Pořádně žhavé recepty s chilli: Zkuste křidýlka, plněné papričky i čokoládovou pěnu!
-
Plamennou show si můžete o čarodějnickém víkendu udělat i doma v kuchyni. Připravili jsme pro vás řádně pálivé recepty, které spojuje jedna věc – ohnivě žhavá chilli paprička!
- 1.
Pikantní kuřecí křidýlka
SUROVINY • cca 20 kuřecích křídel • 2 velké stroužky česneku • cca 5 cm dlouhý a 2 cm široký kus zázvoru • 1 lžíce slunečnicového oleje • 2 lžíce kečupu • 4 lžíce sójové omáčky • 100 ml sladké chilli omáčky • čerstvá chilli paprička
Dip: • kelímek zakysané smetany • 1 menší stroužek česneku • čerstvé bylinky (koriandr, petrželka, pažitka, …) • sůl a pepř • mrkev, řapíkatý celer • pečivo k podávání.
POSTUP • Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme. V misce promícháme olej, kečup, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, zázvor a sweet chilli omáčku. • Křídla překrojíme v kloubu tak, aby vznikly dvě části. Obalíme je v marinádě a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. • Pečeme cca 50 minut na 200 stupňů. Na posledních patnáct minut křídla obrátíme, aby se udělala kůrka i na druhé straně. Zbylou marinádu můžeme ještě na plotně nechat trochu projít varem a upečená křídla v ní následně obalit.
• Během pečení si připravíme dip tak, že smícháme jogurt či smetanu s prolisovaným česnekem, solí a bylinkami. • Křídla podáváme s dipem, na hranolky nakrájenou mrkví, celerem a pečivem.
- 2.
Plněné chilli papričky
SUROVINY • 10 až 12 chilli papriček (spíše kratší a širší) • 150 g čerstvého kozího sýra (kdo nemá rád, může použít např. strouhaný čedar) • 2 vejce • strouhanka a mouka • olej na smažení.
POSTUP• Papričky omyjeme a opatrně je z jedné strany nakrojíme. Malou lžičkou vydlabeme vnitřek, odstraníme všechna semínka a důkladně umyjeme vodou. • Zevnitř i zvenku je osušíme a naplníme je kozím sýrem, který si předtím rozmačkáme vidličkou. Pokud chceme, můžeme ho dochutit čerstvými bylinkami, ale není to nutné, už tak je dost výrazný. • Naplněné papričky obalíme v trojobalu (mouka – vejce – strouhanka) a zopakujeme to alespoň dvakrát.
• V hlubší pánvi nebo ve fritéze rozpálíme olej a osmažíme na něm papričky dozlatova. Necháme odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách a podáváme ještě teplé s oblíbeným dipem.
- 3.
Čokoládová pěna s chilli
SUROVINY • 150 g kvalitní hořké čokolády • cca 20 až 25 g másla • 3 vejce • 40 g třtinového cukru • 150 ml smetany ke šlehání • 1 chilli paprička, případně špetka drceného chilli.
POSTUP• Čokoládu nalámeme do kastrůlku a s kouskem másla necháme ve vodní lázni rozpustit. Dobře ji promícháme a necháme vychladnout za občasného míchání. • Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. Ve chvíli, kdy je čokoláda vychladlá asi na 40 °C (cca teplota horkého čaje), do ní přidáme žloutky a zamícháme do hladkého krému. • Do této směsi přisypeme najemno nasekanou chilli papričku, případně chilli koření dle chuti. Jeho množství závisí na pálivosti i naší odolnosti.
• V dalších krocích je nutné čokoládové hmotě dodat nadýchanost. O to se postarají ušlehané bílky a smetana. V jiné míse začneme šlehat bílky a postupně k nim přidáváme cukr, až vznikne pevný tuhý sníh, který vytváří lesklé špičky. Velmi jemným pohybem zapracujeme sníh do čokoládové hmoty.
• Na závěr ušleháme smetanu. Nejprve smetanu šleháme na mírné otáčky, když trochu zhoustne, zvýšíme výkon. Přidáme ji ke směsi a promícháme do hladké konzistence.
• Hotovou pěnu rozdělíme do skleniček či misek a necháme několik hodin ztuhnout v lednici. Podáváme ozdobené nasekanými chilli papričkami, poprášené kakaem, dozdobené šlehačkou či ovocem.