Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vědci objevili zatím nejzmutovanější variantu covidu. Je z dovolenkového ráje Čechů

Autor: Darina Jíchová - 
24. dubna 2021
05:00

Experti z Jihoafrické republiky objevili asi dosud nejzmutovanější verzi koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Ve třech vzorcích z Angoly od trojice cestovatelů z Tanzanie zaznamenali variantu s 34 genetickými alternacemi původní formy viru z čínského Wu-chanu, informoval list Daily Mail. Vědci upozornili na to, že kvůli nízké míře testování se mutace z Tanzanie jen těžko trasuje. Připomeňme, že než to ministerstvo zahraničí zakázalo, jezdili právě do Tanzanie Češi rádi za exotickou dovolenou. Loni se na Zanzibar podívala i premiérova žena Monika Babišová s dcerou Vivien.

Zatím není jasné, zda je nakažlivější, případně smrtelnější, nebo zda by mohla narušit účinnost očkování. Už dříve bylo potvrzeno, že se na tomtéž viru může vyskytnout více než jedna mutace, viz dvojitá mutace, o které informovali indičtí odborníci. Tato nová „tanzanská“ forma je ve srovnání s dosud nejznámějšími mutacemi z Kentu, Brazílie, Indii či JAR nejméně podobná originálnímu viru z Wu-chanu.

Mutace má přes třicet alternací

Vědci na ni narazili během testování na letišti v Angole v únoru, vzorky byly odeslány do laboratoře, kde bylo následně objeveno na 34 alternací, 14 z nich jsou na proteinu, který se ve tvaru bodce nachází na povrchu viru a jehož pomocí se infekce dostává do těla. Pro srovnání britská mutace objevená v anglickém Kentu má 17 genetických změn od původního viru, 8 na proteinu. Jihoafrická mutace má ještě méně alternací.

Mutaci z Tanzanie identifikoval na počátku dubna profesor Tulio de Oliveira působící v JAR a on a jeho tým ji označili jako A.VOI.V2, odkazující k tomu, že je to varianta vzbuzující zájem, VOI v angličtině variant of interest, označení A naznačuje odlišnost od původního viru z Wu-chanu. „Když tuhle variantu srovnáme s ostatními, je ta nejrozdílnější,“ komentoval de Oliviera. Dodal ale také to, že britská a jihoafrická mutace nespadají ke kmenu A z Wu-chanu, ale ke kmenu B, který byl dominantní v Evropě loni v létě.

Chybí údaje z Tanzanie 

De Oliviera podotkl, že v současné době není možné s jistotou říct, jak rozšířená je forma z Tanzanie, v Africe neprobíhá dostatečné testování, které by mohlo poskytnout potřebné údaje. Varianta je nyní zajímavá hlavně tím, kolik alternací má. Profesorův objev zveřejnila nejen jeho Univerzita v Durbanu, ale i angolské ministerstvo zdravotnictví, Africké středisko pro kontrolu a prevencí nemocí, Univerzity v Riu de Janairu, Oxfordu a Kapském Městě.

„Je to nejodlišnější mutace kmenu A, se kterou jsme se kdy setkali,“ napsal de Oliviera na svém twitteru. „Znepokojuje nás to, že varianta byla zachycena v Angole u třech cestovatelů z Tanzanie, právě z Tanzanie nemáme skoro žádná data o covidu,“ vysvětlil de Oliviera. Mutace všeobecně budí obavy epidemiologů, zvláště kvůli strachu, že by mohly snížit účinnost vakcín. I proto de Oliviera a jeho kolegové doporučují hlubší výzkum této nové varianty.

Je nutný další výzkum

De Olivierova studie zatím čeká na přezkoumání světových odborníků, on a jeho kolegové rovněž vyzvedli fakt, že některé genetické alternace se shodují s těmi, které byly nalezeny i v již známých mutací. Vědci z JAR naznačili také, že by tanzanská mutace mohla být rezistentní vůči vakcíně, to musí potvrdit nebo vyvrátit další zkoumání.

Video  „Nová mutace koronaviru není důvodem k panice.“ Expertka zmínila i spekulace o nakažlivosti  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 24. dubna 2021 10:57 )

Jestli to postihlo jen ty co tam byli, vem je hrom, ale jak k tomu přijdou ti druzí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa