Levné mléko v akci není výhra, varuje odborník. Sledujte kvalitu obalu
Češi mléko a mléčné výrobky podle statistik milují. Mléčných výrobků spotřebují ročně 243,5 kilogramu. V průměru vypijeme za rok 60 litrů mléka a sníme 17,5 kilogramu sýra. Jak ale poznáme kvalitní mléko? Rozhodně bychom měli sledovat obal, jak upozornil Blesk Zprávy Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského. A kolik musíme sníst ročně mléčných výrobků, abychom byli zdraví?
Kvalitní mléko poznáte, pokud jej ochutnáte. V obchodě jej ale ochutnat nemůžete, ovšem existují jiné způsoby, jak si kvalitu ověřit.
„Rozhodně byste měli nakupovat u ověřených výrobců,“ říká Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského a dodává: „Pokud je mléko příliš levné, měli byste se ptát proč – je to výprodej, nebo výrobci sáhli do kvality?“
Mléko byste také měli kupovat v době jeho minimální trvanlivosti nebo doby spotřeby.
Sledujte obal a pozor na levná mléka v akci
O kvalitě mléka podle Kopáčka rozhoduje také obal. Pokud je nějaké levné mléko v akci, může mít horší kvalitu právě kvůli němu. „V akcích je většinou trvanlivé mléko v méně vrstvených kartonech, takže totální nepropustnost slunečního záření je menší,“ vysvětluje Kopáček.
„Pokud je ale mléko v kvalitním, vrstveném obalu se šroubovacím uzávěrem, pak máte jistotu, že pochází z antiseptické výroby,“ upozorňuje odborník.
Kolik musíme sníst mléčných výrobků za rok?
V Česku je podle Kopáčka stabilní spotřeba mléka a mléčných výrobků. Ta se vyjadřuje v hodnotě mléčného ekvivalentu – každý Čech sní ročně okolo 243,5 kilogramu mléčných výrobků a vypije 60 litrů mléka. Sýrů sníme 17,5 kilogramu. V tomto ohledu nás překonávají Francouzi, kteří sní ročně 27 kilogramů sýra. V celé EU sní lidé 285 kilogramů.
„Spotřeba by rozhodně neměla klesnout pod 200 kilogramů na člověka. Pokud spotřeba toto číslo převyšuje, máme záruku, že se stravujeme zdravě,“ říká Kopáček s tím, že mléka bychom rozhodně měli pít více.
Bude se cena mléka zvedat?
V červenci byla cena syrového mléka 8,60 koruny za litr. Při nákupu mléka se sleduje zastoupení obsahových složek mléka, tedy obsah tuku a obsah bílkovin, které jsou nejdůležitějším kritériem pro proplácení mléka.
„Cena syrového mléka se mění podle sezony, v létě je obsah tuku nižší, ale nyní přijde zima a cena obsahových složek opět poroste,“ říká Jiří Kopáček, aby dodal: „Pokud se ale budeme přizpůsobovat cenovému chování zbytku světa, tak v této chvíli nejsou signály, že by cena mléka měla nějak dramaticky růst. Měla by zůstat spíše zachována, jen má skutečně nepatrný růst.“
To jsou rady pro mlade?😂😂