Umíte správně připravit vejce? Odborník prozradil chytré fígle a přidal recepty
-
Vejce jsou typickým jarním symbolem a po Velikonocích jich máme doma pěknou zásobu. Kuchař Filip Šubrt prozradil fígle, jak vejce správně uvařit, rychle a jednoduše oloupat a co dobrého si ukuchtit z těch už vykoledovaných.
- 1.
Jedno či dvě denně neškodí
Pokud jste zdraví, můžete si bez obav dopřávat jedno až dvě vejce denně. „Vejce jsou jako součást jídelníčku ceněná zejména díky obsahu plnohodnotných bílkovin, tedy bílkovin s optimálním zastoupením jednotlivých aminokyselin, a tuků tvořených velkým procentem nenasycenými mastnými kyselinami a fosfolipidy, za zmínku stojí i obsah vitaminů a dobře využitelného železa,“ uvádí profesorka Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy.
- 2.
Tekutý, polotekutý nebo tuhý?
Naměkko, nahniličko nebo natvrdo? Bílkoviny se ve vejci srážejí při vaření postupně, od skořápky ke středu, a délka tepelné úpravy ovlivňuje, jak bude žloutek uvnitř vypadat – zda bude tekutý, polotekutý nebo tuhý. „Doba vaření také závisí na velikosti vejce, tedy čím menší, tím méně minut si nastavíte,“ upozorňuje kuchař Filip Šubrt z pražské restaurace Mondieu.
Nahniličko
charakteristika žloutku: polotekutý, doba vaření: 7 – 8 minut
Naměkko
charakteristika žloutku: tekutý, doba vaření: 3 – 5 minut
Natvrdo
charakteristika žloutku: tuhý, doba vaření: 10 – 12 minut
- 3.
Jak poznat čerstvé vejce?
Každé čerstvé vejce má na širším konci malou vzduchovou bublinu, která se jeho stárnutím zvětšuje. Vejce ponořte do sklenice s vodou. Pokud leží na dně, je nejčerstvější. Pokud se staví na špičku, ale stále je u dna, je zhruba týden staré. Jestliže vyplavalo na hladinu, je třeba takové vejce co nejdříve spotřebovat.
- 4.
Aby vejce nepopraskala
Než se vrhnete na vaření, vyndejte vejce o chvilku dřív z lednice, musí mít totiž pokojovou teplotu. „Důležité je vždy vejce vkládat do vroucí vody s trochou octa (cca 2 – 3 lžíce octa na litr vody), aby vejce nepopraskala a lépe se pak loupala,“ vysvětluje Šubrt s tím, že po vložení vajec do vroucí vody, můžete výkon plotýnky snížit a nechat vodu v kastrolu probublávat.
Po uvaření je třeba vejce prudce zchladit, aby se zastavil proces vaření a žloutek se tak nevysušil více, než chceme. „Pokud máte pár vajec, stačí vám natočit studenou vodu. Jakmile jich je víc, je lepší do studené vody dát i led,“ radí Šubrt.
- 5.
Pomazánka s vejci a houbami
POTŘEBUJETE NA 2 PORCE: 2 vejce uvařená natvrdo ● 100 g hnědých žampionů ● 20 g šalotky ● 1 stroužek česneku ● 3 lžíce domácí majonézy ● 1 lžíce citronové šťávy ● 10 g dijonské hořčice ● 5 ml slunečnicového oleje ● lžíce pažitky ● sůl ● pepř.
POSTUP: Vejce natvrdo nakrájejte na malé kostky. Šalotku a česnek nakrájejte najemno a žampiony nahrubo. Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte žampiony, pak šalotku a ke konci restovaní i česnek. Orestovanou směs přidejte do mísy k nakrájeným vejcím, přilijte citronovou šťávu, dijonskou hořčici, majonézu, pažitku, sůl a pepř a zlehka promíchejte a podávejte s čerstvým pečivem.
- 6.
Vejce plněná uzeným lososem
POTŘEBUJETE NA 2 PORCE: 2 vejce uvařená natvrdo ● 30 g zakysané smetany ● 1 lžíce citronové šťávy ● 15 g uzeného lososa ● lžíce kopru.
POSTUP: Vejce natvrdo rozkrojte ve dví. Vyjměte žloutek, který zamíchejte se zakysanou smetanou a uzeným lososem nakrájeným na malé kostičky. Směsí pak naplňte bílky a ozdobte koprem.
Takto můžete dělat spoustu druhů vajec, např. místo uzeného lososa přidáte avokádo, kozí sýr, olivy, sardinky, nivu atd.