Brno tvrdí, že komunikace v místě jsou součástí pozemku a patří městu, podnikatel Libor Procházka naopak tvrdí, že jsou jeho. V minulosti se chtělo město s Procházkou dohodnout na výměně nemovitostí, jednání ale zkrachovala. Rozsudek není pravomocný, účastníci se mohou odvolat.

Prý vznikly nové

Podle města komunikace v lokalitě, jde o vozovky, chodníky i parkoviště, náleží k pozemkům, který patří městu. Procházka naopak tvrdí, že je nabyl od podnikatele Lubomíra Hrstky, který v minulosti v místě vystavěl hotel Bobycentrum a další objekty. Podle města Hrstka komunikace pouze upravil, podle argumentace Procházky ale byly tehdejší komunikace odstraněny a vznikly nové.

Brno je spokojené

Soudkyně Alena Mezníková uvedla, že podle ustálené judikatury jsou účelové komunikace vždy součástí pozemku. Přiklonila se také k tvrzení města, že v minulosti šlo ve většině o úpravy dotčených ploch, ne o nové stavby.

Podle rozsudku má žalovaná strana městu také zaplatit náklady řízení, které teprve budou vyčísleny.

Vedení Brna rozsudek přivítalo. „Jsem rád, že soud prvoinstančně potvrdil náš právní názor, že když pan Hrstka při stavbě Bobycentra poškodil cesty, které dříve zbudovalo město, a následně je opravil, nestal se opravou jejich majitelem a nemohl je tedy od něj později koupit pan Procházka,“ uvedl radní pro oblast majetku Róbert Čuma (Piráti).

Karma je jen jedna, vzkázal soudkyni

Procházka po rozsudku řekl, že karma je jen jedna a že paní soudkyni se z tohoto rozhodnutí určitě nebude dobře spát. „Jsem překvapený, že se přijala argumentace žalobce, která je ale v rozporu s provedenými důkazy a která je v rozporu s právními názory judikatury i samotného Nejvyššího soudu. Ale toho se budeme muset domoci až u vyšších stupňů,“ řekl Procházkům advokát Vítězslav Jíra. Proti rozsudku se odvolají.

Pozemky za lukrativní domy

V minulém volebním období přišlo hnutí ANO s tehdejším primátorem Petrem Vokřálem (ANO) s myšlenkou, že by s Procházkou jeho nemovitosti za Lužánkami město vyměnilo, aby tam mohlo postavit fotbalový stadion.

Původně se jednalo o výměně za bytové domy, proti čemuž se ale postavili jejich obyvatelé a někteří politici, potom se projednávala směna za některé historické domy. Proti tomu tehdy vystoupila opozice a také tehdejší zastupitelka části Brno-střed Markéta Vaňková (ODS).

Stadion chátrá

Za Lužánkami od počátku tisíciletí chátrá fotbalový stadion, kde Zbrojovka v minulosti získala jediný titul. Před šesti lety ho oživila rozlučka s kariérou fotbalisty Petra Švancary, na kterou přišlo přes 30 tisíc lidí. Na stadionu se občas konají sportovní nebo kulturní akce, předloni se tam točil film o legendárním běžci Emilu Zátopkovi.

VIDEO: Nevšední koncert si na stadionu v Brně za Lužánkami nenechaly loni v červnu ujít posádky 500 aut. Víc se jich nevešlo.

Video
Video se připravuje ...

Nevšední koncert si na stadionu v Brně za Lužánkami nenechaly ujít posádky 500 aut. Víc se jich nevešlo Jiří Nováček

Fotogalerie
7 fotografií