Středa 23. června 2021
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Oblačno, bouřka 26°C

Nákyp není školní retro! Tady je 5 nejlepších slaných i sladkých receptů

/
  • Může být dezertem, přesnídávkou, ale i hlavním jídlem. Pojďme se vrátit do dětství, dneska se bude vařit nákyp.
    11. června 2021 ● 06:00

    Může být dezertem, přesnídávkou, ale i hlavním jídlem. Pojďme se vrátit do dětství, dneska se bude vařit nákyp. Vzpomínáte? Rýžový nákyp se švestkami či meruňkami. Jenže máme i slané masové verze. Jen se toho nebát... A víte, že ve světě se nákypu také říká např. rice pudding? Francouzskou modifikací je třešňový clafoutis. A první pudinky v 15. stol. připomínaly naše jelita či prejty? Nákypy mají holt historii, a je to navíc nostalgie!

  • 1.

    Žampionový nákyp

    Potřebujeme (na 4 porce): ◗ 4 plátky toustového chleba ◗ 400 g čerstvých žampionů ◗ 3 velká rajčata ◗ 1 menší cibuli ◗ 70 g másla ◗ šťávu z ½ citronu ◗ 1 lžíci nasekané petrželky ◗ 4 vejce ◗ 100 ml smetany ◗ 50 g nastrouhaného tvrdého sýra ◗ sůl a pepř

     

    Postup: Plátky toustového chleba nakrájejte na kostky. Rozložte na plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečte dozlatova. Pak je nechte vychladnout. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, rajčata na kolečka, cibuli nasekejte najemno. Zapékací formu vymažte kouskem másla. Zbylé máslo rozpusťte a smíchejte se žampiony, cibulkou, citronovou šťávou, petrželkou, špetkou soli a pepře.

     

    Opečený toustový chleba v míse smíchejte s rozšlehanými žloutky a smetanou. Bílky vyšlehejte s ½ lžičkou soli a vmíchejte do chleba se žloutky. Směs rovnoměrně rozprostřete na dno zapékací mísy. Překryjte ji vrstvou žampionů, pak rajčat a nakonec opět vrstvou žampionů. Zasypte strouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C (asi 20 – 25 minut).

  • 2.

    Krupicový nákyp s jablky

    Potřebujeme (na 6 porcí): ◗ 500 ml polotučného mléka ◗ 80 g krupicového cukru ◗ špetku soli ◗ 100 – 150 g jemné krupičky ◗ 30 g másla ◗ 5 vajec ◗ 1 lžičku vanilkové esence ◗ 1 lžičku nastrouhané citronové kůry ◗ 1 větší jablko ◗ 1 lžíci medu ◗ 1 lžíci přepuštěného másla ◗ 1 lžíci rozinek ◗ máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy ◗ nasekané vlašské ořechy

     

    Postup: Mléko s polovinou cukru a solí přiveďte k varu. Teplotu snižte a za stálého míchání vsypte krupičku. Vymíchejte hladkou hustou kaši. Pak do ní všlehejte máslo a nechte ji vychladnout. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky utřete s vanilkovou esencí a citronovou kůrou a vmíchejte do kaše. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem do pevného sněhu a zvolna po částech ho zapracujte do kaše. Přendejte do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy.

     

    Troubu předehřejte na 180 °C a pečte 45 – 50 minut. Jablko nakrájejte na plátky a krátce ho poduste s medem, máslem a rozinkami. Plátky horkého jablka rozložte na povrch upečeného nákypu. Posypte ořechy a servírujte.

  • 3.

    Kapustový pudink

    Potřebujeme (na 4 porce): ◗ 1 středně velkou kapustu ◗ 2 středně velké hrušky ◗ 75 g pancetty ◗ 3 lžíce sekaných mandlí ◗ 4 hrsti strouhanky + na vysypání pekáčku ◗ 3 lžíce 12% smetany ◗ 3 vejce ◗ 70 g másla + na vymazání pekáče ◗ špetku mletého nového koření ◗ 3 lžíce strouhaného parmazánu ◗ sůl a pepř

    Postup: Kapustu zbavte tuhých vrchních listů, operte, osušte, rozčtvrťte a 15 minut povařte ve vroucí osolené vodě. Hrušky omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte je na malé kostky stejně jako pancettu. Rozehřejte pánev a nechte na ní pancettu pustit tuk. Vsypte mandle a hrušky, společně restujte, dokud hrušky nezměknou, asi 7 minut. Pánev odstavte. Strouhanku namočte do smetany.

     

    Oddělte žloutky od bílků. V míse třete asi 10 minut máslo, žloutky, sůl, pepř a nové koření. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Kapustu nasekejte a zlehka vmíchejte do žloutkové směsi. Přimíchejte parmazán, strouhanku a hruškovou směs. Nakonec zlehka promíchejte se sněhem.

     

    Troubu předehřejte na 160 °C. Zapékací mísu vymažte máslem, vysypte strouhankou a uhlaďte v ní kapustovou směs. Mísu postavte do pekáče, který se dá přikrýt, a naplňte ho asi do třetiny vroucí vodou.

     

    Přikryjte ho a pečte asi 45 minut. Pudink je hotový, když se do něj neboří prst. Před podáváním posypeme parmezánem. 

  • 4.

    Hovězí nákyp

    Potřebujeme (na 4 porce): ◗ 500 g brambor uvařených ve slupce ◗ 50 g másla ◗ 800 g zadního hovězího masa ◗ 4 cibule ◗ 500 ml černého piva ◗ 1 lžíci červené papriky ◗ 2 stroužky česneku ◗ 2 lžíce nasekané petrželky ◗ sůl, pepř ◗ olej

     

    Postup: Cibule nakrájejte nahrubo a orestujte na oleji. Přidejte česnek nakrájený na plátky a maso nakrájené na kostičky, promíchejte a opečte, aby se zatáhlo. Přisypte papriku, orestujte ji společně s masem a pak ho podlijte pivem tak, aby bylo ponořené. Osolte, opepřete, přiklopte a duste na mírném ohni. Podle potřeby dolijte pivo. Když je maso zcela měkké, přemístěte ho do zapékací nádoby.

     

    Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a rozprostřete na maso. Osolte, opepřete a navrch poklaďte plátky másla. Zapékací nádobu vložte do trouby a směs pečte, dokud na povrchu nezezlátne. Nakonec posypte nasekanou petrželkou.

  • 5.

    Rýžový nákyp se švestkami

    Potřebujeme (na 4 porce): ◗ 150 g kulatozrnné rýže ◗ 500 ml mléka ◗ 2 špetky soli ◗ 60 g másla + na vymazání formy ◗ 5 vajec ◗ 100 g krupicového cukru ◗ 1 lžičku skořice ◗ asi 10 švestek (mohou být kompotované).

     

    Postup: Rýži propláchněte v cedníku, vsypte do litru vroucí, osolené vody a 5 minut povařte. Mezitím v jiném hrnci ohřejte mléko k bodu varu. Rýži slijte a vhoďte do hrnce s mlékem. Osolte, zakryjte pokličkou a na velmi mírném ohni vařte 15 minut, dokud rýže nezměkne a mléko se nevsákne. Občas promíchejte.

     

    Do horké rýžové kaše vmíchejte máslo a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 °C. Oddělte bílky od žloutků a cukr rozdělte na dvě části. Žloutky, ½ cukru a skořici našlehejte do husté světlé pěny.

     

    Bílky nejprve krátce našlehejte do pěny, poté do nich přidejte zbývající cukr a vyšlehejte pevný sníh. Žloutkovou pěnu vmíchejte do zchladlé rýžové kaše a poté jen zlehka připojte asi dvě třetiny sněhu. Hmotu vlijte do máslem vytřené zapékací mísy, uhlaďte a nahoru rozložte švestky.

     

    Nakonec rozprostřete zbylý sníh a pečte přibližně 40 minut. Poté nechte nákyp zchladnout, rozkrájejte a podávejte.

    Může být dezertem, přesnídávkou, ale i hlavním jídlem. Pojďme se vrátit do dětství, dneska se bude vařit nákyp.
    Autor: scom

  • 6.

    Recept z roku 1910: Nákyp rýžový

    Rýže dobře vypraná se uvaří v mléku nebo ve smetaně na hustou kaši a nechá se vychladnouti. Pak se do ní zamíchá několik žloutků, kus tlučeného cukru s vanilkou (nebo otřeného na citronu), kousek másla a smíchá se pomalu se sněhem z několika bílků. Pak se to dá do formy vymazané máslem a vysypané mletou žemlí. Upečený nákyp posype cukrem.

    Fotogalerie
    4 fotografie

     

    VIDEO: Vyzkoušejte také srbské rizoto

    Video
    délka: 01:47.00

    Srbské rizoto Mall.tv

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy