Lesklokorka je sice nejedlá, ovšem sušená se užívá k léčení nejrůznějších neduhů. Populární je zejména v Asii a je důležitou součástí tzv. tradiční čínské medicíny. „Prodám za 1300 korun lesklokorku reishi. Čtyři tisíce let využívaná pro nespočet účinků na zdraví,“ stojí v jednom z inzerátů, které lze najít na internetu.
Houbu nabízejí i další houbaři. „Vím, že se prodává a cena není malá,“ potvrzuje mykolog Dalibor Marounek. Sám prý lesklokorku také sbírá. „Říká se jí houba dlouhého života. Suším ji, strouhám a dělám z ní čaj,“ říká mykolog.
Hezká dekorce
Lesklokorku našel i pan Jiří na Kutnohorsku. Houbu ale neprodává ani z ní pro sebe nevyrábí žádné prostředky pro alternativní léčbu. „Nechám ji uschnout a nalakuji. Je to pěkná dekorace,“ usmívá se houbař.
Proti depresi i vysokému tlaku
Houba reishi podle svých zastánců posiluje imunitní systém a tím údajně snižuje riziko vzniku rakoviny. Působit by měla i proti únavě a depresi. Zlepšuje funkci jater, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu. Pokud ale nejste zkušení houbaři a chcete ji vyzkoušet, raději si kupte už hotové doplňky stravy. Lesklokorku totiž můžete zaměnit za jiné chorošovité houby.
Kde ji lze najít?
Lesklokorka vyrůstá na kmenech nebo pařezech listnatých dřevin, především dubu, ořešáku, platanu, topolu. Nalézt ji je možné od května až do října.
Lesklokorka zdobila i letošní výstavu hub v Salaši na Uherskohradišťsku. „V regionu je vzácná. Za celý život jsem ji našla jen jednou,“ svěřila se vedoucí Mykologického klubu Salaš Alena Filípková (66). Nešlo však o jedinou vzácnost, která byla k vidění. Celkem nadšenci nashromáždili 240 vzorků hub. „Vůbec poprvé ukazujeme trsnatec lupenitý. Tady je naprosto vzácný,“ říká Filípková.
U nejedlého ryzce Bertillonova se zastavil pan Michal (41) ze Stříbrnic. „Přestože je nejedlý, léta ho používám jako koření místo pepře. Nesmí se to samozřejmě přehnat,“ popisoval, jak netradiční houbu používá.
Stroček trubkovitý jako »husí krev«
Pokud se vám už přejedla smaženice z hříbků, vyzkoušejte recept z neobvyklých stročků. Na tuku osmahněte cibulku, přidejte kmín. Poté očištěné a oprané stročky. Celé, nebo natrhané. Duste 10 až 15 minut a je hotovo. Podávejte s chlebem. Jídlo je tmavé a opravdu chutná jako husí krev.
Bedly: Jak poznat jedovatou bedlu zahradní a na jaké další si dát pozor?
Bedly: Jak poznat jedovatou bedlu zahradní a na jaké další si dát pozor? Videohub