Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rychlý oběd do 30 minut: Rizoto s krevetami, těstoviny s lososem i exotika

/
  • Tipy na rychlé obědy do 30 z kuchařky Jak jíme zdravě na jaře.
    13. června 2021 ● 10:00

    Času není nikdy nazbyt a to platí i v případě, kdy je třeba připravit oběd či večeři hladové rodině. Vsaďte na jídla, která jsou hotová raz dva! Tady je inspirace z kuchařky Jak jíme zdravě na jaře.

  • 1.

    Krůtí saag

    Potřebujete: 600 g krůtích prsou, 2 stroužky česneku, 30 g čerstvého zázvoru, 80 g bílé cibule, 1 lžičku mletého chilli, 1 lžičku mleté kurkumy, 1 lžičku mletého římského kmínu, 2 lžíce olivového oleje, 100 g loupané celé červené čočky v suchém stavu, 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky, 200 ml vody, 200 g baby špenátu, 200 g zakysané smetany (12 % tuku), 6 velkých plátků kvasového chleba, sůl, pepř.

    Postup: Krůtí prsa omyjte, osušte a očistěte, následně je nakrájejte na menší kostky o velikosti cca 2 cm a vložte do větší mísy. Poté si oloupejte a najemno nakrájejte česnek a zázvor, bílou cibuli rovněž nakrájejte najemno a všechny tyto ingredience přidejte do mísy k masu. Nakonec do mísy přidejte mleté chilli, kurkumu a římský kmín a celý obsah mísy důkladně promíchejte.

     

     Nyní si připravte větší hrnec a rozehřejte v něm 2 lžíce olivového oleje. Poté do hrnce přemístěte okořeněnou směs z mísy a za stálého míchání ji opékejte 2–3 minuty na vysokém plameni.

     

    Následně do hrnce přidejte červenou čočku, rajčata z plechovky, 200 ml vody, sůl a pepř, ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 8–10 minut do změknutí čočky. Do hrnce přidejte špenát, promíchejte a obsah hrnce povařte ještě 1 minutu na středním plameni. Poté směs podle chuti dosolte a hotový saag rozdělte z hrnce do 6 talířů. Na závěr každou porci přelijte zakysanou smetanou a podávejte s kvasovým chlebem.

     

    Víte, že…

     

    …Saag je označení pro skupinu pokrmů rozšířených v jižní Asii, jejichž základ tvoří zpravidla listová zelenina (například špenát nebo hořčičné listy) a směs koření. Některé varianty saagu mohou obsahovat také brambory, sýr či různé druhy masa.

  • 2.

    Rizoto z těstovinové rýže s krevetami a hráškem

    Potřebujete: 50 g bílé cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 250 g orza (neboli těstovinové rýže) v suchém stavu, 700 ml vody, kůru z 1 citronu, 1 lžičku mleté sladké papriky, 600 g vyloupaných syrových krevet, 150 g mraženého hrášku, 40 g strouhaného parmazánu, 5 g čerstvé bazalky, sůl, pepř.

     

    Postup: Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Následně si připravte větší pánev, rozehřejte v ní 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a opékejte 2–3 minuty na středním plameni. Poté do pánve přidejte orzo, 700 ml vody, sůl, citronovou kůru a mletou papriku, pánev přiklopte pokličkou a směs nechte vařit 8–10 minut na středním plameni.

     

    Po uvedené době odstraňte pokličku, přidejte do pánve krevety a za občasného promíchání celou směs vařte další 2 minuty na středním plameni. Na závěr pak do pánve přidejte hrášek a parmazán, podle chuti směs případně ještě osolte a opepřete, ztlumte plamen na mírný stupeň a za občasného promíchání obsah pánve zahřívejte další 3 minuty. Hotové rizoto rozdělte do 4 talířů, navrch každé porce nahrubo natrhejte čerstvou bazalku a podávejte.

     

    *Pro přípravu receptu jsme použili krevety čerstvé, stejně dobře ale můžete použít i krevety mražené.

  • 3.

    Krémové těstoviny s lososem

    Potřebujete: 2,5 l vody, 50 g bílé cibule, 3 stroužky česneku, 50 g sušených rajčat v oleji (scezených), 400 g filetů z lososa bez kůže, 260 g celozrnných pšeničných těstovin (penne) v suchém stavu, 1 lžičku mleté sladké papriky, 100 ml rýžové smetany, sůl, pepř.

     

    Postup: Do většího hrnce nalijte 2,5 l vody na vaření těstovin a přiveďte k varu. Mezitím si najemno nakrájejte cibuli, česnek a sušená rajčata a následně si nakrájejte lososí filety na menší kousky o velikosti cca 1,5 cm. Až začne vřít voda v hrnci, osolte ji, přidejte do ní těstoviny a vařte je 12–15 minut na středním plameni.

     

    Během vaření těstovin si připravte krémovou směs s lososem. Nachystejte si větší nepřilnavou pánev, nasucho ji rozpalte na středním plameni, poté do ní přidejte nakrájenou cibuli, česnek a sušená rajčata a vše opékejte 2 minuty. Přidejte nakrájeného lososa a opékejte 3 minuty. Poté do pánve přidejte mletou papriku a rýžovou smetanu, z hrnce s vařícími se těstovinami odeberte cca 150 ml vroucí vody a toto množství přelijte do pánve s lososem.

     

    Obsah pánve pak nechte vařit cca 4–5 minut na středním plameni. Po této době směs osolte a opepřete a následně vypněte ohřev. Až se dovaří těstoviny, sceďte je a nasypte do pánve s lososem. Poté celý obsah pánve důkladně promíchejte, rozdělte do 4 talířů a podávejte.

     

Dnešní horoskopy