Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Moravské zemětřesení, na které byl i kníže krátký: TOP 09 se zbavila Vituly a Kunce

Video se připravuje ...
Autor: jn - 
29. ledna 2021
15:50

TOP 09 vyloučila ze strany své dva přední moravské členy, donedávna náměstka hejtmana a starostu Židlochovic Jana Vitulu (52) a místostarostu brněnských Židenic Petra Kunce (43). Proti rozhodnutí vedení strany se postavil jen „otec zakladatel“ Karel Schwarzenberg.

Výkonný výbor rozhodl o vyloučení brněnských špiček TOP 09 ve čtvrtek. „Důvodem uděleného trestu je zneužití funkce člena zastupujícího TOP 09 v koaličním výboru Spolu pro Moravu a jednání, které poškozuje stranu,“ sdělila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Miroslav Kalousek již nehlasoval a Dominik Feri se „popravy moravských pánů“ nezúčastnil.

Za vyhazovem stojí „pocit“?

„Měl jsem jako krajský předseda pocit, že oba nepostupovali v souladu se stanovami a porušili naše vnitřní předpisy," zdůvodnil poslanec Vlastimil Válek (60), proč své dlouholeté kolegy navrhl z partaje vyloučit. Co konkrétního Vitula s Kuncem porušili, ale neřekl.

„Není to pravda a nic, z čeho jsme viněni, se nestalo. Z mého pohledu se jen krajský pan předseda a poslanec Vlastimil Válek rozhodl vyčistit si před podzimními parlamentními volbami prostor od konkurence," uvedl Vitula. V TOP 09 skončil po 11 letech.

„Pražské vedení TOP 09 se už třese na vládní křesla po podzimních volbách. Domnívá se, že regionální pěšáky nepotřebuje, a tak je hodilo přes palubu,“ řekl Blesku Kunc, který byl ve straně deset let a patří k nejvýraznějším brněnským politikům.

Místostarostou v Židenicích zůstává, podobně jako bývalý krajský radní Vitula zůstane starostou Židlochovic.

TOP 09 je v krajském zastupitelstvu v opozici. Po komunálních volbách v roce 2018 se nedostala do brněnského zastupitelstva. Má však v kraji několik výrazných dlouholetých starostů a místostarostů – Vitula s Kuncem patří mezi ně.

inregion_cz ( 29. ledna 2021 16:39 )

Na podzim 2021 budou nějaké komunální volby? Asi nějaká novinka. Doposud se hovořilo o volbách do PS PČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa