Udělejte si to nasladko: Rebarborový koláč, nepečený dort, jablečné řezy i žemlovka
-
Sladké ke kávě či čaji k snídani, nebo svačinka na výlet. Když je navíc dezert domácí výroby, kdo by odolal! Zkuste některý z našich receptů a budete za hvězdy.
- 1.
Nepečený dort s broskvemi
Potřebujete: 400 až 500 g cukrářských piškotů, 80 g krupicového cukru, 750 g měkkého tvarohu, 250 ml 33% smetany, 14 g želatiny (plátkové), citronová kůra, 1 vanilkový lusk, 1 větší plechovka zavařených broskví, griotka
Postup: Cukrářské piškoty zkrátíme o 20 % a skládáme je pocukrovanou stranou ven podél ráfku dortové formy. Piškoty jsou namočené ve šťávě z broskví a griotky. Zbytky piškotů dáme na dno formy.
Smícháme tvaroh s citronovou kůrou a vanilkovými semínky. Ve 200 ml teplé vody rozpustíme želatinu a smícháme s asi 150 ml tvarohu. Dobře vyšleháme a nakonec přidáme vyšlehanou smetanu. Promícháme se zbylým tvarohem. Poté dort prokládáme tvarohem, piškoty a broskvemi.
Poslední vrstva je zakončená tvarohem. Dort necháme ztuhnout a na ozdobu nakrájíme broskve na měsíčky, můžeme přelít ještě trochou želatiny.
- 2.
Jablečné řezy se zakysanou smetanou
Potřebujete na těsto: 4 vejce, 200 g cukru moučka, 200 g polohrubé mouky, 8 lžic slunečnicového oleje, 8 lžic vlažné vody, 1 kypřicí prášek, tuzemák
Potřebujete na krém: 2 zakysané smetany, 1 bílý jogurt, 1 vanilkový cukr, 4 jablka, 2 pytlíky želatiny, tuzemák
Postup: V míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme vodu, tuzemák a znovu šleháme. Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem.
Až se směs spojí, začneme pomalu přidávat sníh z bílků, a nakonec pomalu přiléváme olej. Těsto vlijeme do menšího pekáče na pečicí papír. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jablka nastrouháme nahrubo a vymačkáme z nich šťávu, ve které rozpustíme želatinu. Můžeme přilít trochu jablečného džusu.
Na upečený piškot rozetřeme zakysanou smetanu. Poté opatrně naklademe nastrouhaná jablka a, nakonec nalijeme želatinu a rozetřeme.
- 3.
Žemlovka z mazance s vanilkovou zmrzlinou
Potřebujete: 1 mazanec, 6 jablek, 750 ml mléka, 3 vejce, 70 g cukru krupice, 500 g tučného tvarohu, 120 g másla + na vymazání formy, 100 g cukru moučka, 150 g rozinek, vanilkový lusk, rum, skořice
K podávání: vanilková zmrzlina, čerstvé lístky meduňky
Postup: Rozinky zalijeme rumem a necháme je máčet. Poté do mísy vložíme tvaroh, 50 g rozpuštěného másla a 100 g moučkového cukru. Vše dobře promícháme.
Oloupaná a jader zbavená jablka nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi se 40 g másla. Můžeme udělat dvakrát. Před otočením je můžeme zlehka posypat cukrem, aby zkaramelizovala.
Do velké mísy nalijeme mléko, přidáme 3 vejce, vanilku, 70 g cukru krupice a dobře promícháme metličkou. Do směsi vkládáme 1 cm tenký plátek mazance a necháme pořádně nasáknout. Plátky klademe do předem vymazaného pekáče.
Když je dno pekáče zakryté plátky mazance, uděláme další vrstvu z plátků jablek, které poté posypeme skořicí. Slijeme rozinky a položíme je na jablka. Nalijeme a rozprostřeme trochu tvarohu a položíme další vrstvu namočeného mazance
Vrstvy opakujeme, až skončíme poslední vrstvu mazancem. Na tuto poslední vrstvu rozdělíme poslední část másla, cca 40 g. Žemlovku vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme zhruba 30 minut, aby mazanec byl seshora zlatavý. Žemlovku podáváme s vanilkovou zmrzlinou a čerstvými lístky meduňky.
- 4.
Teplý čokoládový dortík s malinovou omáčkou
Potřebujete: 250 g hořké čokolády, 150 g hnědého cukru, 100 g másla, 30 g hladké mouky, 4 vejce
Potřebujete na omáčku: 300 g mražených malin, 50 g hnědého cukru, 20 g vanilkového cukru, jemný bramborový škrob
Postup: Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázni, dobře promícháme a necháme částečně zchladnout. V misce vyšleháme do pěny cukr s vajíčky a potom pozvolna přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Ke konci vmícháme prosátou mouku.
Směs nalijeme do vymazaných formiček a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 až10 minut. Čokoládové dortíky po upečení necháme 2 minuty odstát a vyndáme je z formičky. Můžeme si pomoci příborovým nožem.
Z cukru uděláme karamel, který zalijeme 100 ml vody a provaříme, poté přidáme maliny a rozvaříme. Omáčku můžeme zahustit škrobem rozmíchaným ve studené vodě. A můžeme ji propasírovat přes síto a zbavit tak semínek z malin.
- 5.
Třímlékový dort
Potřebujete na korpus: 6 ks vajec, 150 g krupicového cukru, 150 g hladké mouky
Potřebujete na zálivku: 200 ml 30% šlehačky, 400 g slazeného kondenzovaného mléka, 100 ml mléka, 50 ml rumu
Na ozdobení: 300 ml šlehačky, mandle nebo skořice
Postup: Do mísy nasypte cukr a přidejte vejce. Pomalu šlehejte (asi 10 min), až se směs promění ve světle žlutou, nadýchanou pěnu. Předehřejte troubu na 160°C. Stěrkou opatrně vmíchejte mouku a těsto nalijte do formy se dnem vyloženým pečícím papírem. Stěny nevymazávejte, ani nevykládejte.
Pečte dozlatova a to, že je korpus hotový, ověřte zapíchnutím špejle. Po vytažení čistá špejle značí hotový korpus. Formu opatrně vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout. Ostrým nožem korpus odkrojte a vyjměte ho z formy. Položte ho do větší nádoby a vidličkou ho na několika místech propíchněte.
Smíchejte všechny suroviny na zálivku a přelijte celý povrch korpusu. Korpus uložte do lednice a nechte ho přes noc nasát zálivku. Druhý den vyšlehejte šlehačku a ozdobte povrch dortu. Ten posypte skořicí, nebo opraženými nasekanými mandlemi.
- 6.
Rebarborový koláč
Potřebujete: 190 g polohrubé mouky, 120 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky kypřícího prášku, 50 g rozpuštěného másla, 3 vejce, 200 g bílého jogurtu, 200 g jahod, 150 g rebarbory, máslo na vymazání formy, strouhaný kokos
Postup: Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek. V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a máslo. Z bílků vyšlehejte sníh.
Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky. Rebarboru oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou a na závěr vmíchejte sníh.
Nalijte těsto do formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem.Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut.
Zdroj: akademiekvality.cz