Odlehčené masové speciality: Recepty na králíka, jehněčí i krůtu!
-
Odlehčeme jídelníčku po svátcích, ale to neznamená, že se musíme vzdát masa. Žádnou paniku, když zvolíme správného živočicha, který má masíčko lehké, dietní a nutričně vyvážené, klidně můžeme hodovat bez uzardění a pocitů výčitek.
- 1.
Jehněčí na tymiánu v máslovo-smetanové omáčce
Potřebujeme: ◗ 1 kg jehněčí kýty ◗ 1 hrst čerstvého tymiánu ◗ 1 lžíci tymiánu (sušeného) ◗ ½ lžičky soli ◗ 1 lžičku pepře ◗ 4 lžíce olivového oleje ◗ 1 česnek ◗ 1 sklenici bílého vína (suchého) ◗ 250 ml zeleninového vývaru ◗ 100 g másla ◗ 250 ml smetany na vaření ◗ 2 sklenice vody ◗ 1 lžíci worcestrové omáčky ◗ 3 lžíce zakysané smetany
Na brambory: ◗ 1 kg brambor (8 menších) ◗ 3 lžíce olivového oleje ◗ 2 stroužky česneku (prolisované) ◗ 1 lžičku soli (hrubozrnné) ◗ 1 lžíci másla ◗ 1 hrst čerstvého rozmarýnu
Postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory omyjeme, osušíme a ostrým nožem nařežeme každé 2 mm po celé délce. Polijeme je olivovým olejem, potřeme prolisovaným česnekem a osolíme. Pečeme asi 30 minut pod alobalem. Až budou hotové, potřeme je máslem, znovu jemně osolíme a posypeme nadrobno nasekaným rozmarýnem. Prolisovaný česnek smícháme se solí, citronovou kůrou a polovinou lžičky pepře, přidáme olej, máslo, čerstvý i sušený tymián. Promícháme a směsí potřeme maso. Přilijeme zeleninový vývar, víno a worcesterovou omáčku, kolem masa položíme větvičky čerstvého tymiánu a rozpůlený česnek. Nádobu přikryjeme alobalem.
Maso pečeme 10 minut na 250 °C, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme další 2 hodiny. Během posledních 30 minut alobal odstraníme a maso pečeme dál tak, aby se opekla kůže. Vyjmeme z nádoby, výpek scedíme, dáme do hrnce, přidáme smetanu a vaříme na mírném ohni asi 7 minut.
Maso nakrájíme na plátky, polijeme omáčkou, posypeme nastrouhanou citronovou kůrou a přidáme větvičku tymiánu. Podáváme s bramborami.
- 2.
Špikovaná daňčí kýta na česneku
Potřebujeme: ◗ 500 g daňčí kýty ◗ 50 g anglické slaniny ◗ 3 cibule ◗ 3 kuličky celého nového koření ◗ 4 stroužky česneku ◗ 2 lžíce vepřového sádla ◗ 1 špetku soli
Postup: Daňčí kýtu si omyjeme a odblaníme. Prošpikujeme ji slaninou a potřeme ji pastou z utřeného česneku se solí. V kastrolu rozehřejeme sádlo a na něm ze všech stran opečeme kýtu proto, aby se zatáhla a neunikla nám z ní při pečení žádná šťáva. Maso si přendáme na pekáč, zalijeme sádlem, na kterém jsme ho opékali, a zasypeme pokrájenou cibulí na čtvrtky a novým kořením. Kýtu ještě podlijeme horkou vodou a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 90 minut.
- 3.
Dušená krůtí stehna na víně
Potřebujeme: ◗ 4 krůtí stehna ◗ 3 lžíce másla ◗ 3 lžíce slunečnicového oleje ◗ 4 plátky anglické slaniny ◗ 1 cibuli ◗ 1 hrnek bílého vína ◗ sůl ◗ mletý černý pepř ◗ čerstvou petrželku, 1 l kuřecího bujónu
Postup: Stehna očistíme a opláchneme vodou. Potřeme máslem, osolíme a opepříme. Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Olej rozehřejeme, přidáme cibuli a slaninu a smažíme dozlatova. Přidáme krůtí stehna a po obou stranách je osmažíme. Maso podlijeme vínem a kuřecím vývarem. Připravíme si pekáč, kam vše přelijeme, a zakryjeme pokličkou. Troubu předehřejeme na 180 °C a vložíme pekáč. Pečeme, dokud není maso měkké. Podle potřeby podlijeme vývarem. Stehna podáváme posypané čerstvou petrželkou, s bramborovou kaší a skleničkou dobrého vína.
- 4.
Králičí maso na víně pečené s kořenovou zeleninou
Potřebujeme: ◗ 4 králičí stehna ◗ 2 baby mrkvičky ◗ 2 mrkve ◗ 4 ks řapíkatého celeru (stonky) ◗ 2 petrželky ◗ ½ l bílého vína ◗ slunečnicový olej (podle potřeby) ◗ bobkový list ◗ mletý černý pepř ◗ sůl ◗ 1 snítku petrželky ◗ celý kmín
Postup: Jako první si nakrájíme zeleninu na větší kousky a přisypeme všechno koření. Zeleninu smažíme na oleji dozlatova. Poté, co máme zeleninu připravenou, ji vložíme do pekáčku společně s králičími stehny, které jsme si předem osolili a posypali kmínem. Zalijeme půllitrem vína a pečeme asi hodinu a půl při 200 °C. Podáváme s vařeným bramborem.