Chlazené listové těsto, lískooříšková pomazánka, vejce a moučkový cukr. Pouze tyto čtyři suroviny potřebuje hospodyňka Jana k přípravě sladké tečky po obědě nebo dobroty k odpolední kávě. „Miluju jednoduché recepty, které všem chutnají. Motaní šneci jsou přesně to, co vždy nejen každého nasytí, ale také krásně provoní byt,“ přiblížila Jana.

Jana začala péct poprvé, když na svět přišla její první dcera. Postupně se naučila různá těsta, bábovky, bublaniny, koláče, zvládá také dorty i smažené koblížky. „Za ty roky to mám vychytané a vím, jak mám co upéct, aby se to setkalo s ohlasem,“ usmívá se.

Jak na to?

Polovinu rozváleného plátu těsta natře pomazánkou a druhou polovinou ji překryje. Rádélkem následně nařeže asi dva centimetry široké proužky.

„Každý zamotám do copánku a pak vytočím do spirály. Vzniknou jacísi šneci nebo květy, které se pomažou ještě rozšlehaným vajíčkem a na 20 minut vloží do vyhřáté trouby,“ popisuje žena. Hotové stačí už jen pocukrovat.

Podívejte se do fotogalerie na přesný postup.

Fotogalerie
6 fotografií

Tak dobré loupáky s máslem v obchodě nikdy nekoupíte.