Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mutace po Černobylu? Vědci zjišťovali, jaký vliv měla radiace po havárii na děti

Autor: sova - 
24. dubna 2021
21:31

U dětí narozených rodičům, kteří byli kdysi vystaveni radiaci z jaderné elektrárny Černobyl, nedochází k dalšímu poškození DNA. Vyplývá to z první studie, která zkoumala geny dětí, jejichž rodiče byli zařazeni k pomoci při úklidu po jaderné havárii v roce 1986. Účastníci, všichni počatí po katastrofě a narozeni v letech 1987 až 2002, nechali prověřit celé své genomy. Studie nezjistila žádné mutace spojené s expozicí radioaktivnímu záření u rodičů. Výsledky zkoumání vyšly v časopise Science a informuje o nich například britská BBC. V pondělí uplyne od černobylské havárie 35 let.

Profesor Gerry Thomas z Královské univerzity v Londýně (Imperial College London) strávil desítky let studiem biologie rakoviny, zejména nádorů, které souvisejí s poškozením radiací. Médiím vysvětlil, že tato studie jako první prokázala, že „i když byli lidé vystaveni relativně vysokým dávkám záření, nemělo to na jejich budoucí děti žádný vliv“.

Výzkum vedla profesorka Meredith Yeagerová z amerického Národního onkologického institutu (NCI) v Marylandu. Zaměřil se na děti pracovníků, kteří byli krátce po samotné havárii zařazeni jako pomocná síla s cílem vyčistit vysoce kontaminovanou zónu kolem elektrárny a děti evakuovaných osob z opuštěného města Pripjať a dalších sídel v okruhu 70 kilometrů.

Mutace jsou přirozené a náhodné, souvislost vědci nenašli

Yeagerové kolega Stephen Chanock, také z NCI vysvětlil, že výzkumný tým zkoumal celé rodiny, aby vědci mohli porovnat DNA matky, otce a dítěte.

„Upřesním, že jsme nezkoumali, co se stalo těm dětem, které byly v lůně v době nehody. Hledali jsme něco, čemu se říká mutace de novo,“ řekl vědec.

Jedná se o nové mutace v DNA – vyskytují se náhodně ve vajíčku nebo ve spermatu. V závislosti na tom, kde v genetickém plánu dítěte mutace vznikne, nemusí mít vůbec žádný organický dopad nebo může být naopak příčinou genetického onemocnění.

Video  Muž, který likvidoval v Černobylu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Každá generace má přibližně 50 až 100 takových mutací – a jsou náhodné,“ vysvětlil Chanock. „V některých ohledech představují stavební kameny evoluce. Tímto způsobem se zavádějí nové změny do populace po jednotlivých lidských generacích.“

„Podívali jsme se na genomy matek a otců a poté i dětí. A strávili jsme dalších devět měsíců hledáním jakéhokoli souvislosti mezi počtem mutací a dávkou radiace, které byli vystaveni rodiče. Nenašli jsme nic,“ dodal.

Lidé se báli mít děti po Hirošimě i Fukušimě

Podle vědců to znamená, že účinek radiace na tělo rodičů nemá žádný dopad na děti, které počnou v budoucnu.

Byla spousta lidí, kteří se kvůli tomu báli mít děti po Hirošimě a Nagasaki,“ řekl profesor Thomas. „A také lidé, kteří se po nehodě ve Fukušimě báli mít děti, protože si mysleli, že na jejich dítě bude mít vliv záření, kterému byli vystaveni.“

„Na jednu stranu je to strašně smutné. Ale pokud dokážeme, že to skutečně nemá žádný účinek, doufejme, že ten strach zmírníme,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi