Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Problém „blafů“ po volbách vyšumí? U Moravce se čílil Toman, že prý mají Češi jiné chutě

Autor: simao - 
26. května 2019
13:00

Dvojí kvalita potravin se stala jedním z hlavních předvolebních témat v Česku. Bude se řešit i po volbách? Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) tvrdí, že je to téma, které není pouze předvolební, ale že se řeší více než 6 let a on sám v tom v čele resortu chce pokračovat. A v ČT v diskuzním pořadu u moderátora Václava Moravce se čílil nad vysvětlením, že Češi prý mají jiné chutě. A proto místo vepřového masa dostávají kuřecí separát.

„Nemůže být v jedné značce, že je tam 80 procent vepřového v lančmítu a ta samá značka, ten samý obal, je tam 50 procent masa a ještě drůbežího separátu. A zdůvodňuje se to tím, že český zákazník má jiné chutě. Jestli mi někdo bude tvrdit, že český zákazník má radši drůbeží separát než vepřové maso, tak nevím, co si o tom... nebudu to komentovat,“ čílil se v Otázkách Václava Moravce ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

„Naším úkolem je, aby se v České republice prodávalo stejně kvalitní zboží jako kdekoliv jinde,“ podotkl ministr.

Toman: Nejde jen o téma před volbami

Téma dvojí kvality potravin má dle Tomana nově upravovat novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. A také připravovaná novela zákona o významné tržní síle. „Primárně nám jde o ochranu spotřebitele,“ upozorňuje Toman a tvrdí, že cílem je změna zákonů tak, aby obchodník, pokud si něco objedná, aby si to mohl objednat i v jiné kvalitě. „Aby mu nadnárodní, globální výrobce neřekl: Toto ti nedodáme, protože ti budeme dodávat pouze menší kvalitu,“ podotkl Toman.

Nejde prý o unifikaci výrobků v celé Evropě, ale o to, aby zákazník nebyl klamán a mohl si vybrat. A vybrat si mohl přitom i obchodník - kvalitu, kterou bude ve své zemi prodávat.

„Dvojí kvalitou potravin jsem se zabýval s paní Sehnalovou (Olga Sehnalová - pozn. red.) před více než šesti lety. Paní Sehnalová s tím začala, pak to uchopil pan ministr Jurečka atd. Je třeba říct, že to se netýká jenom teď před volbami, to je problém, který se řeší více než 6 let,“ uvedl ministr.

Nekvalitní potraviny a kvalitní dozor?

Řešilo se však i to, že u nás nejsou zdaleka pouze nekvalitní potraviny. „Měli jsme tady řadu zákonů a koukáme na tu dvojí kvalitu skoro čtyři roky, kdyby jenom čtyři. A nedokázali jsme to vyřešit. A teď bychom to chtěli vyřešit teď, jednou střelou najednou,“ podotkl na ČT prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Ani on si nemyslí, že jde o téma vytažené účelově před volbami. „Já si myslím, že to tak není,“ podotkl. „Jsem rád, že se to řeší, a důvod je ten nejpodstatnější: Aby lidi, když si něco koupí, aby podle názvu nekupovali jinou kvalitu, než předpokládají. To je jediná věc, kterou to mělo vyřešit. Tohle všechno se dá zákonem postihnout. Problém je ten, abyste si nekoupil Nutellu a ona měla jiné vlastnosti, než je ta Nutella, kterou jedí v Německu. Nic jiného v tom nehledejme,“ doplnil.

„U nás jsou potraviny kvalitní a je potřeba k nim tak přistupovat. Vy jste možná jiného názoru, ale kontrol, kterých u nás je, kolik institucí máme k tomu, není nikde v EU,“ tvrdil také Jandejsek. „Proč tedy jíme tak nekvalitní potraviny?“ kontroval moderátor Moravec a poukazoval na analýzy dTestu. Na svůj dotaz přímou odpověď nedostal. „Já si myslím, že rozhodující je to, co dělají oficiální úřady,“ podotkl.

„Nemohu připustit, že by kdokoli ovlivňoval Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci nebo Státní veterinární správu. Máme jedny z nejlepších dozorových orgánů v Evropě, což konstatuje i Evropská komise,“ hájil Toman tyto oficiální úřady a doplnil: „To, že se stahují výrobky, je důkaz práce toho, že je to neustále pod kontrolou.“ Výrobky označené jako české obsahují do dvou procent záchytů, podotkl.

Postihujte výrobce a dealery, hájil Stehlík obchodníky

Za zboží dvojí kvality na českém trhu by měl být zodpovědný výrobce nebo dealer, distributor zboží, který jej přiváží na český trh, přidal se do diskuze šéf Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

„Vzhledem k tomu, že se oficiálně uvádí, že podíl v uvozovkách takto falšovaných potravin, když bychom to takto nazvali, tvoří jedno procento z nabízeného zboží, zhruba 100 tisíc produktů je v nabídce maloobchodní sítě, z toho řádově stovky  mohou plnit charakter té dvojí kvality, tak si myslíme, že to jedno procento je tak malý podíl, aby se kvůli tom udělal speciálně nový zákon,“ reagoval Stehlík.

Hájil přitom malé obchodníky, kterým v souvislosti s připravovanými změnami zákonů hrozí za dvojí kvalitu pokuty. „Dost dobře si nedovedeme představit, jak malý obchodník je schopen zjistit od svého dodavatele, jestli opravdu lančmít ten, který mu nabízí, někde v Düsseldorfu neprodává ta německá firma v jiné kvalitě, lepší kvalitě atd.“ dodal.

Video  Dvojí kvalita potravin? Babiš vyrazil na průzkum! Jak to dopadlo?  - Youtube.cz
Video se připravuje ...

Sledujte dění v evropských volbách ZDE

PPP15OW ( 26. května 2019 19:52 )

Cheme vic demokracije

boxer ( 26. května 2019 18:28 )

Přesně tak, "ovce" odvolí a zapomeňte na nějaké řešení potravin. Asi tak.

sensadrak ( 26. května 2019 17:34 )

Měl by střelit do hlavy.

sensadrak ( 26. května 2019 16:41 )

Já mám chuť fláknou Tomana přes tu jeho hnusnou tlamu.

aaobcanka ( 26. května 2019 16:22 )

Vivat Babiš, Schillerová, Faltýnek a spol., ale i SPD a Piráti ! Chybou byla "bezmozková" Jourová a pouhá módní ikona Charanzová. Babiš má pravdu, že TOP, STAN, KDU a ODS - žvásty v PSP a senátu jsou k hovínečku, jak říkají hnojaři, zemědělci. Měli bychom si do PSP/senátu zvolit jen ANO2011, a to byste viděli, jak to tady bude šlapat. Až junioři procitnou, zestárnou, my už budeme zalezlí v hrobě. Tak čau, lidi !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa