Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Střet zájmů v Praze 6, kde šéfuje TOP 09? Koupili roušky od svého člena, Hamáček se pustil do Pekarové

Autor: pom - 
4. dubna 2021
11:25

Střet zájmů na radnici Prahy 6? Městská část loni na jaře, kdy byl ochranných pomůcek nedostatek, nakoupila roušky a respirátory za více než sedm milionů korun od firmy Lion Mobile, s. r. o. Potíž je v tom, že šéfem zmíněné firmy je člen regionálního výboru TOP 09 v Praze 6 Jiří Hradecký, tedy stranický kolega starosty Ondřeje Koláře. O případu informoval deník Právo. Starosta připustil, že se může jednat o střet zájmů, uvedl ale, že měl v tu dobu k řešení závažnější starosti.  Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se kvůli tomu následně pustil do předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové.

Když loni na jaře v Česku propukla epidemie koronaviru, začalo platit povinné nošení roušek. Ty ale byly nedostatkovým zbožím. Lidé je začali šít doma a radnice a další instituce je začaly shánět na vlastní pěst. Praze 6 nabídla pomoc firma Lion Mobile, kde šéfuje člen TOP 09 Jiří Hradecký. „Když byl vyhlášený nouzový stav, tak jsme jako všichni ostatní začali shánět a poptávat pomůcky. A pan Hradecký, ano, je to můj stranický kolega, říkal, že jejich firma dováží, takže kdybychom měli zájem, tak mohou poslat nabídku,“ řekl Právu starosta Kolář.

Hradecký pak Kolářovi poslal nabídku, ta byla spolu s dalšími nabídkami podle starosty projednána v krizovém štábu Prahy 6 a obchod byl následně uskutečněn. Jedna rouška vyšla na 13 korun bez DPH, respirátor na 78 korun bez DPH, dohromady za pomůcky Praha 6 zaplatila přes sedm milionů korun.

Kolář připustil, že to může vypadat jako střet zájmů. „Možná jsem udělal chybu, že jsem neoznámil, že jsme s panem Hradeckým spolustraníci,“ řekl deníku s tím, že ho to v tu chvíli nenapadlo, protože řešil závažnější starosti. Považuje to prý za pochybení drobnějšího rázu a Prahu 6 nijak nepoškodil, řekl. Hradecký střet zájmů vyloučil. „Vše proběhlo v naprosto běžných mezích a obvyklých zvyklostech v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů. Střet zájmů absolutně vylučuji,“ uvedl.

Hamáček: Udělejte si pořádek doma

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se starosty zastala s tím, že potřeboval urychleně vyřešit situaci. To, že jsou roušky od spolustraníka, považuje podle Práva za „souhru náhod a projev dobré vůle pana Hradeckého“.

Do Pekarové, která ostře kritizuje kroky vlády v koronavirové pandemii, se následně pustil ministr vnitra Jan Hamáček. „V době, kdy ministerstvo vnitra dováželo roušky za 8,- Kč a respirátory za 55,-, nakupoval starosta za TOP 09 z Číny roušky za 13,- a respirátory za 78,-. My jsme dnes přibíjeni na kříž a paní Pekarová Adamová nás hlasitě kritizuje. Nestálo by za to udělat si pořádek doma?“ napsal v sobotu večer na twitteru.

„Ještě mám v živé paměti, jak nás všichni ujišťovali, že budeme dostávat pomůcky ze Státních hmotných rezerv. Možná kdyby nám vláda při svých možnostech dojednala ceny, tak jsme mohli nakupovat levněji. Házet vaše selhání na starosty dokážete jen vy,“ reagoval na jeho slova Kolář. „A zkuste si ještě jednou přečíst, co k těm vašim nákupům napsal Nejvyšší kontrolní úřad,“ dodal.

Až 777 korun za kus

Narážel tím na výsledky prověrky NKÚ, které úřad zveřejnil letos v březnu. Ten uvedl, že vládní nákupy ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu na začátku epidemie provázel chaos a následné značné rozdíly v jejich ceně i kvalitě. Vnitro podle něj kupovalo respirátory FFP3 za cenu 60 až 422 Kč za kus, ministerstvo zdravotnictví respirátory FFP2 dokonce za ceny až 777 Kč za kus.

Na Hamáčkova slova reagovala i Pekarová. „Tohle je střelba do vlastní nohy. Ondra Kolář kupoval respirátory za v tu dobu běžné ceny (od vašeho „nákupu roku” 422 Kč za respirátor byl na míle vzdálen). Nemohl za to, že jste nám v lednu tvrdili, jak bude 15 tisíc roušek stačit,“ uvedla v reakci na ministrův tweet. Hamáček následně oponoval, že za oněch „442 korun bylo 2000 respirátorů FFP3 na začátku března, kdy nebylo nic, tak je policie koupila“. Velké dodávky podle něj byly za 50 až 60 Kč za jeden respirátor FFP2. 

Komunikace Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a Jana Hamáčka (ČSSD). Komunikace Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a Jana Hamáčka (ČSSD). | Twitter / Jan Hamáček

bauta ( 4. dubna 2021 17:54 )

Pekarová je vysloveně zlá ženská, navíc nepočítala s tím, že NKÚ kontroluje padni komu padni. A teď se z toho může pominout.
Je to očividný střet zájmů, a tak místo řádné a vyčerpávajécí odpovědi opět tradične vyrazila se svým rovněž tradičním štěkotem do útoku .

bauta ( 4. dubna 2021 17:41 )

A ten vládní centrální distribuční systém byl zaveden proto, aby se zamezilo s kšeftováním tohohle zboží. Takže nám ještě od pí. Pekarové chybí informace za kolil pan starosta nakoupil jeden kousek a za kolik ho pak prodával a komu.

bauta ( 4. dubna 2021 17:38 )

4. března 2020 vláda rozhodla, že se ochranné pomůcky nebudou smět prodávat v obchdech ani e-shopech a podobných soukromých byznysech. Nakupovat je mohl pouze stát.Následně je přerozdělí zdravotním a sociálním poskytovatelům služeb a IZS.Občané si je tedy šili.
Tak kolik těch roušek za 7 milionů starosta Phy 6 nakoupil ze své firmy a kde skončily? Na to by měla Pekarová odpovědět !! To nevíme !!
To, že státní hmotné rezervy byly za všech ministrům 10 let zpět prázdné víme, ale na to se jí přeci přeci nikdo neptal a ani tak otázka na ní nezněla. .

wenzel trousil ( 4. dubna 2021 16:40 )

Drzost byla koupit rouskyod CInanu,,,kdyz tu kdejakej TOPkar prodava skoro zadarmo, copak je normalni takhle podporovat totalitni rezim tim ze ochranim domorode obyvatelstvo? Nedalo se ten rok pockat?? A tak to dopadne i s Vakcinama,,,nez koupit Sputnika tak pockame az bude nejhur a treba ho taky nejakej TOPak prinese na trh za "pakatel"!

sekebo ( 4. dubna 2021 16:39 )

Ta z TOP 0,9 tam ještě není, ale už se pomalu, ale jistě vybarvuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa