Zapékané recepty: Inspirace s hovězím, rýží i palačinkami
-
Honem něco rychlého a vydatného na zahnání hladu? Vyzkoušejte zapékané recepty! Nápady jsme našli v nové kuchařce »Jak jíme zdravě v zimě«.
- 1.
Pečené rizoto s treskou
Potřebujete: 100 g bílé cibule, 120 g červené papriky, 120 g zelené papriky, 1 lžíci olivového oleje, 260 g bílé rýže arborio, 1 l zeleninového vývaru, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 2 lžíce citronové šťávy, 1 g mletého šafránu, 600 g filetů z tresky bez kůže, 13 g másla, 50 g strouhaného parmazánu, 1 hrst čerstvé petrželové natě, sůl, pepř.
Postup: Cibuli a červenou i zelenou papriku nakrájejte najemno. Poté si předehřejte troubu na 180 °C a nachystejte si zapékací nádobu (25 cm × 40 cm). Ve větším hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 1–2 minuty na středním plameni. Do hrnce přidejte rýži a za stálého míchání vše opékejte další 2–3 minuty. Obsah hrnce zalijte zeleninovým vývarem, přidejte citronovou kůru, citronovou šťávu, šafrán, sůl a pepř a vše nechte vařit 5–6 minut na středním plameni.
Po provaření přemístěte obsah hrnce do zapékací nádoby. Do směsi v nádobě přidejte nakrájenou červenou a zelenou papriku a vše promíchejte. Celou nádobu zakryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 30–35 minut při 180–185 °C. Mezitím si nakrájejte filety z tresky na kousky o velikosti 7 cm × 5 cm. Po uvedené době vyndejte nádobu z trouby (troubu zatím nevypínejte), pečené rizoto poklaďte kousky tresky, tresku osolte a opepřete a na kousky tresky rozdělte celkem 13 g másla.
Obsah nádoby posypte parmazánem, vraťte nádobu do trouby a pečte ještě 10–12 minut při 180–185 °C. Mezitím si nahrubo nakrájejte petrželovou nať. Zapečené rizoto posypte nakrájenou petrželovou natí, rozdělte na 4 porce a podávejte.
- 2.
Palačinky s mletým krůtím masem
Potřebujete na 5 kusů: 80 g řeckého jogurtu (0 % tuku), 1 lžíci čerstvé pažitky (nasekané najemno), Na těsto: 200 g dýňového pyré, 150 g celozrnné špaldové mouky hladké, 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, sůl, pepř. Na náplň: 400 g mletého krůtího masa (max. 8 % tuku), 50 g ricotty, 30 g rajčatového protlaku, 20 g čerstvého špenátu (nakrájeného najemno), ½ lžičky mletého muškátového oříšku, sůl, pepř.
Postup: Nejprve si připravte palačinky. Ve větší míse si pomocí metličky společně vyšlehejte všechny potřebné ingredience na těsto a vytvořte řidší směs. Nepřilnavou pánev na vysokém plameni nasucho rozpalte, poté ztlumte plamen na střední stupeň a upečte palačinky –několikrát s pánví zakružte, aby se těsto rovnoměrně rozlilo po celé ploše pánve, a těsto opékejte 30–45 sekund z každé strany.
Palačinky odkládejte stranou na pracovní plochu – pokud možno je ale neskládejte na sebe navzájem, aby se nezapařily. Po vychladnutí palačinek si dejte předehřívat troubu na 190 °C, nachystejte si zapékací nádobu (20 cm × 30 cm) a připravte si náplň do palačinek – všechny potřebné ingredience smíchejte.
Směsí naplňte všechny palačinky: na každou palačinku vždy navrstvěte trochu náplně, následně palačinku složte do tvaru šátečku (nejprve ji přeložte napůl a vzniklý půlkruh znovu přeložte napůl) a složenou palačinku dejte do zapékací nádoby, kde jednotlivé palačinky skládejte za sebe.
Vložte nádobu s nimi do předehřáté trouby a pečte 25–28 minut při 190–195 °C. Zapečené palačinky přelijte řeckým jogurtem a posypte nasekanou pažitkou.
- 3.
Hovězí shepherd’s pie s batáty
Potřebujete: 1,1 l vody, 440 g syrových batát (oloupaných a nakrájených na kostky o velikosti 2 cm), 1 lžíci olivového oleje, 120 g bílé cibule (nakrájené najemno), 350 g mletého hovězího masa (10 % tuku), 100 g bulvového celeru (nakrájeného na kostičky o velikosti 0,5 cm), 1 lžíci kečupu, 1 lžíci sójové omáčky se sníženým obsahem soli, 1 lžíci javorového sirupu, 2 lžičky sušeného česneku, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1 lžičku mletého římského kmínu, 140 ml polotučného mléka, 20 g másla, 1 menší hrst čerstvého koriandru (nasekaného nahrubo), sůl.
Postup: Nejprve dejte vařit batáty: zhruba 15–17 minut. Než se batáty uvaří, připravte si masovou směs. Ve větší pánvi si rozpalte lžíci olivového oleje, poté přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 3–4 minuty na středním plameni.
Následně do pánve přidejte mleté maso a nakrájený celer a vše opékejte další 4 minuty za občasného promíchání. Poté do pánve přidejte kečup, sójovou omáčku, javorový sirup, sušený česnek, mletou papriku, římský kmín, 100 ml vody a sůl, pánev přiklopte pokličkou a směs nechte dusit 5 minut na středním plameni.
Ke scezeným batátům přidejte mléko, máslo a sůl a rozšťouchejte na hrubší pyré. Předehřejte troubu na 190 °C a připravte si menší zapékací mísu (20 cm × 30 cm), do které přemístěte dušenou masovou směs z pánve. Na směs rovnoměrně navrstvěte batátové pyré, vložte mísu do předehřáté trouby a pečte 15–17 minut při 190–195 °C. Zapečenou směs posypte nasekaným koriandrem, rozdělte na 4 porce a podávejte.
A navíc: Trik na extra křupavé batátové hranolky