Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Osm hodin bez kyslíku: Sanitky nezvládají nápor, čekají i pacienti v ohrožení života

Autor: ČTK - 
8. ledna 2021
12:20

V částech Anglie se výrazně prodloužila doba dojezdu sanitek a další zpoždění ambulanční vozy nabírají čekáním před nemocnicemi, které nestíhají přebírat pacienty. Informovala o tom dnes stanice BBC, podle níž se tak děje v době bezprecedentního tlaku na britské zdravotnictví v důsledku epidemie covidu-19.

V Londýně bylo v pondělí v jednu chvíli 700 pacientů, kteří čekali na sanitku, žádná pro ně ale nebyla k dispozici. V úterý museli lidé, kteří požádali o pomoc kvůli přímému ohrožení života, čekat na záchranku v průměru 70 minut. Za normálních okolností v takových případech trvá dojezd sanitky v britské metropoli sedm minut.

Z uniklých dat záchranné služby na jihovýchodě Anglie podle BBC vyplývá, že čekací doba sanitek před nemocnicemi se v prosinci prodloužila o více než třetinu v porovnání se stejným měsícem minulého roku. V průměru trvá záchrance půl hodiny, než nemocničním lékařům předá převáženého pacienta.

Jeden zdravotnický záchranář v Londýně řekl BBC, že se minulý týden setkal s pacientem, který čekal na příjezd sanitky 12 hodin. Při jiné příležitosti byla sanitka přivolána ke covidovému pacientovi, který měl akutní potíže s dýcháním. Trvalo osm hodin, než k němu zdravotníci dorazili a poskytli mu kyslík. Místní záchranná služba je podle něj v současnosti „na kolenou“.

Anglické záchranné služby tvrdí, že dělají vše pro to, aby se s krizí vypořádaly. „Pokračujeme v upřednostňování nejzávažněji nemocných a zraněných pacientů a náš tým vyškolených lékařů v našich operačních střediscích tvrdě pracuje na tom, aby podle potřeby dohlížel a udržoval kontakt s mnoha dalšími pacienty při čekání na příjezd sanitky,“ uvedla londýnská záchranná služba.

Nynější prodloužení dojezdové doby i času stráveného čekáním je podle zástupce ředitele Královské koleje pro urgentní medicínu Adriana Boylea „mimo jakákoliv měřítka“. Boyle varoval, že záchranná služba čelí dosud nevídané krizi, přičemž problém představuje především fakt, že záchranáři čekající v sanitkách před nemocnicemi chybí tam, kde jsou nejvíce potřeba - u volajících pacientů.

Britský ministr zdravotnictví ve čtvrtek uvedl, že vláda se kvůli nárůstu pacientů v metropoli připravuje na možný kolaps tamního zdravotnictví. Do stavu pohotovosti byla opět uvedena polní nemocnice státního systému NHS, která pacientům sloužila už na jaře. Polovina všech hospitalizovaných pacientů v Londýně má covid-19, v rámci celé Anglie je to třetina.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa