Pikantní brusinky: Vsaďte na paštiku, kuřecí toust i muffiny
-
Dle předběžných studií zlepšují brusinky zdraví mozku, dutiny ústní, ledvin a vývodných cest močových. Navíc zabíjí některé viry a to je v této náročné době k nezaplacení. Tak je neváhejte v jakékoli podobě zařadit do svého jídelníčku i vy. Dáte přednost sušeným, nakládaným, či čerstvým?
- 1.
Krůtí paštika se sušenými brusinkami
SUROVINY • 70 g sušených brusinek • 5 lžic červeného vína • 500 g krůtích jater • cibule • 2 stroužky česneku• čerstvý tymián • 160 g změklého másla • menší hrstka nasekaných mandlí • sůl, pepř
Na želé: • 230 ml červeného vína • celá skořice • lžíce pomerančové šťávy • 2 až 3 lžíce medu • 2 větvičky tymiánu • 1 balíček želé • 3 lžíce vody
POSTUP • Brusinky zalijeme vínem a přes noc je necháme macerovat. Druhý den je slijeme, víno zachytíme a brusinky pokrájíme na menší kousky. • Játra očistíme a nakrájíme. Na pánvi je společně s najemno nakrájenou cibulkou krátce orestujeme na 20 g másla. Přidáme česnek a tymián. Odstavíme a necháme zchladnout. • Vložíme do mísy a pomocí ponorného mixéru je najemno rozmixujeme. Postupně přidáme máslo, sůl a pepř. Nakonec vmícháme polovinu brusinek, mandle a paštiku naplníme do skleniček.
• Na přípravu želé víno z brusinek v kastrůlku smícháme s 230 ml vína. Přidáme skořici, šťávu, med a tymián a asi 7 – 10 minut redukujeme. Scedíme do hrnce a vrátíme na sporák. • Želé rozmícháme ve vodě, vlijeme do ochuceného vína a povaříme asi minutu.
Zbylé brusinky naneseme na paštiku do sklenic a povrch zalijeme želé. Vložíme do chladničky ztuhnout.
- 2.
Kuřecí tousty s nakládanými brusinkami
SUROVINY • 2 silnější kuřecí řízky • sůl, pepř • provensálské koření • 8 plátků toustového chleba • 4 plátky parmské šunky • hermelín • 4 lžíce brusinek • hrst rukoly či jiného salátu • máslo
POSTUP • Kuřecí řízky osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením a z obou stran je opečeme na másle tak, abychom maso nevysušili. • Mezi dva plátky chleba vložíme vždy parmskou šunku, na plátky nakrájené maso, pár plátků sýru, lžíci brusinek a pár lístků rukoly. Vnější strany chleba potřeme máslem. • Vložíme do toasteru či grilu a opečeme tak, aby se sýr mírně rozpustil a chleby byly dozlatova opečené.
- 3.
Muffiny s čerstvými brusinkami
SUROVINY • 115 g změklého másla • 150 g krupicového cukru • 2 vejce • 120 g bílého plnotučného jogurtu• 2 lžičky vanilkového extraktu • nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů • 220 g hladké mouky • lžička jedlé sody • lžička prášku do pečiva • ½ lžičky mleté skořice • ½ lžičky soli • 30 ml pomerančového džusu • 30 ml plnotučného mléka • 185 g čerstvých brusinek • hrst nasekaných mandlí
POSTUP • Troubu předehřejeme na 200 °C a muffi novou formu vyložíme papírovými košíčky. • Ve středně velké míse ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a prošleháme. Nakonec přimícháme jogurt a vanilkový extrakt.
• V jiné míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Přidáme k mokrým přísadám a opatrně promícháme. • Přidáme pomerančový džus a mléko, opět opatrně promícháme, až se všechny suroviny spojí. Nakonec lehce vmícháme brusinky a mandle.
• Těsto rozdělíme do košíčků a navrch každého muffinu dáme pár brusinek. Pečeme 5 minut při teplotě 220 °C, potom teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 18 – 20 minut.
Brusinkový kompot: Výborný ke svíčkové, paštikám i zvěřině!