Jana Riebe začala s pěstováním rajčat teprve loni. „Nebyla jsem si jistá, jak to bude fungovat bez přístřešku a také jsme neměli dostatek zeminy, proto jsme vysázeli rajčata do plastových pytlů,“ popisuje Jana, jejíž úroda byla loni i přes nepřízeň počasí víc než skvělá. „Proto v letošním roce vybudoval můj přítel pro rajčata vyvýšený záhon s robustní opěrou,“ vysvětluje dále s tím, že nejraději na zahradě pěstují tradiční červená „babičkovská“ rajčata, ale najdete tady i několik zajímavých odrůd pro zpestření.

„Nemáme většinou problém rajčata sníst v čerstvém stavu, dáváme je do salátů a do omáček. Když je někdy rajčat opravdu hodně a je místo v mrazáku, tak se dobře mrazí čerstvé. Dále pak ale už vyžadují tepelnou úpravu,“ upřesňuje Jana.

Rajčata také steriluje v sladkokyselém nálevu s libečkem nebo je zavařuje na kyselo společně s nakládačkami, cuketou, ačokčou, cibulí, mrkví, paprikou nebo tím, co zrovna dozrává na zahradě. Na rajčatech si rád pochutná i Janin tatínek Rudolf Slaba, který je známým pěstitelem a znalcem kaktusů.

Rajčata nemohou chybět ani na stole Janiných rodičů.

Rajčata s libečkem podle babičky Dany

Potřebujete: Zralá, ale pevná stejně velká rajčata, libeček

Na nálev:1 l vody, 250 ml 8% octa, 80 g cukru, 10 kuliček celého pepře, 10 kuliček nového koření, 1 polévková lžíce hořčičného semínka, bobkový list, 0,5 polévkové lžíce tymiánu.

Postup: Všechny ingredience na nálev přivedeme k varu, 3 minuty povaříme a necháme vychladnout.

Umytá rajčata vyskládáme do sklenic a zalijeme studeným lákem přes sítko tak, aby koření neplavalo ve sklenici, přidáme snítku čerstvého libečku a zavaříme 10 min na 85 stupňů. Rajčata je dobré při konzumaci oloupat.

Rychlá rajčatová polévka

Potřebujete: Olej, sádlo, nebo máslo, cibuli, rajčata, česnek, vývar, vajíčko, sůl a trochu cukru.

Postup: Na tuku osmažíme cibulku, přidáme na kostičky nakrájená rajčata (já je neloupu), zalijeme vývarem, dusíme doměkka. Naředíme, rozkvedláme vajíčka dochutíme solí, cukrem a česnekem.

„Na stůl pak dám k podávání feferonky, bazalku, slunečnicová semínka, strouhaný sýr nebo opečený chléb. V polévce chutná skvěle i avokádo. Každý si dochutí, jak má rád,“ radí Jana.

Co jíst v létě? Rajčatová polévka nahradí lehký oběd

Fotogalerie
23 fotografií