Recepty ovoněné levandulí: Zkuste kuře, limonádu i cupcakes!
-
Její vůně je nezaměnitelná, používá se do kosmetiky, ale lze z ní připravit spoustu chuťově zajímavých receptů. Hodí se k rybám, masu, houbám a salátům, ale i do sladkých jídel. Vyzkoušejte levandulové kuře, limonádu i cupcakes.
- 1.
Levandule a zdraví
Levandule lékařská obsahuje mj. silice, kumariny, flavonoidy a kyselinu rozmarýnovou, která je známá pro své protizánětlivé, protivirové a antiseptické účinky. Levandule má sedativní účinky, funguje jako uklidňující prostředek, pomáhá při nespavosti, nervozitě, splínu i stresu. Mimo to pomáhá proti bolesti hlavy, poradí si i s migrénou i bolestivou menstruací.
- 2.
Levandulová limonáda
Suroviny • 250 ml vody + 1 až 2,5 litru studené vody • 200 g cukru • 1 lžíce sušených levandulových květů • 200 ml citronové šťávy • led • pokud chceme limonádu obarvit na fialovou barvu, přidáme do ní hrst rozmixovaných borůvek.
Postup • Do hrnce nalijeme 250 ml vody, přisypeme cukr a levanduli. Přivedeme k varu a 2 minuty povaříme. • Necháme vychladnout a dle chuti přidáme citronovou šťávu. Poté přelijeme přes cedník do džbánu, dolijeme studenou vodou, případně přidáme rozmixované borůvky a řádně promícháme. • Nakonec přidáme led, nebo ještě necháme vychladit v lednice.
- 3.
Kuře pečené na levanduli
Suroviny • 1 rozporcované kuře • 1 citron • 2,5 polévkové lžíce medu • 3 stroužky česneku • 2 polévkové lžíce olivového oleje • 1 polévková lžíce sušené levandule • ½ lžičky sušeného tymiánu (nebo snítka čerstvého) • 1 lžička sušené citronové trávy • cca 1 lžička sladké papriky • špetka soli.
Postup• V misce smícháme med, šťávu a kůru z citronu, prolisovaný česnek, olej, tymián, levanduli, papriku a sůl. • V marinádě obalíme maso a necháme jej asi hodinu v lednici odpočívat. Když tam bude déle, je to jen dobře. • Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Zprvu dáme maso péct asi 20 minut kůží dolů. Pak jej obrátíme a pečeme dalších zhruba 25–30 minut. Pekáč nepřikrýváme. • Podáváme například s bramborovou kaší, pečenými nebo vařenými bramborami.
- 4.
Levandulové cupcakes
Suroviny • 300 g polohrubé mouky • 80 g třtinového cukru • 120 ml olivového oleje • 2 vejce • 200 ml mléka • 2 vanilkové cukry • 1 prášek do pečiva • ½ citronu • špetka soli Na krém: • 250 ml smetany ke šlehání • 125 g mascarpone • 2–3 lžicky sušených květů levandule.
Postup• Celá vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku soli společně ušleháme do světlé pěny. Přidáme olej, mléko, kůru a šťávu z poloviny citronu a postupně přidáváme mouku společně s práškem do pečiva. Nakonec přimícháme 2 lžičky nasekané levandule. • Košíčky na cupcakes naplníme do ¾ a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 25–30 minut dozlatova.
• Mezitím si připravíme krém. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem. Poté přidáváme po lžících mascarpone, které řádně zašleháme. Nakonec přimícháme 1 lžičku levandule. • Po upečení zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí, a necháme vychladnout. Krémem naplníme zdobicí sáček a vytlačíme na dortíky.
VIDEO: Jak se starat o balkónové rostliny?
VideoVideo se připravuje ...Jak se starat o balkónové rostliny? Videohub