Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kadeřnictví i salony krásy otevřely: V Praze bez front, některé krizi nezvládly

Aktualizováno -
3. května 2021
15:44
Autor: ČTK - 
3. května 2021
12:02

Konečně! Po více než čtyřech měsících uzavření se v pondělí otevřely kadeřnictví, salony krásy a další podobné služby. Zákazníci se ráno a dopoledne v Praze o obsloužení u kadeřníka či na manikúře nepřetahovali. Na místech, kde není nutné se předem objednat, se fronty většinou netvořily. Některé salony ale neotevřely – krizi nezvládly a zůstaly po nich jen prázdné výlohy.

Vláda od pondělí povolila obnovení provozu ve službách spojených s péčí o tělo, tedy v kadeřnictvích, kosmetických salonech, manikúrách, pedikúrách či masážích. Obsluhující se v jeden čas může věnovat jen jednomu zákazníkovi. Mezi místy, kde jsou klienti usazeni, musí být rozestup minimálně dva metry. Nezbytné je, aby se klient u vstupu prokázal negativním testem na koronavirus.

Pokud nemá doklad z certifikovaného odběrového místa, lze uznat i potvrzení od zaměstnavatele, že má test z práce, případně čestné prohlášení o negativním testu ze školy. V krajním případě může obsluha zákazníkovi test udělat na místě. Test nemusí mít lidé očkování nebo ti, kteří před 90 dny prodělali nemoc covid-19.

V obchodním centru Atrium Flora kolem 10:00, tedy hodinu po otevření, nebyl žádný zákazník na manikúře, na první klienty čekali také v salonu krásy a v kadeřnictví. Naopak před kadeřnictvím v Koněvově ulici stáli už před 09:00 dva muži ve frontě a čekali, až se na ně dostane řada. V kadeřnictví Marie Stárkové na Vinohradech obsluhovali v bezpečné vzdálenosti klienty. Na výloze měli vylepenou ceduli s přehledem opatření, za kterých mohou zákazníka pustit do provozovny.

„Čekali jsme víc“

Znovu otevřeno má také síť pánských holičství Gentlemen Brothers. „Po dohodě s právníky žádáme klienty, aby při příchodu podepsali čestné prohlášení, že splňují jednu z nezbytných podmínek, abychom je mohli obsloužit,“ řekl jednatel firmy Petr Kucek. Zákazníci s tím podle něj nemají problém, připravené mají i vlastní dokumenty, nejčastěji potvrzení ze zaměstnání, že jsou na covid-19 negativní. V Gentlemen Brothers mají připraveny i samotesty pro případ, že by některý klient nebyl testovaný. Zatím ale nikdo tuto možnost nevyužil.

„První týden máme relativně plný, ale čekali jsme víc,“ řekl Kucek. Přestože vláda nakonec ustoupila od toho, že se lidé budou moci prokázat jen testem z certifikovaného místa, některým zákazníkům vadí jakákoliv kontrola a s návštěvou budou čekat do doby, až nebude ničím podmíněna, uvedl dále.

Klienti salonu Robert Starý jsou také po příchodu požádáni o vyplnění čestného prohlášení, kde zatrhávají, kterou z podmínek vstupu splňují. Podle majitele salonu mnoho lidí dnes mělo nachystané potvrzení o negativním testu, většinou ze zaměstnání. Někteří zákazníci podle něj měli předtím, než vláda rozhodnutí změnila, problém s tím jít na test do certifikovaného centra. Pokud některý klient přijde bez testu, i zde jsou ochotni mu poskytnout samotest. V salonu mají podle Starého termíny plné na měsíc, jsou připraveni pracovat na maximum, tedy deset až 12 hodin denně.

Všechny klientky, které dnes přišly do kadeřnického studia Ten pocit měly podle jeho manažera Milana Straky potvrzení, že jsou na koronavirus negativní. Většina z nich si nechala test provést na oficiálním odběrovém místě, řekl. Samotesty ve studiu provádět nebudou, podle Straky k tomu personál kadeřnictví není kompetentní. Strakovi se nelíbí, že by měl případné kontrole předložit kontakt na zákaznice. „Samozřejmě máme kartotéku s údaji o klientkách, ale měl bych problém je státu poskytovat. Rozhodně bych se nejprve zeptal na svolení dané zákaznice a i poté by se mi to příčilo,“ uvedl. Termíny ve studiu Ten pocit zatím plní na týden až dva předem, sledují situaci. Některé zákaznice rezervace z důvodu karantény ruší. „Naše výhoda je, že máme tisícovku klientek na čekací listině, termín nám vydrží dvě tři minuty volný,“ dodal.

Některým salonům se evidentně nepodařilo více než čtyřměsíční uzavření překonat. Například na Žižkově zbylo prázdné místo po nehtovém studiu, v centru Prahy v Opletalově ulici skončilo kadeřnictví Pure Hair studio, v Korunní ulici na Vinohradech zavřelo další kadeřnictví.

Video  Tisková konference po jednání vlády (29.4.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa