Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Párek v rohlíku k obědu? Stánková klasika vám zkrátí život o 36 minut, vypočítali vědci

Autor: ula - 
27. srpna 2021
21:47

Každý z nás zažil situaci, kdy kvůli práci nestíhal oběd, tak zaběhl ke stánku s rychlým občerstvením a koupil si párek v rohlíku. Pokud jste někdy tak vyřešili svůj hlad, tak podle studie michiganské univerzity v USA jste si zkrátili život o 36 minut. Vědci zkoumali 5800 druhů potravin ve smyslu zátěže na člověka a dopadu na životní prostředí. Určili tak, které potraviny vám zkrátí život ,a které vám ho naopak prodlouží.

Při analýze každé potraviny použili vědci Health Nutritional Index, který jim umožil vypočítat prospěšný či škodlivý vliv potravin na zdraví člověka v minutách. Zjistili tak, že některé potraviny nám mohou zkrátit život o 74 minut, další nám mohou až 80 minut získat.

Průmyslově zpracované maso v hamburgerech, nebo slazené nápoje či sendviče nám mohou vzít několik minut života, naopak ořechy, ovoce a některé druhy ryby vám pár minut přičtou. Zdraví prospívají i cereálie, neškrobová zelenina  a obiloviny.

Naopak hovězí hot dog v housce, tedy párek v rohlíku, vám zkrátí život o 36 minut, protože zpracované maso má na organismus neblahý vliv.

O 33 minut vám zkrátí žívot sendvič namazaný arašídovým máslem či džemem, 26 minut ovšem získáte zpět, pokud si dáte ořechy. Pečený losos nebo rýže vám prodlouží život o 10 až 15 minut.

Vědci zároveň doporučili omezit potraviny s negativními dopady na zdraví i životní prostředí. Mezi ty patří hovězí, vepřové a jehněčí maso, zpracované maso, sýry, krevety a zelenina, která se pěstuje ve sklenících.

Naopak nutričně prospěšné a udržitelné potraviny naopak patří luštěniny, ořechy, některé mořské plody a zelenina pěstovaná mimo skleníky.

Rekordman snědl 76 párků v rohlíku

Jak uvedl portál Indipendent, největší rozruch způsobila studie na sociálních sítích, kde lidé připomínali Joey Chestnuta, šampiona, který pokořil rekord, když v červenci letošního roku snědl 76 párků v rohlíku na slavné soutěži Fourth of July Hot Dog, který se každoročně koná v New Yorku. 

Další vypočítali, že Joey snědl za všechny ročníky soutěže 1005 párků v rohlíku. To by znamenalo, že za jeden soutěžní den přišel o 24 a půl dne života. Další diskutující připomněl, že pokud je studie pravdivá, šampionovi je momentálně mínus 27 let.

Zobrazit celou diskusi