V pekárně musí nyní vypomáhat přes 50 brigádníků. Začíná se ve tři ráno a končí se v 11 hodin večer. Jedna várka těsta střídá druhou, šikovné pomocnice válejí koláče, potírají tvarohovou náplní a jako zlatý hřeb pochoutku bohatě zdobí, v chodském nářečí merhují, povidly a mákem. „Srdíčka, vlnovky, kytičky, každá merhovačka má svůj vlastní styl. Když vidím hotový koláč, přesně vím, která ho zdobila,“ popsala paní Vondrovicová.

Mandlemi a rozinkami doladěné koláče se 16 minut pečou a přibližně stejnou dobu chladnou. Za hodinu jich tady zvládnou na dvě stovky. Posypané cukrem pak koláče putují k zákazníkům. „Vše je čerstvé, koláče musí být dobře nakynuté, šťavnaté, nepečeme do zásoby,“ dodala Marie Vondrovicová. Těm největším mlsounům tu na přání ještě teplou pochoutku polijí sladkou smetanou.

Nejmladší merhovačka

Nejmladší mezi merhovačkami je Petra Vondrovicová (17), vnučka paní Marie. „Začínala jsem merhovat už jako sedmiletá, připravili mi malý koláč a já si ho sama ozdobila,“ vzpomínala Petra. Nejraději koláče zdobí vlnovkami a listy. Studentka obchodní akademie se svěřila, že by ráda, stejně jako její máma a babička, pokračovala v rodinném řemesle.

Podle tradice

Koláče z okolí Klenčí, Postřekova či Chodova se nazývají hornochodské. Mají střídmější zdobení tvořené pruhy tvarohu, máku a povidel. Ty z okolí obcí Bořice, Mrákov, Draženov, Pocinovice a Újezd jsou dolnochodské, bohatě merhované (zdobené). Do vrstvy tvarohu se vytvářejí různé ornamenty, květinové motivy. Sypou se mandlemi a rozinkami.

Recept na Chodské koláče

Ingredience: ✔ 1 kg polohrubé mouky ✔ 250 g másla ✔ 10 g soli ✔ 200 g cukru moučky ✔ 60 g droždí ✔ sáček vanilkového cukru ✔ lžíce rumu ✔ 6 žloutků ✔ 0,4 l vlažného mléka

Postup: ● Droždí smícháme s trochou vlažného mléka, mouky a cukru a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme žloutky, mléko s rozpuštěným máslem, kvásek a zaděláme těsto. Vypracujeme, až je lesklé, zakryjeme ho utěrkou a necháme v teple vykynout.

● Zatím 1,5 kg měkkého tvarohu smícháme se 4 žloutky a sněhem ze 4 bílků. Přidáme 200 g moučkového cukru, několik lžic rumu a 0,4 l smetany. Můžeme přimíchat i 50 g másla. Mák: 500 g umletého máku s dvěma lžícemi cukru spaříme vroucí vodou, necháme vychladnout. Přidáme 1 vejce, 50 g másla a promícháme. K povidlům se přidá lžíce rumu, podle chuti i špetka skořice či hřebíčku.

● Přichystáme si kruhové pečicí papíry o průměru 25 cm, na jedné straně je pomažeme 1 cm k okraji rozpuštěným tukem. Z cca 190 g těsta si připravíme bochánky, na papíru je vyválíme až k tukem potřenému okraji. Okraje těsta potřeme žloutkem, na koláč rozetřeme tvarohovou náplň a uhladíme.

● Zdobící sáček naplníme povidlovou směsí a kreslíme do tvarohu ornamenty. Poté stejným způsobem doděláme detaily mákem. Posypeme nakrájenými mandlemi, rozinkami namočenými v rumu a pečeme ve vyhřáté troubě.

Chodské slavnosti

Jde o největší folklorní akci u nás, původně šlo o církevní svátky konané na oslavu patrona Domažlic sv. Vavřince. Pouti se v roce 1939 zúčastnilo 120 tisíc lidí a stala se velkou manifestací proti německé okupaci. Po roce 1948 přestala být církevní forma slavností žádoucí a teprve po roce 1989 se pouť a slavnosti opět spojily.

Fotogalerie
11 fotografií

Vyzkoušejte také kynutý borůvkový koláč jako od babičky.