Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Agresivní virus ohrožuje koně, rozšířil se ze Španělska: Děsí i české chovatele

Autor: ula, ČTK - 
6. března 2021
05:30

Zatímco se svět potýká s pandemií koronaviru, chovatele koní v Evropě děsí velmi agresivní kmen neurologické formy koňského herpesviru (EHV-1). Nákaza vypukla v jezdeckém centru CES Valencia ve Španělsku už koncem února, kde se konaly mezinárodní závody. Někteří koně zůstali ve Valencii v karanténě, další ale už závody opustili a kvůli tomu vznikla v Evropě další tři ohniska nákazy. Mezinárodní jezdecká federace (FEI) tak zrušila závody v deseti zemích Evropy. Odborníci mluví o pravděpodobně nejvážnějším ohnisku, co se v Evropě v posledních desetiletích objevilo. Zrušení závodů doporučila i Česká jezdecká federace, která zjišťuje, zda v dalších ohniscích nebyli čeští jezdci. Situaci sleduje i Státní veterinární správa ČR, která vydala nařízení, že koně musí být okamžitě očkováni.

Španělská Národní referenční laboratoř pro choroby koní potvrdila vypuknutí nákazy velmi agresivního kmene neurologické formy koňského herpetického viru EHV-1 v jezdeckém centru CES Valencia už na konci února, kde se konaly mezinárodní jezdecké závody.

Virus se potvrdil u 52 koní, dalších 160 koní muselo zůstat ve Valencii v karanténě. Sledováni jsou i koně, kteří už ze závodů stihli odjet.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině