Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Recepty na dokonalé jehněčí, souvlaki a čevapčiči!

/
  • Jaro se blíží, vsaďte na jehněčí a skopové maso.
    4. března 2021 ● 06:00

    Výrobky z kozího a ovčího mléka, ale také jehněčí a skopové maso se těší čím dál větší popularitě. Jsou to tradiční delikatesy, prověřené generacemi, a kdo je dosud s nedůvěrou míjel, měl by je vyzkoušet. Dodají pestrost do vaší kuchyně a také řadu zdravotních benefitů.

  • 1.

    Jehněčí na tymiánu

    Potřebujeme: ◗ cca 2 kg jehněčí kýty ◗ 3 lžíce olivového oleje ◗ sůl, pepř ◗ 1 kg cibule nakrájené na tenká kolečka ◗ 1 svazek tymiánu ◗ 300 ml červeného vína

     

    Na náplň: ◗ po jednom svazku: tymiánu, hladkolisté petržele ◗ 2 – 3 stroužky česneku ◗ 1 vrchovatou lžíci změklého másla ◗ sůl

     

    Postup: Nejdříve si připravte náplň. Otrhejte lístky všech bylinek, nasekejte je najemno, dejte do misky, přidejte utřené stroužky česneku, změklé máslo i olej a promíchejte. Přidejte sůl a pastu vetřete dovnitř vykostěné jehněčí kýty. Pokud je potřeba, maso svažte kuchyňským provázkem do úhledného válečku. Naplněnou kýtu zvenku osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 160 °C.

    Velký litinový hrnec s nepřilnavým dnem rozpalte, vlijte 3 lžíce olivového oleje, a pak na něm ze všech stran opečte kýtu, aby se maso zatáhlo. Poté ho vyndejte na talíř a do kastrolu naopak nahrňte cibuli a 10 minut opékejte doměkka. Přidejte tymián, osolte a opepřete, a poté na cibuli posaďte jehněčí maso.

     

    Přilijte víno a těsně přiklopte. Pečte 3 hodiny. Vyndejte z trouby, nechte chvíli odpočinout a jehněčí nakrájejte na plátky.

  • 2.

    Kuličky z kozího sýra

    Potřebujeme: ◗ 1 lžíci másla ◗ 150 g kozího sýra ◗ 150 g žervé ◗ 1 lžičku strouhané citronové kůry ◗ 1 lžičku tymiánu ◗ nasekané pistácie ◗ pepř ◗ pažitku ◗ mleté oříšky

     

    Postup: Lžíci změklého másla ušlehejte se 150 g kozího sýra a se stejným množstvím žervé. Přidejte lžičku strouhané citronové kůry, lžičku tymiánu, promíchejte a dejte vychladit. Vytvarujte malé kuličky a podle chuti obalte v pistácii, pepři, pažitce, nebo v mletých oříšcích.

  • 3.

    Jehněčí špízy souvlaki

    Potřebujeme: ◗ 1500 g jehněčí kýty pokrájené na kostky ◗ 100 ml olivového oleje ◗ 100 ml červeného vína ◗ 2 lžičky sušeného oregana ◗ kůru a šťávu ze dvou citronů ◗ 2 stroužky česneku ◗ pepř, sůl ◗ tzatziki nebo bílý jogurt k podávání

     

    Postup: Maso vložte do mísy, přidejte olej, víno, oregano, kůru i šťávu z citronů, rozmělněný česnek a pepř a vše dobře promíchejte. Dejte na pět hodin, ideálně však přes noc, marinovat.

     

    Maso vyndejte z marinády a napíchejte ho na 10 grilovacích jehlic, důkladně osolte a 10 – 12 minut grilujte. Podávejte s tzatziki nebo jogurtem, posypané nasekaným oreganem, s klínky citronu.

  • 4.

    Skopové čevapčiči

    Potřebujeme: ◗ 600 g masa (půl skopového a půl hovězího) ◗ sůl, pepř ◗ minerální vodu na zakápnutí masa ◗ 4 cibule ◗ libanonský chléb

     

    Postup: Maso nakrájejte, hodně osolte, promíchejte a namelte. Zakápněte trochou minerálky, dobře propracujte a nechte pět hodin v chladu odpočinout. Pak znovu semelte a z hmoty tvořte ručně, nebo strojkem válečky o průměru 1,5 centimetru dlouhé 6 centimetrů.

     

    Pečte na pomaštěném roštu. Podávejte horké s nakrájenou syrovou cibulí, solí a pepřem a libanonským chlebem.

  • 5.

    Proč si dopřát kozí a ovčí produkty?

    Kozí a ovčí produkty mají svou specifickou vůni a chuť. Někteří ji milují, jiným nemusí vyhovovat. Řešení je snadné. Kozí a ovčí výrobky jako jsou jogurty, mléka nebo sýry můžete kombinovat s oblíbeným ovocem nebo zeleninou či s kořením, jako je skořice nebo chilli.

     

    Mléko plné vitaminů

     

    Ovčí mléko má ve srovnání s kravským a kozím mlékem vůbec nejvíce vitaminů. Díky vysokému množství zinku, magnézia a vápníku působí preventivně proti osteoporóze. Sklenička kozího mléka zase zajistí téměř 40 % denní dávky pro kosti důležitého kalcia a 20 % vitaminu B. Vysoké množství draslíku pomáhá snižovat krevní tlak.

    „Vůbec největším benefitem kozího mléka je vysoký obsah tzv. oligosacharidů. Tyto látky mohou přirozeně působit jako probiotika a zlepšit tak střevní mikroflóru,“ říká Alena Paldusová ze Zdravé 5.

     

    Vápník, bílkoviny, fosfor...

     

    Skopové, jehněčí a kůzlečí maso je rovněž zdraví prospěšné. Má velký obsah bílkovin, vápníku, fosforu, železa, ale i vitaminů B1, B2 a dalších zdraví prospěšných látek.

Dnešní horoskopy