani v podzimních sněmovních volbách. Schwarzenberg pro web Echo24.cz uvedl, že aby se 25letý kluk snažil dostat holku do postele, bylo vždycky normální. A výpovědi údajných Feriho obětí jsou podle něj přehnané. Dokumentaristka Olga Sommerová, která je náhradnicí poslance Dominika Feriho podle výsledků voleb z roku 2017, se o vstupu do Sněmovny rozhodne do čtvrtka. Sdělila to ve středu ČTK. Policie zatím nestanovila kvalifikaci ve Feriho případu a nikoho nestíhá.

„Mně se celá ta historka zdá příliš přehnaná, ty výpovědi různých holek jsem četl. Že se 25letý kluk snaží dostat holky do postele, to bylo ale vždycky naprosto normální. Jestli ty výpovědi jsou přesné a tak dále, to je potom otázka. Zdá se mi to poněkud přehnané,“ uvedl Schwarzenberg pro Echo24.cz. „My jsme se v posledních letech stali pod vlivem ‚Me Too‘ strašní pokrytci,“ zmínil.

Podle Schwarzenberga je klíčové načasování zpráv o Feriho údajném predátorství. „Dominik Feri byl zdaleka nejsilnější kandidát. Vadil strašně hlavně Pirátům, protože zasahoval do jejich mladého voličstva,“ zmínil kníže a dodal: „Že by se někdy choval špatně k ženám, to jsem nikdy ani neslyšel, celých dlouhých pět let.“

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ČTK sdělila, že řeší, kdo Feriho nahradí v dolní parlamentní komoře pro zbývající čtyři měsíce do voleb i na kandidátce, kterou TOP 09 sdílí s lidovci a občanskými demokraty v koalici Spolu. „Vše je v řešení. Jakmile boudou jednotlivé záležitosti rozhodnuty, budeme o tom informovat,“ uvedla. Sommerová ČTK napsala, že o svém rozhodnutí bude informovat ve čtvrtek.

Pospíšil nechce, aby TOP 09 přišla kvůli odstoupení Feriho o čtvrté místo na kandidátce, kterou vede Pekarová. Variant řešení je podle něj víc, včetně posunutí třetího kandidáta TOP 09 na koaliční kandidátce, tím je starosta Prahy 6 Ondřej Kolář na devátém místě.

Feri: Budu se proti nařčením bránit u soudu

Deník N v úterý společně se serverem Alarm zveřejnil svědectví několika žen, některé z nich tvrdí, že s nimi Feri měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotografie či je veřejně dehonestoval. Politik už v dřívější reakci odmítl to, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích. Tvrzeními v článku se zabývá také policie. Feri v úterý uvedl, že se kvůli článkům bude bránit u soudu.

Adamová v úterý uvedla, že pro politiky platí presumpce viny. „Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách,“ poznamenala na adresu Feriho s tím, že ho považuje za svého přítele a věří, že očistí své jméno.

Policie zatím nikoho nestíhá

V případu dnes již bývalého poslance Dominika Feriho zatím nebyl nikdo obviněn ani není stanovena právní kvalifikace. Na twitteru to dnes uvedla policie s tím, že zjišťuje veškeré okolnosti důležité pro rozhodnutí, zda vůbec došlo ke spáchání trestného činu, či nikoliv. „Prošetřování události provede pražské krajské ředitelství, konkrétně oddělení obecné kriminality Prahy I,“ sdělila policie.

Video se připravuje ...
Další videa