Vedle klasických slunečníků se středovou nohou poslouží k zastínění menších ploch zejména slunečníky namontované na bočním nosném ramenu. Jejich výhodou je umístění nosné tyče mimo osu slunečníku a možnost upevnit je i na zeď. Díky tomu se výrazně ušetří místo pod slunečníkem a pohyb pod ním není ničím omezen. Boční slunečník nabízí téměř neomezené možnosti nastavení – je možné ho naklápět vertikálně i horizontálně nebo lze otáčet střechou slunečníku kolem jeho osy.

Fotogalerie
33 fotografií

Jak se nespálit při výběru?

Při výběru slunečníku se soustřeďte především na jeho bytelnou konstrukci a kvalitní a nepromokavý potah, který je dobře napnutý a nemačká se. Vybírat můžete i z různých velikostí a tvarů. Ke stěně přistavíte lépe obdélníkové či čtvercové. Velikost slunečníku se odvíjí od plochy, kterou chcete zakrýt – obecně platí: čím více, tím lépe.

Jak velký?

  • Pro balkony postačí rozpětí slunečníku kolem 120 cm, u terasy se řiďte rozměrem plochy, kterou zaujímá zahradní nábytek.
  • Obzvláště u velkoprostorových slunečníků si ohlídejte stabilitu jejich ukotvení a způsob, jímž se stínicí plocha rozevírá.
  • Pro snadnější manipulaci bývají opatřeny lankem taženým přes kladku. Naklánění slunečníku v kloubu se ovládá kličkou.

Tento článek pro vás připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v trafikách nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z Blesk Bydlení květen 2021 Czech News Center