Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalousek skončil ve Sněmovně! Omluvil se, sklidil potlesk, čeká ho operace. A co dál?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. ledna 2021
19:11
Autor: simao, vei, ČTK - 
19. ledna 2021
14:09

Miroslav Kalousek (TOP 09), který již dříve oznámil, že nebude kandidovat v letošních říjnových volbách do Poslanecké sněmovny, se vzdal poslaneckého mandátu! S poslanci se rozloučil na plénu, omluvil se za to, pokud se někoho dotkla osobně jeho vystoupení, a sklidil potlesk vestoje. Co dál? Kalouska čeká operace. A rozhodování o další budoucnosti. V ČT reagoval na dotaz, zda se zapojí do senátních či snad prezidentských voleb.

„Mám zdravotní problém, to se přiznám. Budu se muset odebrat do nemocnice na operaci a na rehabilitaci, čekají mě dlouhé týdny. Nebude to nic příjemného. Bude to trvat asi osm týdnů,“ řekl Miroslav Kalousek Blesk Zprávám v pondělí, když jsme zjišťovali, proč si na úterý na 14:30 svolal do Sněmovny separátní tiskovku.

Při dotazu Blesk Zpráv, zda by jeho zdravotní potíže mohly znamenat jeho předčasný konec ve Sněmovně, kroutil hlavou. „To je blbost,“ odvětil Kalousek v pondělí na dotaz, zda složí mandát.

Mlžil, nechtěl, aby se informace dostala na veřejnost před úterním jednáním Sněmovny. V úterý pak ze Sněmovny přišla jiná zpráva – Kalousek se mandátu skutečně vzdává! Operace ho však dle jeho slov skutečně čeká. Zdravotní trable provází Kalouska delší dobu.

Kalouskovo odcházení. S politikou prý nekončí

Po 22 letech tak Miroslav Kalousek končí ve Sněmovně, kde svedl nejednu ostrou slovní bitvu. Vysvětluje to tím, že se před sněmovními volbami, které jsou vyhlášené na říjen, již rozjela ostrá kampaň – a on kandidovat nebude, tudíž dá prostor ve Sněmovně lidem, kteří se chtějí ucházet o hlasy voličů.

Kalousek do Sněmovny nastoupil 20. června 1998, tehdy ještě coby člen KDU-ČSL. 19. ledna 2021 svou poslaneckou dráhu završil odchodem, při němž mu poslanci tleskali vestoje.

„Já jsem řekl, že ′se završila moje 22letá dráha aktivního poslance′. S politikou jako takovou nekončím,“ poznamenal Kalousek na twitteru.

Co bude Kalousek dělat dál? „Dám si teď několik týdnů prázdniny, urovnám si myšlenky a definitivně se rozhodnu. Ne že bych o tom začal přemýšlet zítra, já o tom samozřejmě přemýšlím nějakou dobu a je několik možností, ale to rozhodnutí udělám s jistým odstupem a čistou hlavou,“ řekl novinářům Kalousek po složení mandátu, kdy následoval mediální kolotoč Kalouskových rozhovorů.

Senát? Hrad?

Jedním z nich byl rozhovor pro Interview ČT24, kde Kalousek dostal dotaz na další svou politickou budoucnost. Co jeho další kandidatura? Do Senátu? Nebo dokonce na Hrad?

Příštích 9 let budeme mít každý rok nějaké volby a jediné volby, o kterých jsem opravdu přemýšlel, jsou tyto volby do Poslanecké sněmovny. O všech ostatních jsem dosud nepřemýšlel. Možná přemýšlet začnu,“ uvedl Kalousek v úterý v podvečer v ČT.

Kalousek: Nikdy jsem nebyl obviněn

Pozastavil se však i nad tím, že byl oponenty - mj. premiérem Andrej Babišem (ANO) - ve Sněmovně kriminalizován. „Já jakkoli jsem byl kriminalizován spoustou nesmyslných pomluv, tak proti mně nikdy nebylo vzneseno jediné obvinění, všechno jsou to prokázáno jako nesmysly,“ tvrdí Kalousek.

„Jste-li silný politický soupeř, tak se vám hodí úplně každá pomluva,“ poznamenal s tím, že před poslaneckou dráhou byl náměstkem, státním úředníkem a nikoli politikem.

Náměstkem ministra obrany byl Kalousek v letech 1993 až 1998. Ministrem financí pak od ledna 2007 do května 2009 ve vládě Mirka Topolánka a od  července 2010 do července 2013 ve vládě Petra Nečase.

„Teprve v roce 1998 jsem se stal politikem a začal jsem se podílet na politických rozhodnutích, předtím jsem ta politická rozhodnutí a politická zadání plnil. A plnil jsem je způsobem, za který jsem nikdy nebyl postižen ani pracovně-právně, ani trestně-právně,“ upozornil nyní v ČT Kalousek.

Hlavním důvodem začátek ostré kampaně

Kalousek se dnes ve Sněmovně rozloučil nejprve na poslaneckém klubu TOP 09 se svými spolustraníky a následně svým posledním sněmovním projevem i s poslanci na jejich letošní vůbec první schůzi. Rok 2021 tak ve Sněmovně začal nezvykle. Kalouskovým koncem.

„Nepamatuji si, že bychom lednovou schůzi zahajovali už v ostré volební kampani. Skutečně nečekaně brzké vyhlášení voleb způsobuje, že nejenom tato schůze, ale všechny následující řádné i mimořádné schůze už budou v rámci volební kampaně. Já pokládám za racionální a taktické, aby v takovém případě nadále ve Sněmovně v diskuzi vystupovali dominantně ti poslanci, kteří se budou ucházet o hlasy voličů, což já, jak známo, nejsem. Je tedy zřejmé, že moje 22letá dráha aktivního poslance se dovršila právě nyní, protože pasivní závěr této dráhy by byl, pravda, možná pohodlný, ale dával by pramalý smysl. Rozhodl jsem se proto, že svůj mandát ukončím dnes,“ říkal na rozloučenou Kalousek u sněmovního pultíku.

„Dovolte mi proto, abych se s vámi rozloučil, abych se omluvil jednomu každému z nás, kdo se snad někdy mým vystoupením cítil být osobně dotčen. Ujišťuji vás, že to nikdy nebylo osobní, vždycky to bylo v zápalu politické diskuze. Ani já necítím žádnou osobní hořkost a bude mi ctí každého z vás kdykoliv v budoucnu srdečně pozdravit. Přeji vám hodně zdraví v těchto časech, radosti z práce a také občas trochu legrace,“ dodal Kalousek a sklidil potlesk vestoje.

Potlesk vestoje mu udělal radost

„Udělalo mi to radost, bral jsem to jako vyjádření respektu, já jsem se jim při tom loučení svůj respekt také snažil říct. Myslím si, že slušní lidé, když se loučí, ať už se měli rádi více, nebo méně, mají se rozloučit slušně. To bylo důstojné rozloučení, já si toho vážím,“ reagoval v Interview ČT24 Kalousek.

Video  Miroslav Kalousek opouští Poslaneckou sněmovnu.  - Jan Jedlička / Blesk
Video se připravuje ...

Nechtěl jen pohodlně sedět ve Sněmovně

Na následné tiskovce zopakoval svá slova o tom, že důvodem je především již probíhající kampaň.

„Zakončit 22letou dráhu několika pasivními měsíci by bylo sice možná pohodlné, ale nedávalo by to velký smysl,“ uvedl. „Pevně věřím, že mí voliči, sympatizanti tento krok pochopí a že povede k maximalizaci volebního zisku pravostředové koalice, kterou budu volit a které přeji vítězství,“ pokračoval Kalousek ve Sněmovně.

Na ČT4 zopakoval, že mlčet ve Sněmovně a jen tam sedět několik měsíců není role, která by mu byla vlastní. „Já jsem nikdy nechápal mandát poslance jako živnost, to je prostě nástroj, kterým se snažíte něco udělat,“ tvrdí Kalousek. „Člověk by si možná i odpočinul, ale nedávalo by mi to žádný smysl,“ podotkl.

Chuť se učit a pracovat na sobě některým poslancům dle něj dnes chybí a stačí jim to, že jsou poslancem. „Někteří poslanci skutečně nedělají ve Sněmovně politiku, protože si vyslechnou pokyn svého předsedy klubu nebo svého guru, jak mají hlasovat a činí tak, aniž by o tom příliš přemýšleli,“ rýpl si. Tito poslanci dle něj jen „chtějí chléb“ a je jim v zásadě jedno, co s ním budou dělat. „Koncentrace chlebařů roste,“ míní Kalousek, který nechtěl naopak dát „polibek smrti“ talentovaným politikům, které ve Sněmovně potkal.

Omlouval se novinářům

Kalousek pojal svéloučení částečně omluvně. Omlouval se totiž na tiskovce ve Sněmovně i novinářům. „Dovolte mi, abych se z tohoto místa s vámi rozloučil, abych se vám omluvil, jestli jsem se někdy v návalu práce nebo stresu trochu utrhl a nebyl jsem dostatečně vstřícný, abych vám poděkoval za férové zpravodajství,“ uvedl v atriu Sněmovní 4 Kalousek.

„Teď už jsem soukromá osoba, která nemusí podávat informace,“ poznamenal na závěr s tím, že zůstává řadovým členem TOP 09 a předsedkyně Markéta Pekarová Adamová a další kolegové si přejí, aby dál chodil i na zasedání předsednictva i poslaneckého klubu. „Mohu své zkušenosti a znalosti předávat i jako řadový člen, na to nemusím být poslanec. Ano, zůstávám členem TOP 09 aktivním a jsem připraven usilovně pracovat,“ dodal.

Do Sněmovny míří Jakob, šéfem klubu TOP 09 Válek

Ve sněmovní lavici nahradí Kalouska místopředseda TOP 09 Jan Jakob, šéf Středočeské organizace Topky, starosta Roztok a radní pro kulturu ve Středočeském kraji, který však na krajskou funkci rezignuje.

„Podzimní volby jsou mimořádnou a zároveň možná i poslední šancí, kdy mohou představitelé demokratických stran převzít moc od amatérů, populistů a extremistů. Zároveň se pokusím navázat na dlouholetou práci Miroslava Kalouska v oblasti rozpočtové zodpovědnosti. Bude to práce nelehká, protože státní rozpočet je v rozkladu,“ vzkázal Jan Jakob, bratr Kalouskova dlouholetého spolupracovníka Ondřeje Jakoba.

Šéfem poslaneckého klubu TOP 09 byl zvolen poslanec Vlastimil Válek. „Děkuji moc za důvěru, která je nesmírně zavazující. Převzít štafetu ve vedení poslaneckého klubu TOP 09 po Mirku Kalouskovi je pro mne čest a zároveň obrovská výzva,“ uvedl na twitteru.

„22 let ve Sněmovně. Mirek Kalousek bude na plénu chybět. Pro mě to bude vždycky otec zakladatel, kvůli kterému jsem mj. do TOP 09 vstoupil, a taky nejlepší ministr financí, jakého naše země dosud měla. Mirku, díky za tvou práci!“ vzkázal Válek. Místopředsedou klubu se stal další z poslanců Dominik Feri.

Kalousek roky strávené v politice na tiskovce bilancovat nechtěl. „Budu určitě vzpomínat na spoustu hezkých chvil i na spoustu chvil, na které se budu snažit rychle zapomenout, ale já nechci bilancovat. Tuhle zemi čekají mimořádně důležité volby, tzn. spíš hovořme o tom, co bude zcela zásadní pro tu budoucí vládu. A pro ni bude zcela zásadní dát do pořádku evidentně nefunkční vládní instituce a veřejné rozpočty, které jsou ve velmi tristním stavu a dlouhodobě neudržitelné. To jsou dvě priority, které jakákoliv vláda, která z těch voleb vzejde, bude muset pochopit jako svojí hlavní výzvu a já pevně doufám, že to zvládne,“ uvedl Kalousek před novináři.

O Jakobovi v ČT prohlásil, že je „úspěšný starosta Roztok, zkušený komunální i regionální politik.“ Za svým rozhodnutím si Kalousek stojí. „Myslím si, že je to takticky správné rozhodnutí,“ míní. „Když pan prezident vyhlásil ten termín voleb, tak mi bylo jasné, že moje aktivní dráha je završena,“ poznamenal Kalousek.

Kalousek ministrem?

Kalousek je přitom přesvědčen, že jeho odchod přispěje k lepšímu volebnímu výsledku trojkoalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Objevily se již i spekulace, že by se Kalousek mohl stát v případě úspěchu nové trojkoalice opět ministrem. „Určitě bych neusiloval o žádný ministerský post,“ řekl v ČT Kalousek.

Moderátorka Světlana Witowská se ho následně zeptala, co by dělal, kdyby mu takový post nabídli. „Takhle já spekulovat neumím,“ reagoval Kalousek. Vládní koalici by dle něj měli sestavit trojkoalice s blokem Piráti - STAN.

Problémy s artrózou i další trable

O Kalouskově zdraví však na tiskovce ani v rozhovoru pro ČT nebyla řeč. Kalousek oslavil před měsícem, konkrétně 17. prosince 2020, šedesátiny. Zdravotní obtíže přitom řešil již v minulosti. Dle svých slov ho nadále trápí kolena a v 60 letech je podle doktorů má jako 80letý stařec.

Když se na začátku prosince objevil po čase ve Sněmovně opět o holi, Blesk Zprávám řekl: „Nic akutního. Prostě artróza třetího stupně. Několikrát operovaná kolena se prostě někdy splaší. Teď chodím na opichy a bude to zase dobré. Minulý týden to bylo ale opravdu strašné.“ Šéf poslaneckého klubu Topky tehdy připouštěl: „Dřív nebo později to stejně skončí výměnou kloubu.“

Video  Kalousek v prosinci v Blesku: Nesmyslné počínání vlády! Psa nechápe, Vánoce stráví s maminkou.  - Blesk
Video se připravuje ...

V roce 2019 přitom byl na artroskopii kolene. „Měl jsem prasklý vnitřní meniskus a trochu poškozenou chrupavku, tak mi udělali nový výbrus,“ řekl tehdy Kalousek.

O rok předtím v květnu 2018 si natrhl při tenisu lýtkový sval, a tak vytáhl berle opět. „To je následek zdravého životního stylu, s chutí jsem sportoval,“ říkal tehdy ještě s úsměvem a podotkl: „V hospodě by se mi to nestalo.“

Operace břicha a „zinková rakev“

V létě 2018 však Kalouskovi úsměv z tváře rychle zmizel a vystřídala ho velká bolest. Někdejší ministr financí musel do Vojenské nemocnice – pro změnu kvůli neplánované operaci břicha. Kvůli akutním problémům skončil na tamní JIP. Problém měl s tenkým střevem, operační zákrok trval hodiny.

Když se pak v září vrátil do Sněmovny, Blesk Zprávám tehdy při dotazu na jeho zdravotní stav podotkl: „Děkuji za optání, už se cítím velmi dobře, ale je to jenom díky vynikající úrovni českého zdravotnictví a schopnosti rychle zasáhnout. Umím si představit, že kdyby se mi to přihodilo v některých z vyspělých zemí EU, např. v Londýně, tak jsem se pravděpodobně vrátil v zinkové rakvi.

Kalousek zmínil závěť

Kalousek přitom dál zůstává kritický k aktuálnímu vládnímu počínání – nyní ohledně očkování, které pokračuje u seniorů v kategorii 80+. Ovšem naráží na řadu potíží.

„Neschopnost naší vlády mi nedává velkou naději, že jako kategorie 60+ se dočkám vakcíny ještě v letošním roce. Otevření papírnictví mě však uklidňuje. Už jsem se bál, že nebudu mít na čem napsat závěť,“ reagoval Kalousek na pondělní jednání vlády. Předtím, než v úterý napsal svůj sněmovní epilog.

Video  Kalousek je zamilovaným dědečkem.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANO_nam_bude_lip ( 20. ledna 2021 09:02 )

To bude asi inzerovaná cena za vyhulení.

Tajfun ( 20. ledna 2021 08:35 )

Zamindrákovaný ubožák👎👎👎👎👎👎👎

vilda69 ( 20. ledna 2021 06:28 )

Moc se neradujte, alkáč a klaun si nechá přišít nový játra a za chvilku je zpět.

stoura ( 20. ledna 2021 05:52 )

Už tam měl být dávno!!! Jo, a měl by si sebou vzít i toho kámoše co tam pořád jen chrápe a bere za to peníze!

user ( 20. ledna 2021 05:30 )

Tak hlavně, aby Vám z toho Pirátskýho fetu nepraskla žilka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa