Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Budeme pít koňské mléko? Láká stále více lidí, obsahem překvapí. Navíc údajně léčí

Autor: Markéta Mikešová - 
6. dubna 2021
05:20

Jestli je něco trendem zdravé výživy v posledních letech, tak hledání alternativ ke kravskému mléku. Někteří lidé sahají po rostlinných výrobcích, jako jsou ovesné nebo sójové nápoje, jiní pokukují po dalších savcích, třeba kozách nebo velbloudech. Stále větší pozornost se upírá i ke koním, respektive kobylímu mléku. Již celá staletí se pije v Asii a postupně se dostává i na Západ, kde jej prodává stále více farem. V některých ohledech je totiž výživově příznivější než kravské, dokonce existují náznaky, že může mít významné léčivé schopnosti.

Zprávy o kobylím mléku se objevují v určitých frekvencích, velkým tématem bylo v dřívějších dobách, kdy jeho údajně skvělé účinky vyzdvihoval ruský spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj. „Kobylí mléko povznáší ducha a regeneruje tělo,“ napsal umělec, načež na něj navázal jeho kolega Anton Pavlovič Čechov, který rovněž na kobylí mléko nedal dopustit. Léčba tímto produktem se dokonce v jeden moment dostala na carský dvůr.

Kobylí mléko je skutečně pro východní regiony tradiční. Dlouhodobě - celá staletí - se používá v například v severní Číně, Tibetu, Uzbekistánu, Tádžikistánu nebo Kyrgyzstánu, kde se stalo základem pro výrobu fermentovaného nápoje zvaného kumys, jenž se pije dodnes.

Vědci z Ústavu hygieny a technologie mléka z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno ve svém textu odhadují, že celosvětově kobylí mléko pravidelně konzumuje zhruba 30 milionů lidí, a počet se zřejmě zvýší. „Zájem o produkci kobylího mléka se v současnosti zvyšuje i v dalších oblastech, například v některých evropských zemích

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.