Udělejte si to nasladko: Rebarborový koláč, nepečený dort, jablečné řezy i žemlovka

/
  • Udělejte si to nasladko: 6 receptů na dortíky, žemlovku i koláč
    3. června 2021 ● 10:20

    Sladké ke kávě či čaji k snídani, nebo svačinka na výlet. Když je navíc dezert domácí výroby, kdo by odolal! Zkuste některý z našich receptů a budete za hvězdy.

  • 1.

    Nepečený dort s broskvemi

    Potřebujete: 400 až 500 g cukrářských piškotů, 80 g krupicového cukru, 750 g měkkého tvarohu, 250 ml 33% smetany, 14 g želatiny (plátkové), citronová kůra, 1 vanilkový lusk, 1 větší plechovka zavařených broskví, griotka

     

    Postup: Cukrářské piškoty zkrátíme o 20 % a skládáme je pocukrovanou stranou ven podél ráfku dortové formy. Piškoty jsou namočené ve šťávě z broskví a griotky. Zbytky piškotů dáme na dno formy.

     

    Smícháme tvaroh s citronovou kůrou a vanilkovými semínky. Ve 200 ml teplé vody rozpustíme želatinu a smícháme s asi 150 ml tvarohu. Dobře vyšleháme a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu. Promícháme se zbylým tvarohem. Poté dort prokládáme tvarohem, piškoty a broskvemi.

     

     Poslední vrstva je zakončená tvarohem. Dort necháme ztuhnout a na ozdobu nakrájíme broskve na měsíčky, můžeme přelít ještě trochou želatiny.

  • 2.

    Jablečné řezy se zakysanou smetanou

    Potřebujete na těsto: 4 vejce, 200 g cukru moučka, 200 g polohrubé mouky, 8 lžic slunečnicového oleje, 8 lžic vlažné vody, 1 kypřicí prášek, tuzemák

     

    Potřebujete na krém: 2 zakysané smetany, 1 bílý jogurt, 1 vanilkový cukr, 4 jablka, 2 pytlíky želatiny, tuzemák

    Postup: V míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme vodu, tuzemák a znovu šleháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem.

     

    Až se směs spojí, začneme pomalu přidávat sníh z bílků, a nakonec pomalu přiléváme olej. Těsto vlijeme do menšího pekáče na pečicí papír. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.

     

    Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich šťávu, ve které rozpustíme želatinu. Můžeme přilít trochu jablečného džusu.

     

     Na upečený piškot rozetřeme zakysanou smetanu. Poté opatrně naklademe nastrouhaná jablka a, nakonec nalijeme želatinu a rozetřeme.

  • 3.

    Žemlovka z mazance s vanilkovou zmrzlinou

    Potřebujete: 1 mazanec, 6 jablek, 750 ml mléka, 3 vejce, 70 g cukru krupice, 500 g tučného tvarohu, 120 g másla + na vymazání formy, 100 g cukru moučka, 150 g rozinek, vanilkový lusk, rum, skořice

     

    K podávání: vanilková zmrzlina, čerstvé lístky meduňky

     

    Postup: Rozinky zalijeme rumem a necháme je máčet. Poté do mísy vložíme tvaroh, 50 g rozpuštěného másla a 100 g moučkového cukru. Vše dobře promícháme.

     

    Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi se 40 g másla. Můžeme udělat dvakrát. Před otočením je můžeme zlehka posypat cukrem, aby zkaramelizovala.

     

    Do velké mísy nalijeme mléko, přidáme 3 vejce, vanilku, 70 g cukru krupice a dobře promícháme metličkou. Do směsi vkládáme 1 cm tenký plátek mazance a necháme pořádně nasáknout. Plátky klademe do předem vymazaného pekáče.

     

    Když je dno pekáče zakryté plátky mazance, uděláme další vrstvu z plátků jablek, které poté posypeme skořicí. Slijeme rozinky a položíme je na jablka. Nalijeme a rozprostřeme trochu tvarohu a položíme další vrstvu namočeného mazance

     

    Vrstvy opakujeme, až skončíme poslední vrstvu mazancem. Na tuto poslední vrstvu rozdělíme poslední část másla, cca 40 g. Žemlovku vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme zhruba 30 minut, aby mazanec byl seshora zlatavý. Žemlovku podáváme s vanilkovou zmrzlinou a čerstvými lístky meduňky.

  • 4.

    Teplý čokoládový dortík s malinovou omáčkou

    Potřebujete: 250 g hořké čokolády, 150 g hnědého cukru, 100 g másla, 30 g hladké mouky, 4 vejce

     

    Potřebujete na omáčku: 300 g mražených malin, 50 g hnědého cukru, 20 g vanilkového cukru, jemný bramborový škrob

     

    Postup: Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázni, dobře promícháme a necháme částečně zchladnout. V misce vyšleháme do pěny cukr s vajíčky a potom pozvolna přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Ke konci vmícháme prosátou mouku.

     

    Směs nalijeme do vymazaných formiček a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 až10 minut. Čokoládové dortíky po upečení necháme 2 minuty odstát a vyndáme je z formičky. Můžeme si pomoci příborovým nožem.

     

    Z cukru uděláme karamel, který zalijeme 100 ml vody a provaříme, poté přidáme maliny a rozvaříme. Omáčku můžeme zahustit škrobem rozmíchaným ve studené vodě. A můžeme ji propasírovat přes síto a zbavit tak semínek z malin.

  • 5.

    Třímlékový dort

    Potřebujete na korpus: 6 ks vajec, 150 g krupicového cukru, 150 g hladké mouky

     

    Potřebujete na zálivku: 200 ml 30% šlehačky, 400 g slazeného kondenzovaného mléka, 100 ml mléka, 50 ml rumu

     

    Na ozdobení: 300 ml šlehačky, mandle nebo skořice

    Postup: Do mísy nasypte cukr a přidejte vejce. Pomalu šlehejte (asi 10 min), až se směs promění ve světle žlutou, nadýchanou pěnu. Předehřejte troubu na 160°C. Stěrkou opatrně vmíchejte mouku a těsto nalijte do formy se dnem vyloženým pečícím papírem. Stěny nevymazávejte, ani nevykládejte.

     

     Pečte dozlatova a to, že je korpus hotový, ověřte zapíchnutím špejle. Po vytažení čistá špejle značí hotový korpus. Formu opatrně vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout. Ostrým nožem korpus odkrojte a vyjměte ho z formy. Položte ho do větší nádoby a vidličkou ho na několika místech propíchněte.

     

    Smíchejte všechny suroviny na zálivku a přelijte celý povrch korpusu. Korpus uložte do lednice a nechte ho přes noc nasát zálivku. Druhý den vyšlehejte šlehačku a ozdobte povrch dortu. Ten posypte skořicí, nebo opraženými nasekanými mandlemi.

  • 6.

    Rebarborový koláč

    Potřebujete: 190 g polohrubé mouky, 120 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky kypřícího prášku, 50 g rozpuštěného másla, 3 vejce, 200 g bílého jogurtu, 200 g jahod, 150 g rebarbory, máslo na vymazání formy, strouhaný kokos

     

    Postup: Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek.  V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a máslo. Z bílků vyšlehejte sníh.

     

    Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky.  Rebarboru oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou a na závěr vmíchejte sníh.

     

    Nalijte těsto do formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem.Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut.

     

    Zdroj: akademiekvality.cz

    Fotogalerie
    6 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy