Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejlepší recepty z nových brambor: Zkuste špíz, salát i pečené s bylinkovým dipem!

/
  • Nové brambory jsou dokonalé jen tak uvařené či upečené ve slupce s máslem a hrnkem mléka, ale jdou z nich připravit i zajímavější pokrmy…
    8. června 2021 ● 14:14

    Jsou jako dar od Boha - čerstvé, mladé, zdravé, levné a k tomu všemu ještě skvěle chutnají. Nové brambory jsou dokonalé jen tak uvařené či upečené ve slupce s máslem a hrnkem mléka, ale jdou z nich připravit i zajímavější pokrmy…

  • 1.

    Jarní salát

    SUROVINY • 400 g nových brambor • 1 salátová okurka • 2 vejce natvrdo • 1 jarní cibulka • 3 ředkvičky • sůl

     

    Na dresink: • 3 lžíce zakysané smetany • 1 lžíce čerstvého kopru či pažitky • 2 špetky soli • 1 špetka pepře

     

    POSTUP • Brambory oškrábeme a dáme vařit do osolené vody doměkka. Slijeme je a necháme zcela zchladnout. • Mezitím si uvaříme vejce natvrdo, necháme zchladnout a oloupeme. • Zakysanou smetanu promícháme s nasekaným koprem či pažitkou, osolíme a opepříme.

     

    • Brambory nakrájíme na kolečka či kostky, stejně tak vejce. Ředkvičky a salátovou okurku pokrájíme na plátky a jarní cibulku nasekáme najemno. • Vše smícháme s připraveným dresinkem a dáme vychladit do lednice.

  • 2.

    Bramborové špízy

    SUROVINY • 500 g brambor • 100 g anglické slaniny vcelku nebo klobásy • cibule • paprika, cuketa či další ingredience dle chuti • sůl, pepř • grilovací koření • olej

     

    POSTUP • Brambory vydrhneme kartáčkem a nakrájíme na kolečka. • Slaninu nakrájíme na tenké plátky a poté na čtverečky. Můžeme na to použít i nakrájenou anglickou. Máme-li klobásy, nakrájíme je na kolečka stejně jako zeleninu. • Na jehlu nebo špejli dáváme střídavě brambory, slaninu, papriku, cibuli a další zeleninu. • Špízy pak ze všech stran osolíme a opepříme. Také je posypeme grilovacím nebo jiným oblíbeným kořením. Na závěr můžeme přidat i strouhaný sýr.

     

    • Umístíme je na plech, který jsme pokryli papírem na pečení, a pokapeme olejem. • Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 30 - 40 minut.

  • 3.

    Tymiánové brambůrky s dipem

    SUROVINY • 800 g drobných nových brambor • 5 snítek tymiánu • hrubá sůl • 2 lžíce sádla

     

    Na dip: • 150 g zakysané smetany • 150 g tvarohu • 3 stroužky česneku • nasekaná pažitka

    POSTUP • Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory dobře očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou, na několika místech propíchneme vidličkou a povaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme je a necháme je krátce oschnout. • Z většiny tymiánu otrháme lístky a promneme je s trochou hrubé soli.

     

    • Do pekáčku dáme sádlo, necháme je na plotně rozpálit, vsypeme brambory, promícháme se solí a tymiánem na pekáči, aby se trochu obalily tukem, a vložíme péct na 30–35 minut do trouby. Během pečení je obrátíme. • Mezitím si připravíme dip. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem a solí.

     

    • Upečené brambory rozdělíme na jednotlivé porce (můžeme rozmáčknout vidličkou), ozdobíme je zbylým tymiánem a podáváme s dipem.

     

    Tip: Brambory můžeme péct i bez předvaření, pak počítejme s delší dobou přípravy.

Dnešní horoskopy