Houbový bulgur s pečenou dýní
4-5 porcí, 45 minut
Potřebujete: půl malé dýně Hokkaidó (asi 400 g), olivový olej, lžičku sušeného tymiánu, mořskou sůl, 140 g pšeničného bulguru, 2 menší cibule, 200 g čerstvých hřibů, 1 lžičku drceného kmínu, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 1 lžičku sypkého zeleninového bujonu, čerstvě mletý barevný pepř, malý svazek čerstvé petrželky.
Postup: Dýni i se slupkou nakrájíme na malé kostičky, zastříkneme olejem, posypeme bylinkami, osolíme, promícháme a pečeme na 170 °C asi 25 minut. (Pokud nechcete, aby přišla nazmar druhá půlka dýně, upečte ji celou a druhou polovinu použijte na polévku nebo třeba na pomazánku se slunečnicovými semínky.)
• Bulgur vsypeme do malého hrnce, zalijeme vroucí vodou, lehce osolíme a necháme dojít pod pokličkou (většina šarží bulguru vařit vážně nepotřebuje, ale občas se najde nějaký hrubší druh, který si minutku varu žádá).
• Najemno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji do růžova, přidáme nakrájené houby, na plátky nakrájený česnek a kmín a chvíli restujeme.
• Zalijeme vínem a 200 ml vody, přidáme bujon, osolíme a dusíme asi 10 minut, dokud se voda téměř nevyvaří.
• Ochutíme pepřem, vsypeme scezený bulgur a ještě minutu prohříváme. Přimícháme dozlatova upečenou dýni a dle potřeby dosolíme. Vmícháme nasekanou petrželku a můžeme servírovat.
Kroupový salát s čočkou a kysaným zelím
4 porce, 40 minut
Potřebujete: 120 g ječných krup, 60 g červené čočky neloupané, 250 g kysaného bílého zelí, půl červené cibule, olivový olej, 2 lžičky dijonské hořčice, jarní cibulku a petrželku, mořskou sůl, mletý pepř.
Postup: Kroupy je dobré si den předem namočit, zkrátí se tak doba vaření. Následně je vaříme v hrnci v osolené vodě, potrvá to 30 až 40 minut. Potom je propláchneme studenou vodou (neslepí se) a vsypeme do větší mísy. To samé uděláme s čočkou, ta může být uvařená na skus – potrvá to asi 10 minut.
• Do mísy s kroupami a čočkou vsypeme překrájené zelí i s trochou nálevu, najemno nakrájenou cibuli, nasekanou petrželku a cibulku. Osolíme, ochutíme pepřem, zalijeme olejem a celé zamícháme.
Krémová polévka z pečeného česneku a celeru
5 porcí, 50 minut, bez lepku
Potřebujete: 1 paličku česneku (asi 7 stroužků), 450 g oloupaného celeru, 1 lžičku provensálských bylinek, panenský olivový olej, 1 cibuli, 3 lžíce jáhel, 1 menší bramboru (80 g), 2 lžíce citronové šťávy, špetku mletého muškátu, mořskou sůl, mletý barevný pepř, 100 ml sójové smetany, čerstvé bylinky na zdobení (petrželka, pažitka)
Postup: Celer nakrájíme na větší kostky, česnek oloupeme, vložíme na pekáč, polijeme olejem, posypeme provensálským kořením a pečeme v troubě na 170 °C asi 20–30 minut dozlatova.
• Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli do růžova, vsypeme jáhly, krátce orestujeme, přidáme nakrájenou bramboru, zalijeme 2 l vody, osolíme, přidáme muškát a vaříme pozvolna asi 20 minut, dokud brambora nezměkne.
• Do polévky vsypeme upečený celer s česnekem, ochutíme pepřem, přidáme citronovou šťávu a rozmixujeme. Zjemníme smetanou.
• Dle potřeby osolíme, na talíři posypeme čerstvou petrželkou či pažitkou a zakápneme trochou oleje. Na zdobení lze použít i mladé výhonky.
Připravte si také hovězí maso na houbách.
Hovězí maso na houbách Videohub/recepty