Kam s koledou? Zkuste skotská vejce, skandinávský salát nebo boršč!
-
Pokud ctíte tradice navzdory pandemii a obarvili jste si i letos pořádnou kopu vajíček, budete jistě v týdnu řešit, co s nimi. Máme pro vás řešení v podobě světových tradičních vaječných receptů. Dáte přednost švédskému předkrmu, polské polévce, skotskému hlavnímu chodu, či si rovnou uděláte cestu po Evropě?
- 1.
Skotská vejce
Ač je tento pokrm tradičním pro Skotsko, oblíbený je na všech britských ostrovech. U nás ho někdy na jídelním lístku najdete pod názvem pštrosí vejce.
SUROVINY • 500 g mletého vepřového masa • 150 g slaniny • 2 šalotky • 1 vejce + 2 na obalení • 30 g strouhanky • 1 hrst sekané šalvěje • 1 hrst sekané petrželky • sůl, černý pepř • 6 vajec uvařených natvrdo • 50 g hladké mouky • 1 00 g strouhanky• olej na smažení
POSTUP • Mleté maso smícháme se slaninou nakrájenou na kostičky, šalotkou, vejcem, nasekanými bylinkami, ochutíme solí a pepřem. • Oloupaná vejce obalíme v mouce, poté v masové směsi (asi 0,5 cm silné), opět obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích a na závěr ve strouhance.
• Smažíme ve vyšší vrstvě oleje pozvolna dozlatova. Po usmažení vyjmeme, odložíme na savý papír. • Podávat můžeme dle chuti, např. s bramborovou kaší či jen zeleninovým salátem.
- 2.
Polský boršč
Polská velikonoční specialita má mnoho podob, může chuťově připomínat zelňačku či kyselicu, ale také bramboračku.
SUROVINY: Na kvásek: • 1 l převařené vody • stroužek česneku • 2 lžíce žitné mouky • patka tvrdého chleba • lžíce ovesných vloček
Na polévku: • 1 kg kvalitní klobásy • 2 lžíce másla • 4 stroužky česneku • 2 pórky • malá cibule • 2 středně velké brambory • špetka sušené majoránky • 1 bobkový list • 1,5 hrnku zakysané smetany • 2 – 3 lžíce hladké mouky • 2 – 3 lžíce nastrouhaného křenu • 4 vejce uvařená natvrdo • nasekaný čerstvý kopr a hladkolistá petržel • sůl a pepř
POSTUP • Klobásu zalijeme v hrnci vodou a vaříme ji na mírném plameni asi 25 minut. Vývar s klobásou pak přesuneme do mísy. • Hrnec postavíme na střední plamen a dáme do něj máslo, česnek, nadrobno pokrájený pórek a na plátky nakrájenou cibuli. Smažíme, až zelenina zvláční, trvá to asi 10 minut. Zalijeme vývarem z klobásy, přidáme brambory nakrájené na kostičky, majoránku a bobkový list.
• Snížíme příkon a polévku vaříme asi 30 minut, až budou brambory úplně měkké. Pak vyndáme bobkový list a polévku rozmixujeme. Smetanu prošleháme v misce s moukou a s asi půl hrnkem vývaru.
• Polévku uvedeme znovu do mírného varu, vlijeme do ní smetanovou směs a na mírném varu prošleháváme asi 5 minut, až zhoustne a bude hladká.
• Do polévky vložíme na kolečka nakrájenou klobásu, dochutíme ji křenem, solí a pepřem a vložíme do ní vejce. Podáváme posypané bylinkami.
- 3.
Gubboröra
Tento pokrm je ve Švédsku stejně oblíbený jako u nás škvarkovka nebo pochoutkový salát.
SUROVINY • 6 natvrdo uvařených vajec + 2 žloutky navíc • 1 červená cibule • 2 lžíce najemno nasekané pažitky • 2 lžíce najemno nasekaného kopru + na podávání • 6 ks ančoviček v oleji + 1 lžíce ančovičkového oleje • mletý pepř • citronová šťáva • knäckebroty na podávání
POSTUP • Uvařená vejce oloupeme a spolu s červenou cibulí nakrájíme najemno. • Do menší mísy dáme žloutky s ančovičkovým olejem a krátce vše prošleháme. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, vejce, pažitku, kopr a najemno nakrájené ančovičky.
• Promícháme a dochutíme mletým černým pepřem a citronovou šťávou. Dozdobíme čerstvým koprem a podáváme s plátky knäckebrotu.