Neděle 28. května 2023
Svátek slaví Vilém, zítra Maxmilián
Jasno 22°C

Odlehčené masové speciality: Recepty na králíka, jehněčí i krůtu!

/
  • Odlehčete po svátcích jídelníček pokrmy z dietního masa.
    8. ledna 2021 ● 14:00

    Odlehčeme jídelníčku po svátcích, ale to neznamená, že se musíme vzdát masa. Žádnou paniku, když zvolíme správného živočicha, který má masíčko lehké, dietní a nutričně vyvážené, klidně můžeme hodovat bez uzardění a pocitů výčitek. 

  • 1.

    Jehněčí na tymiánu v máslovo-smetanové omáčce

    Potřebujeme: ◗ 1 kg jehněčí kýty ◗ 1 hrst čerstvého tymiánu ◗ 1 lžíci tymiánu (sušeného) ◗ ½ lžičky soli ◗ 1 lžičku pepře ◗ 4 lžíce olivového oleje ◗ 1 česnek ◗ 1 sklenici bílého vína (suchého) ◗ 250 ml zeleninového vývaru ◗ 100 g másla ◗ 250 ml smetany na vaření ◗ 2 sklenice vody ◗ 1 lžíci worcestrové omáčky ◗ 3 lžíce zakysané smetany

     

    Na brambory: ◗ 1 kg brambor (8 menších) ◗ 3 lžíce olivového oleje ◗ 2 stroužky česneku (prolisované) ◗ 1 lžičku soli (hrubozrnné) ◗ 1 lžíci másla ◗ 1 hrst čerstvého rozmarýnu

     

    Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory omyjeme, osušíme a ostrým nožem nařežeme každé 2 mm po celé délce. Polijeme je olivovým olejem, potřeme prolisovaným česnekem a osolíme. Pečeme asi 30 minut pod alobalem. Až budou hotové, potřeme je máslem, znovu jemně osolíme a posypeme nadrobno nasekaným rozmarýnem. Prolisovaný česnek smícháme se solí, citronovou kůrou a polovinou lžičky pepře, přidáme olej, máslo, čerstvý i sušený tymián. Promícháme a směsí potřeme maso. Přilijeme zeleninový vývar, víno a worcesterovou omáčku, kolem masa položíme větvičky čerstvého tymiánu a rozpůlený česnek. Nádobu přikryjeme alobalem.

    Jehněčí na tymiánu
    Autor: Tesco

    Maso pečeme 10 minut na 250 °C, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme další 2 hodiny. Během posledních 30 minut alobal odstraníme a maso pečeme dál tak, aby se opekla kůže. Vyjmeme z nádoby, výpek scedíme, dáme do hrnce, přidáme smetanu a vaříme na mírném ohni asi 7 minut.

     

    Maso nakrájíme na plátky, polijeme omáčkou, posypeme nastrouhanou citronovou kůrou a přidáme větvičku tymiánu. Podáváme s bramborami.

  • 2.

    Špikovaná daňčí kýta na česneku

    Potřebujeme: ◗ 500 g daňčí kýty ◗ 50 g anglické slaniny ◗ 3 cibule ◗ 3 kuličky celého nového koření ◗ 4 stroužky česneku ◗ 2 lžíce vepřového sádla ◗ 1 špetku soli

    Špikované dančí
    Autor: Tesco

    Postup: Daňčí kýtu si omyjeme a odblaníme. Prošpikujeme ji slaninou a potřeme ji pastou z utřeného česneku se solí. V kastrolu rozehřejeme sádlo a na něm ze všech stran opečeme kýtu proto, aby se zatáhla a neunikla nám z ní při pečení žádná šťáva. Maso si přendáme na pekáč, zalijeme sádlem, na kterém jsme ho opékali, a zasypeme pokrájenou cibulí na čtvrtky a novým kořením. Kýtu ještě podlijeme horkou vodou a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 90 minut.

  • 3.

    Dušená krůtí stehna na víně

    Potřebujeme: ◗ 4 krůtí stehna ◗ 3 lžíce másla ◗ 3 lžíce slunečnicového oleje ◗ 4 plátky anglické slaniny ◗ 1 cibuli ◗ 1 hrnek bílého vína ◗ sůl ◗ mletý černý pepř ◗ čerstvou petrželku, 1 l kuřecího bujónu

    Krůtí stehna na víně
    Autor: Tesco

    Postup: Stehna očistíme a opláchneme vodou. Potřeme máslem, osolíme a opepříme. Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Olej rozehřejeme, přidáme cibuli a slaninu a smažíme dozlatova. Přidáme krůtí stehna a po obou stranách je osmažíme. Maso podlijeme vínem a kuřecím vývarem. Připravíme si pekáč, kam vše přelijeme, a zakryjeme pokličkou. Troubu předehřejeme na 180 °C a vložíme pekáč. Pečeme, dokud není maso měkké. Podle potřeby podlijeme vývarem. Stehna podáváme posypané čerstvou petrželkou, s bramborovou kaší a skleničkou dobrého vína.

  • 4.

    Králičí maso na víně pečené s kořenovou zeleninou

    Potřebujeme: ◗ 4 králičí stehna ◗ 2 baby mrkvičky ◗ 2 mrkve ◗ 4 ks řapíkatého celeru (stonky) ◗ 2 petrželky ◗ ½ l bílého vína ◗ slunečnicový olej (podle potřeby) ◗ bobkový list ◗ mletý černý pepř ◗ sůl ◗ 1 snítku petrželky ◗ celý kmín

     

    Postup: Jako první si nakrájíme zeleninu na větší kousky a přisypeme všechno koření. Zeleninu smažíme na oleji dozlatova. Poté, co máme zeleninu připravenou, ji vložíme do pekáčku společně s králičími stehny, které jsme si předem osolili a posypali kmínem. Zalijeme půllitrem vína a pečeme asi hodinu a půl při 200 °C. Podáváme s vařeným bramborem.

    Králík s kořenovou zeleninou
    Autor: Tesco

     

Video se připravuje ...
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy