„U nás v Beskydech mělo pastevectví ovcí odjakživa silnou tradici a jehněčí maso bylo pro naše předky tradiční součástí stravy. V posledních letech se opět zlepšuje jeho dostupnost. A protože se jedná o „mladé“ maso, které, podobně jako telecí nebo králičí, vřele doporučují i odborníci na zdravou výživu, je mezi lidmi čím dál oblíbenější. Není divu, když se správně připraví, je jemné a křehké, navíc obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály – například selen a železo,“ upozorňuje Tomáš Kunovský z Velkých Karlovic.

Jak na to?

Suroviny (na 4 porce): 800 g jehněčí kýty, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 150 g celerové natě, 6 pol. lžic olivového oleje, 100 g másla, 1 pol. lžíce uzené papriky, 1 pol. lžíce fenyklových semínek, 2 pol. lžíce medu, 3 celé kousky skořice, 1 lžička kajenské papriky, 1 lžička drceného hřebíčku, 30 g tymiánu, 20 g soli.

Na brambory batata harra:

600 g brambor, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, 1 lžíce citronové šťávy, ½ lžičky chilli, 3 lžíce olivového oleje, lístky koriandru.

Postup:

1. Jehněčí kýtu prošpikujeme celou skořicí a tymiánem a vmasírujeme směs ostatních koření (uzená paprika, fenykl, hřebíček, kajenská paprika), které jsme předtím rozdrtili v hmoždíři.

2. Cibuli oloupeme a nahrubo nasekáme. Totéž uděláme s očištěnou zeleninou. Olej spolu s máslem zahřejeme a orestujeme na něm cibuli, přidáme nasekanou zeleninu, celerovou nať a med.

3. Jakmile cibule zesklovatí a zelenina je lehce orestovaná, přidáme maso a ještě zprudka asi 5 minut restujeme.

4. Maso i se zeleninou přesuneme do pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 180 °C.

5. Před podáváním vyjmeme z masa skořici a tymián a nakrájíme ho na plátky. Maso by mělo být na řezu růžové.

Příloha 

„Místo klasických brambor vyzkoušejte jako přílohu batata harra. Tato pikantní libanonská úprava brambor ochucených česnekem a chilli k jehněčímu skvěle ladí a potěší milovníky pikantnější kuchyně,“ doporučuje Tomáš Kunovský.

Postup:

Na másle orestujeme česnek a chilli. Zakápneme citronovou šťávou a přidáme syrové neloupané brambory nakrájené na silnější půlkolečka. Necháme v troubě upéct do měkka. Na závěr přidáme lístky koriandru a promícháme.

„Při podávání naservírujeme na talíř nejprve brambory batata harra, přiložíme pečenou zeleninu a poté plátky jehněčí kýty. Na závěr přelijeme výpekem,“ radí Tomáš Kunovský.

Tip šéfkuchaře: „Kdo nemá rád specifickou chuť koriandrových lístků, může je nahradit univerzálnější naťovou petrželí.“

Podívejte se také, jak připravit jehněčí hřbet.